🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОББ погълна официално Сибанк

Сливането между двете институции приключи и резултатът е новият №3 по големина на пазара и консолидиран сектор с 26 играча

Банкерът Петър Андронов вече е начело на третата по големина банка в България
Банкерът Петър Андронов вече е начело на третата по големина банка в България
Банкерът Петър Андронов вече е начело на третата по големина банка в България    ©  Цветелина Белутова
Банкерът Петър Андронов вече е начело на третата по големина банка в България    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Официалното обединение на ОББ и Сибанк е факт от 5 февруари и резултатът за клиентите е, че вече банкират изцяло по тарифите на ОББ. Условията по ползваните от тях досега продукти и услуги се запазват съгласно сключените договори, а до половин година се очаква да е завършена интеграцията на системите в клоновете. Към момента технически процесът е обхванал 32 офиса.

Със сливането конкуренцията на банковия пазар в България се свива до 26 институции, а ОББ изпреварва Пощенска банка и ПИБ и става третият по големина играч с активи за 10.9 млрд. лв. по данни към края на 2017 г.

Какво ново за клиентите

Изчезването на Сибанк от правния мир няма да има последици за клиентите й, тъй като те автоматично стават клиенти на ОББ, ползвайки досегашните условия по кредитите и депозитите си. Дори на банковите им карти да пише Сибанк, няма нужда пластиките да се преиздават, така че с тях ще може да се плаща, да се теглят или внасят суми до изтичането на валидността им.

Промяна ще има по линия на IBAN номера на клиентските сметки в прекратената Сибанк - паралелно с досегашния ще бъде създаден и още един номер с абревиатура UBBS, който ще може да се ползва паралелно с досегашния до края на тази година, след което най-вероятно ще остане само той.

От месец март клиентите на ОББ ще могат да влизат не само в познатите им клонове, но и в тези на Сибанк, като планът е при завършване на интеграцията на офисите точките за обслужване да наброяват 245 в цялата страна.

По-големи заедно

Голямата промяна за двете институции и за банковия пазар в страната дойде в края на 2016 година, когато белгийската група KBC се договори да купи ОББ от досегашния й собственик, гръцката NBG, в сделка за 610 млн. евро (включваща и лизингов бизнес). Регулаторът одобри сделката заради намерението да последва консолидация в сектора. Без спънки бе получено и акционерното одобрение за обединението, имайки предвид, че KBC е едноличен собственик на Сибанк и на 99.91% от капитала на ОББ. При вливането акциите на KBC в Сибанк се конвертират в акции за 17.8 млн. лв. в ОББ, което води до вдигане на капитала на ОББ от 75.9 млн. лв. на 93.8 млн. лв.

Към края на миналата година ОББ отчете нетна загуба в размер на 56.3 млн. лв., която се дължи на еднократно начисляване на обезценки при прочистването на кредитния портфейл. За Сибанк резултатът бе печалба от 31.4 млн. лв. Досегашният й изпълнителен директор и кънтри мениджър на белгийската група за България Петър Андронов застана начело на обединената банка. В прессъобщение по повод на завършеното сливане той заявява: "Крайната цел е вече още по-голямата банка ОББ да бъде пример за отличен финансов партньор – с бързина, гъвкавост, отношение, обслужване, модерност, динамика и иновативност."