🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

National Bank of Greece продава повечето си поделения на Балканите

Гръцката финансова институция ще се фокусира върху дейността си в страната

Гръцките банки пострадаха сериозно от икономическата криза в страната и се наложи на няколко пъти да бъдат спасявани от държавата.
Гръцките банки пострадаха сериозно от икономическата криза в страната и се наложи на няколко пъти да бъдат спасявани от държавата.
Гръцките банки пострадаха сериозно от икономическата криза в страната и се наложи на няколко пъти да бъдат спасявани от държавата.    ©  Reuters
Гръцките банки пострадаха сериозно от икономическата криза в страната и се наложи на няколко пъти да бъдат спасявани от държавата.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втората по големина банка в Гърция – National Bank of Greece (NBG), ще продаде повечето си активи на Балканите, включително поделението си в Румъния, за да изпълни плана за преструктуриране, договорен с европейските власти. Това заяви главният изпълнителен директор на банката Леонидас Фрагиадакис в интервю за Reuters.

Като други големи гръцки банки NBG разпродава активи и дъщерни дружества в други страни, за да се фокусира върху дейността си на вътрешния пазар, като се очаква постъпленията да увеличат капиталовите показатели и ликвидността. Това вече се случи с българската ОББ, която беше купена от белгийската KBC.

Наближаваща сделка в Румъния

"Много сме близо да обявим купувача на Banca Romaneasca, заявява Фрагиадакис. Продажбата ще бъде приключена през следващите няколко месеца, тя ще увеличи капитала и ще бъде полезна за ликвидността."

Купувачът на румънското дъщерно дружество, което е изцяло собственост на гръцката банка и има мрежа от около 100 клона, ще изплати заем от 550 млн. евро, който Banca Romaneasca е взела от NBG, а това допълнително ще подкрепи ликвидността. Фрагиадакис допълва, че NBG ще продаде и по-малките си подразделения в Сърбия, Албания и Кипър като част от ангажименти към регулаторите.

"Над 90% от преструктурирането ни е приключено. Тези операции формират много малка част от ангажиментите ни по плана", казва той и добавя, че процедурите по продажбите текат в момента.

Фрагиадакис управлява банката в труден за нея период, като продаде турското подразделение Finansbank – "дойната крава" на NBG, подразделението за частен капитал NBGI, Обединена българска банка (ОББ), курорта Astir Palace, южноафриканските операции, а миналата седмица и отдела за застраховане.

NBG, в която 40% са собственост на спасителния фонд на страната HFSF след три кръга рекапитализация, ще се фокусира върху местния пазар, за да помогне "да се изкара икономиката от плаващите пясъци на рецесията" в посока към възстановяване.

Българската следа

В резултат на икономическата криза гръцките банки се разделиха и с част от българския си бизнес. През миналия месец белгийската банка KBC приключи сделката по придобиване на ОББ и "Интерлийз" от NBG за общата сума 610 млн. евро. В следващата около половин година предстои сливане на дейностите на ОББ и Сибанк (собственост на KBC), за да може до началото на 2018 г. да заработи обединената банка, която ще е трета на пазара в страната след Уникредит Булбанк и Банка ДСК.

Отново през юни стана ясно, че друга гръцка банка - Piraeus Bank, се разделя с бизнеса си на Балканите, който включва и едноименната банка в България. Решението засяга както банковото поделение в нашата страна, така и тези в Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, а и други нестратегически активи на групата в региона. Целта е да се свие портфейлът от лоши кредити, както и да се генерира ресурс за дейността на основния й пазар - Гърция, където Piraeus е най-големият кредитор по размер на активите. Плановете на банката са продажбите да приключат до 2020 г.

Ако това се случи, трета банка с гръцки капитали ще смени собствеността си, след като първо клонът на Алфа банк беше придобит от Пощенска банка. По този начин ще намалее значително и влиянието на гръцките банки върху българската банкова система.

Все още няма коментари
Нов коментар