Бъдещият софийски жк "Галакси"

Срещу необявена цена "Галакси инвестмънт груп" стана собственик на най-големия парцел за строителство в рамките на София

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Дали мащабен проект за жилища, офиси и магазини върху 200 дка може да промени изоснови цял район в София? Отговор на тази урбанистична загадка ще има чак след години, когато (и ако) амбициозният проект на "Галакси инвестмънт груп" бъде реализиран. Тя чертае планове с размах, след като в края на ноември купи парцела от 193 дка на бившия "Балканкар 6-и септември" между кварталите "Красно село" и "Овча купел". Цената не е обявена, а сделката се реализира чрез покупката на "НМ 151", българското дружество на литовската Akropolis Group, в чиито активи е парцелът.

"Галакси инвестмънт груп" е компания на създателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Краен собственик на продавача Akropolis Group, най-голямата група за развитие, отдаване под наем и за управление на търговски площи в балтийските страни, е Нериус Нумавичиус, определян в медиите като най-богатия литовец, по-известен като собственик на търговската верига "Т-маркет". Групата му купува имота преди 14 години, плановете му за търговски център са замразени с началото на кризата и така и не се размразяват.

От "Галакси инвестмънт груп" определят сделката за терена на "Балканкар 6-и септември" като най-голямата като размер на парцела в София за 2019 г. Пазарните анализатори потвърждават с уточнението – в рамките на "Околовръстно шосе". Инвеститорът твърди и, че тя е номер едно и като стойност, но за жалост не може да се похвали с размера на инвестицията, която е направил със собствени средства, заради клауза за конфиденциалност в договора. "Капитал" попита и Akropolis Group по чие настояване е въпросната клауза, но не получи отговор.

Сделка с много конфиденциалност

В баланса на придобитото дружеството ("НМ 151") парцелът фигурира като инвестиционен имот в процес на изграждане и е оценен на 12.1 млн. лева. Източници от пазара твърдят, че първоначално литовският собственик е искал за него около 14-15 млн. евро, като финалната цена не е била много по-висока. Имотът е продаден на търг, както информират от "Галакси инвестмънт груп", и цената вероятно се е вдигнала. Тъй като сделката за "Балканкар 6-и септември" е чрез придобиване на търговско дружество, в Имотния регистър няма информация за цената. Окончателният договор е публичен и от него става ясно, че цената е записана в предварителния, който обаче не е приложен.

Сделката на най-висока стойност до момента беше за 25 млн. лева, за колкото според Имотния регистър преди няколко месеца беше купен парцел от 15 дка в една от най-горещите инвестиционни дестинации на София – НПЗ "Хладилника".

От "Галакси инвестмънт груп" отказаха подробности за търга пак заради клаузата за конфиденциалност. От литовската Akropolis уточниха единствено че за сделката не са наемали брокери, а само местен юридически консултант, "Камбуров и съдружници", и местен финансов консултант, чието име не посочват. Атанас Шопов, съдружник в "Камбуров и съдружници", който е движил сделката, отказа да коментира, с аргумента че не е оторизиран от клиента. Според няколко независими един от друг източници от пазара в търга е участвал и фондът BPD (Bulgarian Property Developments) на Филип Пашов. От BPD също не пожелаха да коментират.

Инвестиция с налични средства

Щерев и Петров са известни най-вече с интересите си в производството на алкохол и окрупняването на земеделски земи. "Галакси инвестмънт груп" е инвестиционната им компания, която развива и управлява проекти за недвижими имоти - хотели, жилищни и ваканционни комплекси, офисни сгради, търговски и индустриални площи. В портфолиото й са петзвездните хотели "Хилтън" и "Интерконтинентал" в София, хотел Barcelo Beach в Слънчев бряг. В Пловдив сред новите проекти са "Офис парк Пловдив" - офис сграда от клас А, и жилищният комплекс Royal Garden. В София притежава земя и проект за многофункционална офис сграда.

От "Галакси инвестмънт груп" твърдят, че финансират сделката със собствени средства. На въпрос как компания с 4 млн. лева печалба и 9.13 млн. лева по сметки за 2018 г. купува 193 дка в София със собствени средства от дружеството обърнаха внимание, че капитализираната им печалба само за последните пет години е 105 млн. лева. Но така или иначе при данните в отчета на дружеството с 235 млн. лв. активи и почти без дългове финансирането на сделката и със заем едва ли би било проблем.

Квартал по собствена концепция

"Площта позволява да се застрои малък квартал, да се създаде модерна, смесена многофункционална площ с търговска зона, жилища и офиси", каза за "Капитал" Константин Бояджиев, управител на "Галакси инвестмънт груп". Той твърди, че най-важният фактор за инвестицията е ситуацията на пазара на недвижими имоти. Нуждата на софиянци от качествени, модерни жилища нараства, а възможностите за избор според него стават все по-ограничени. За "Галакси инвестмънт груп" това ще е първият проект с жилища в София.

Другата потребност според Бояджиев е и в югозападната част на София да се създаде офис пространство за бизнеса. Новите офис сгради в момента, както е известно, се съсредоточават около "Бизнес парк София", "Цариградско шосе", "Хладилника" и няколкото големи булеварда. "Мястото е с отлични връзки по главна улична мрежа с "Околовръстен път" и основните бизнес центрове на града. Освен това в близост в началото на 2020 г. ще бъде разкрита и нова метролиния", казва мениджърът. За предвидената търговска зона не влиза в подробности. Според източници от пазара в тази сфера "Галакси инвестмънт груп" партнира по проекта със собствениците на "Технополис" и "Практикер". В последните години те проявяват интерес към развитието на ритейл паркове, в които освен хипермаркети на собствените си вериги да привлекат и други ритейлъри. Запитан от "Капитал", един от двамата собственици - Тодор Белчев, не потвърди да има интерес към парцела, като определи локацията по-скоро като неатрактивна.

От "Галакси инвестмънт груп" казаха, че сега им предстои да разработят мастерплан, с който да определят мащаба на проекта, типа финансиране, етапите на реализация, подробностите на архитектурния проект, включително параметрите за РЗП, брой и тип жилища и търговски площи. "Ще развиваме собствена концепция на базата на опита си. Ние променяме облика на мястото, за да създадем градски оазис, комбинация от практичност и усещане за принадлежност към общност със своя динамика и културен живот, разположена сред привлекателен ландшафт", каза Константин Бояджиев. Той даде да се разбере, че са купили само парцела, а не и вече съществуващия проект на предишния собственик "Акрополис".

С потенциал да промени района

"Този проект ще е много интересен, тъй като при правилно планиране може да послужи като магнит и да завихри развитието и на целия район. А потенциалът на района е огромен", коментира главният архитект на София Здравко Здравков. Теренът е на 3.5 км от центъра на града, има необходимите инженерни връзки – трамвай, ще има метро. Позволява да се изградят пешеходни и велосипедни връзки по р. Владайска до стадион "Септември" и до парк в посока на "Факултета". Инвеститорският интерес е голям и има предвидено и друго сериозно застрояване южно ул. "Житница", добави той.

Арх. Здравков спомена също, че предходни потенциални купувачи са имали много качествен проект за развитието на терена в контекста на района, без да уточни кои са те. Каза, че засега не се е виждал с новите собственици, но би се радвал да се срещне и с тях, за да им разкаже какво е разработвано до момента и в каква посока е мислено.

Инвестицията между "Красно село", квартал среден клас по цени на имотите, и бюджетния квартал "Овча купел" в югозападна София е в съзвучие с поне две актуални концепции за развитие на града – тази за компактния град и за изграждане на мултифункционални зони.

Главният архитект неведнъж е казвал, че преди да се премине към строителство извън сегашните граници на София, трябва се уплътнят свободните терени в нея, което позволява да се ползва и вече съществуваща инфраструктура. "Белите петна" най-често са на териториите на бившите научно-произвоствени зони, какъвто е случаят. Смисълът на многофункционалните зони с жилища и офиси, за които настоява той, е най-вече че водят до по-малък трафик в града за разлика от монокварталите – само спални или само за работа. Югозападната локация пък съвпада и с въжделенията на обществеността София да се развива по-балансирано – не само в южните и в източните квартали.

Твърде късно за литовски мол

През пролетта на 2005 г. синдикът на фалиралия "Балканкар холдинг" и държавата продават собствеността си в "Балканкар 6-и септември" на "Софийски акрополис" - българското дружество на литовската VP Group, чиито собственик е Нериус Нумавичиус. По тогавашна информация цената е близо 8 млн. лева. През 2006 г. групата започва да разчиства терена от 11-етажната жилищна сграда и десетките полуразрушени халета, за да изгради на него многофункционален търговски център с обща РЗП от 1650 кв м. Обявено е, че той ще включва мол с голяма зона за развлечения и хипермаркет за храни от 12 хил. кв.м, офисна кула между 25 и 30 етажа, 1500 апартамента, паркинг на пет нива. Първата фаза е планирана за периода 2007-2009 г., а втората трябва да бъде завършена до 2012 г. Инвестицията тогава е оценена на 1 млрд. лева и е обявено, че ще бъде осигурена със собствени и с банкови средства. Малко по-късно от компанията коментират, че трудно може да намери банка, която сама да финансира проект от такъв мащаб, и ще трябва да търси синдикиран заем. После започва кризата и кредитите поскъпват. През ноември 2008 г. инвеститорът замразява проекта и разпуска служителите в очакване на по-добри времена.

Akropolis Group между 2002 и 2009 г. е построила четири проекта в Литва, единият е продаден. През април тази година открива и нов мултифункционален център в латвийската столица Рига, работи по проект и във Вилнюс. На сайта й в рубриката проекти в прогрес все още фигурира и парцелът в София. "След комплексна оценка на пазара на софийските търговски центрове и местоположението и потенциала за развитие на управляваната зона беше взето решение за продажба на дяловете в компанията, притежаваща парцела от 20 хектара, на "Галакси инвестмънт груп", коментираха от Akropоlis. Принос за това има и продължаващата им експанзия на балтийския пазар, като не планират разширяване в България в близко бъдеще.

По темата работи и Анина Сантова

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 4

    За този квартал някакви паркинги предвидени ли са? Този въпрос трябва да се задава винаги, особено за български инвеститори.

    Района има нужда от повече бизнеси и се надявам да заложат повече на офис пространства. Жилищата там не са от най търсените, особено тези близо до Факултета. 1-2 офис сгради няма да променят това. Ако направят нещо поне с размерите на бизнес парка, тогава и жилищата им ще се продават на добри цени.

    Нередност?
  • 2
    BBKing avatar :-|
    BBKing
    • - 4
    • + 6


    До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

    Аре стига се заяжда с хората!
    Върви в Изток, Дианабад и Мусагеница и ще видиш и там колко гаража и парко места са предвидени. Мирянови не строят паркинги и гаражи, те изпълняват мечти!

    Нередност?
  • 3
    ftc59551993 avatar :-|
    ftc59551993
    • - 1
    • + 1

    По принцип има изискване за 1 паркомясто на жилище в сграда. Спазва се. Не се е спазвало по соца. Тъпи коментари...

    Нередност?
  • 4
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 1
    • + 8

    Този имот е трябвало да се купи от Столичната община и да се направи парк.

    Нередност?
  • 5
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 1
    • + 7

    А каква е тази "концепция за компактния град" - това е идиотско, града трябва да се РАЗСТИЛА, а не са се уплътнява и сгъстява. Трябва да се строи нататък след Илиянци, Требич, след северната тангента, подобни проекти - там може и 1000 декара да се купят.

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 5

    До коментар [#5] от "coffee.bean":

    Няма кой да направи инфраструктурата.

    Нередност?
  • 7
    bj_int avatar :-|
    bj_int
    • + 8

    Ето докъде води масовата практика на българите да купуват евтин, некачествен алкохол. Който разбрал, разбрал

    Нередност?
  • 8
    finland avatar :-|
    Finland
    • + 7

    Надявам се да са предвидили детски градини, училище, поликлиника, иначе ще стане запек.

    Нередност?
  • 9
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 2
    • + 1

    Едни ще строят, други ще завиждат.....

    Нередност?
  • 10
    hdj27318443 avatar :-|
    Стабилни в мизерията, епизод пореден
    • - 1
    • + 3

    Много е близо до индианците

    Нередност?
Нов коментар