Създадената в България Dynamo Software купи щатската Q-Biz Solutions

Двете фирми имат съвместни проекти от години в областта на системи за управление на инвестиции

Красен Драганов (вляво) и Ханк Боунър
Красен Драганов (вляво) и Ханк Боунър
Красен Драганов (вляво) и Ханк Боунър    ©  Надежда Чипева
Красен Драганов (вляво) и Ханк Боунър    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няколко месеца след като привлече американския фонд за дялови инвестиции Francisco Partners за мажоритарен акционер, създадената в България софтуерна компания Dynamo Software придоби щатската Q-Biz Solutions. Цената и финансовите параметри на сделката не бяха обявени. Основаната преди 11 години фирма от Масачузетс се занимава със софтуер и услуги за алтернативни инвестиции.

Партньори от години

Двете компании имат съвместни проекти от години за общи клиенти. От една страна, Dynamo Software е специализирана в облачно базирани системи за управление на инвестиции и инвестиционни портфейли. От друга, Q-Biz Solutions разработва финансовия и счетоводен софтуер PEViewTM. И двете платформи се използват за по-добър мениджмънт и автоматизация на процесите от фондове за дялови инвестиции, хедж фондове и др. Освен предлаганите технологични услуги Q-Biz има и екип от 10 експерти в областта на счетоводството и финансите, които помагат на клиентите на фирмата (управляващи активи за около 200 млн. долара) във внедряването на услуги и аутсорсинг. След сливането двете компании ще интегрират системите си.

"Силните страни на Q-Biz са перфектното допълнение към решенията на Dynamo и с нетърпение очакваме да обединим сили. Основателите Джейн Томпсън и Нийлд Монтгомъри са признати експерти в индустрията, с дълбоки познания в разработването на софтуер за финансовите и счетоводни нужди на фирми за дялови инвестиции", заяви изпълнителният директор на Dynamo Ханк Боунър. Той пое управлението на компанията в края на януари. В интервю за "Капитал" преди време Боунър заяви, че предвижда Dynamo да се разраства както органично, така и чрез придобиване на други фирми.

Dynamo Software е създадена в София през 1998 г. като Netage Solutions, която се занимава с дизайн на интернет страници. Постепенно създателят й Дилян Павлов и състудентът му от Американския университет Красен Драганов решават да преминат към разработка на CRM системи за управление на инвестиции и инвестиционни портфейли. Драганов е базиран в САЩ, където отговаря за продажбите и връзките с клиенти, докато Павлов е в България, където е основното ядро от разработчици. Днес продуктът се използва от над 400 клиенти, които управляват активи за над 3 млрд. долара.

През миналата есен в компанията като мажоритарен акционер влезе фондът Francisco Partners, който инвестира 70 млн. долара за контролен пакет от акции. Членовете на мениджмънта, както и служителите запазиха дял в компанията. Десет милиона от сумата по сделката бяха раздадени на служителите. В България Dynamo оперира през българското дружество "Динамо софтуер", чиито приходи за 2016 г. достигнаха 5.9 млн. лв. при печалба от 1.64 млн. лв. В офиса в София работят 75 души, като идеята е тепърва да се разширява екипът тук и след време да се удвои. Общо служителите на Dynamo са 125.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    misho73 avatar :-|
    misho73

    "... 5.9 млн. лв. при печалба от 1.64 млн. лв. В офиса в София работят 75 души ..."

    Грубо 80К приход на глава на година. Слабо за софтуерна фирма. Дано потръгне по-добре.

    Нередност?
Нов коментар