🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът Blackstone оцени основаната от българи Dynamo Software на 900 млн. долара

Американският гигант ще финансира навлизането на компанията на нови пазари

Българският съосновател Красен Драганов (вляво) и изпълнителният директор Ханк Боунър
Българският съосновател Красен Драганов (вляво) и изпълнителният директор Ханк Боунър
Българският съосновател Красен Драганов (вляво) и изпълнителният директор Ханк Боунър    ©  Надежда Чипева
Българският съосновател Красен Драганов (вляво) и изпълнителният директор Ханк Боунър    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основаната от българи софтуерна компания Dynamo Software обяви, че ще получи инвестиция от американския фонд гигант Blackstone. Размерът на вложението не е публично известен, но фондът за дялов капитал оценява бизнеса на Dynamo на 900 млн. долара. Сегашният собственик, Franisco Partners, който купи българската компания през 2017 г. за 70 млн. долара, също ще вложи свежи средства в Dynamo Software. Американската Blackstone управлява активи за над 600 млрд. долара към края на миналата година.

Компанията с български корени предлага облачни услуги за управление на портфейли, финанси и други решения за фирми и фондове, но не и за банки, което ги поставя в алтернативния финансов сектор, като има над 1000 клиента. От софтуерната компания коментираха пред "Капитал", че преговорите са продължили около 6 месеца, което е типичен за подобна сделка период от време. Сделката се очаква да бъде завършена през последното тримесечие на годината, като одобрението на регулаторите е една от последните стъпки.

От Dynamo заявяват, че парите ще бъдат вложени в продължаване на развитието на продуктите, предлагани от компанията. Пари ще бъдат отделени и за навлизането на нови пазари. Промени на мениджърско ниво няма да има, като от Dynamo смятат, че Blackstone ще помогне за по-нататъшното развитие на компанията. "Вярваме, че ще се възползваме от дълбокото разбиране на Blackstone за алтернативните инвестиции и техния глобален обхват. Тяхното разбиране за възможностите на всяко ниво на офиса ще помогне за оформянето на нашата продуктова пътна карта. Техният глобален обхват ще подкрепи по-нататъшните усилия за излизане на пазара в EMEA, APAC и Северна Америка", заявиха от Dynamo за "Капитал".

Според изпълнителния директор на компанията Ханк Баунър инвестицията от Blackstone затвърждава позицията на лидер в облачните услуги за алтернативния финансовия сектор. "Тази инвестиция от Blackstone - най-големият алтернативен мениджър на активи в света - потвърждава позицията на Dynamo като водещ доставчик на облачен софтуер в сектора на алтернативите. Вярваме, че с това партньорство можем да ускорим нашата пътна карта за продуктите и допълнително да разширим и подобрим водещото предлагане на Dynamo в допълнителни класове активи и значително да разширим клиентската си база", казва той.

Кои са Dynamo Software

Dynamo Software специализира в управление на инвестиции. Днес има над 1000 клиента, сред които големи компании за недвижими имоти, фондове за управление на рисков капитал и институционални инвеститори. Облачните услуги на компанията помагат за по-лесното управление на различните активи на инвеститорите.

Dynamo Software е основана през 1998 г. под името "Нетейдж" от Дилян Павлов и Красен Драганов, а идеята е била да се прави дизайн за сайтове. Заради ниското търсене обаче те решават да променят сферата на развитие - от уебдизайн се преминава към софтуер. Основният пазар на компанията е в САЩ, но в последните 4 години са отворени офиси в Сингапур, Лондон и Хонконг. Компанията има и офис в София, в който се провежда по-голямата част от проучването и развитието на новите продукти на Dynamo.

Приходите на българското дружество за миналата година са малко над 10 млн. лв., а печалбата - 1.5 млн. лв.

В българския офис работят над 120 души, а компанията има планове и за "избирателно" разширяване на екипа, като за тази цел се търсят специалисти от най-високо ниво, обясниха за "Капитал" от Dynamo.