"Винпром Пещера" купува свой дистрибутор

Компанията е поискала КЗК да разреши сделката за търговеца на едро с алкохол "Силвъртранс"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"ВП брандс интернешънъл", което е новото име на "Винпром Пещера", е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешение да придобие пловдивската компания за търговия на едро с алкохол "Силвъртранс", става ясно от сайта на антимонополния регулатор.

От "ВП брандс" отговориха на "Капитал", че причината за исканата сделка е изграждането на по-ефективна дистрибуционна мрежа и оптимизиране на разходите. Пресцентърът на производителя на алкохол уточнява, че и в момента "Силвъртранс" са дистрибутори на неговата продукция и това няма да се промени и в бъдеще. Новият директор на "Силвъртранс" Александър Урманов беше в командировка в столицата и не беше открит за коментар за бизнеса на дружеството. Той заема поста от ноември 2016 г., когато собственикът и основател на компанията Данко Николов му прехвърля правомощията си по оперативно управление на дистрибутора.

Кои са двете дружества

"ВП брандс интернешънъл" е основана от Антон Щерев и Атанас Петров, произвежда високоалкохолни напитки и вина и има продажби от 126.7 млн. лв. през 2015 г. в сравнение с 91.6 млн. лв. през 2014 г. Печалбата на компанията се е увеличила от 128 хил. на 7.8 млн. лв. През 2015 г. в производството са заети 804 души.

"Силвъртранс" е създадена през 2008 г., в нея работят 31 служители и приходите й от продажби са нараснали с близо 50 млн. лв. през 2015 г., като са достигнали 155 млн. лв. Дистрибуторът е увеличил двойно и печалбата си – от 617 хил. лв. на 1.3 млн. лв.

Оперативно бизнесът на компанията и адресът й за извършване на дейност са в Пещера, където е и заводът на "ВП брандс интернешънъл". Седалището на компанията е в Пловдив, на адреса на адвокатска кантора "Базлянков, Станоев и Ташев", като през последните седем години техен адвокат е изрично упълномощен да внася в Търговския регистър годишните финансови отчети и на "ВП брандс", и на "Силвъртранс".

От производителя на алкохол съобщиха, че имат добре разработена дистрибуция със 100% национално покритие, но не коментираха дали "Силвъртранс" е ексклузивен дистрибутор и какъв дял от доставките на продукцията им заема.

Растящ пазар

Концентрацията на един от дистрибуторите на "ВП брандс" идва в момент, в който пазарът на високоалкохолни напитки в България бележи ръст от 6.7% в стойност през 2016 г. в сравнение с предишната по данни от маркетинговите проучвания на AC Nielsen за сектора. "ВП брандс" отчита сходни на целия пазар ръстове на продажбите във всяка една продуктова категория", коментират от производителя на алкохолни напитки.

Все още няма коментари
Нов коментар