Основателите на "Винпром Пещера" изсветляват собствеността му

Алкохолният производител, преименуван на "ВП брандс интернешънъл", ще бъде изцяло придобит от едно от земеделските дружества на Антон Щерев и Атанас Петров - "Биопродукти България", а офшорките изчезват

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров ще извадят на светло собствеността на компанията, която досега беше отчасти скрита в офшорки - заводът им за алкохол в Пещера. Това става ясно от подадено пред Комисията за защита на конкуренцията съобщение за намерението на дружеството им "Биопродукти - България" да придобие пряк едноличен контрол върху "ВП брандс интернешънъл", както е името на "Винпром Пещера" от средата на 2016 г. насам. Реална промяна в контрола няма, операцията е преместване в по-пряка собственост на двамата.

По-директно техни

Изсветляването на собствеността започна още през есента на 2016 г., когато "Биопродукти - България" придоби 36% от акциите на вече преименуваната на "ВП брандс интернешънъл" компания. Дотогава за близо година те се държаха от регистрираното в Кипър дружество "Арнител лимитид", а преди това в продължение на години бяха собственост на друга офшорна компания – регистрираната в Обединеното кралство "Брайтън дистилърс груп лимитид".

Останалите 64% от акциите на "ВП брандс интернешънъл" в момента са поделени поравно между "Глобъл маркет" и "Сириус инвест", чиято собственост от своя страна също опира до кипърски офшорки – съответно "Ултра файненшъл груп лимитид" и "Радекс инвест лимитид". Именно тези акции сега са обект на придобиване от страна на "Биопродукти - България". От групата на Щерев и Петров не отговориха на изпратените от "Капитал" въпроси за мотивите за прехвърлянето на собствеността на "ВП брандс".

"Биопродукти - България", която и преди неформално се свързваше с "Винпром Пещера", официално стана част от групата в края на 2015 г. Тогава компанията беше придобита от "Агрион инвест" (бивша "Уинслоу ленд инвест"), в която е съсредоточен земеделският бизнес на основателите на винпрома. Собствеността на "Агрион" от своя страна е поделена поравно между Щерев и Петров чрез едноличните им дружества "Солатер" и "Орбиас". По данни от пазара "Агрион" притежава пряко и чрез дъщерните си дружества над 600 хил. дка земя, което го прави втория по големина частен собственик на земеделска земя в България след "Ромфарм къмпани", която има над 1 млн. дка.

В агрохолдинга

"Биопродукти - България" беше една от компаниите, които през 2012 г. придобиха най-голяма част от земеделските земи в организираните от земеделското министерство търгове срещу поименни компенсаторни бонове. Според последния й публикуван финансов отчет през 2016 г. приходите й са били 13.1 млн. лв. при почти 11 млн. лв. година по-рано. Финансовият резултат за периода е загуба от 805 хил. лв. в сравнение с печалба от 1.3 млн. лв. за 2015 г.

Оборотът на "ВП брандс" за 2016 г., за когато са последните публикувани данни, е бил 135.4 млн. лв. спрямо 126.7 млн. лв. година по-рано. За годината винпромът отчита загуба от 275 хил. лв. при печалба от 7.8 млн. лв. за 2015 г. Компанията има завод за бутилиране на високоалкохолни напитки и производство на бели и червени вина в гр. Пещера, чийто капацитет за преработка на грозде е над 200 тона дневно. Заводът има четири цеха с общо 11 бутилиращи линии, се посочва на интернет страницата на винпрома. Компанията има и винарска изба в гр. Съединение, както и спиртна фабрика в пловдивското с. Катуница. Собственик е и на дъщерни дружества за отглеждане на лозя, отдаване на автомобили под наем и др. Сред марките на "ВП брандс" са ракиите "Пещерска гроздова", "Пещерска мускатова", "Кайлъшка гроздова",водките "Флирт" и "Аляска", уиски "Блек рам", джин "6th sense", мастика "Пещера", вината от серията "Домейн", F2F, Verano azur, Pixel и др.

Другият бизнес на Щерев и Петров

Извън производството на алкохолни напитки и бизнеса със земеделска земя интересите на основателите на "Винпром Пещера" обхващат и сектора на недвижимите имоти, както и производството на цигари.

Имотният им бизнес е съсредоточен в пловдивската строително-инвестиционна група "Галакси инвестмънт груп", която през 2015 г. купи луксозния столичен хотел Hilton, като контролира и доскорошния Radisson. Компанията има и три комплекса в Слънчев бряг – Barcelo Royal Beach, апартхотела Royal Sun и апарткомплекса Oasis VIP Club. Групата е собственик и на един от изгорелите през 2016 г. складове в т.нар. Тютюнев град в Пловдив.

С холдинга около "Винпром Пещера" се свързва и пловдивският производител на цигари "КТ интернешънъл" (преди "Кингс табако"). Официално компанията е собственост на пловдивската "Сигма консултинг", в която акционери с по 50% са Станислав Захариев и Николай Янев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pqf48504010 avatar :-|
    pqf48504010
    • + 2

    Какви био продукти,какви пет лева?Тези са най-големите и единствени контрабандисти на цигари в държавата!Бат Боко прибира 70% от парата и премахна конкуренцията!

    Нередност?
  • 2
    hvv1565479633618458 avatar :-|
    Gladiator Chobanov


    До коментар [#] от "
    pqf48504010
    ":
    Синдиката на престъпниците

    Нередност?
Нов коментар