🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Албена" е инвестирала 59 млн. лв. миналата година, планира още 23 млн. през тази

Компанията разширява капацитета на туристическата си база в едноименния курорт

Компанията редовно инвестира в реновации на хотелите и разширяване на базата си
Компанията редовно инвестира в реновации на хотелите и разширяване на базата си
Компанията редовно инвестира в реновации на хотелите и разширяване на базата си    ©  Юлия Лазарова
Компанията редовно инвестира в реновации на хотелите и разширяване на базата си    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Албена" АД, която управлява едноименния курорт на северното Черноморие, е инвестирала близо 59 млн. лв. през миналата година, става ясно от годишния доклад за дейността към одитирания отчет. През тази са планирани инвестиции за още 23 млн. лв.

Къде отиват парите

Миналата година е доизграден петзвездният комплекс "Парадайз Блу", в който има 238 делукс стаи и апартаменти в 9-етажна сграда, като 11 от тях са с достъп до собствени басейн. Изградени са и 28 нови студиа в хотел "Гергана", свързани са хотелите "Фламинго Гранд" и "Добруджа", в който има балнеологичен център. Друга по-сериозна инвестиция е тенис център със 7 корта, ресторант до хотел "Лагуна", реконструкции, вложения в инфраструктура и транспортни средства. Освен това е увеличен капитала на "Приморско клуб" с 4 млн. лв.

През тази година инвестициите ще са насочени предимно към реновации на хотелите "Лора", който става с 4 звезди, "Добротица", който ще е с ново име "Калиакра море". Ще се ремонтират и 82 помещения в хотел "Фламинго", които да се присъединят към 5-звездната му част. Дружеството ще разшири и аквапарк "Аквамания" с нови съоръжения и капацитет до 4000 души на час. За финансиране на част от програмите "Албена" е сключила два договора за банкови земи по 16 млн. лв. през миналата година, както и за 2.5 млн. евро от контрагент.

Ръст на приходите

През миналата година нощувките в курорта са се увеличили с 10% до 137 хил., а приходите на индивидуална основа са 88.16 млн. лв., което е с 8.7 млн. лв. повече в сравнение с година по-рано. Най-голям ръст има от германския пазар – 25.5. млн. лв. приходи спрямо 18.1 млн. лв. за 2016 г. Следващите по важност туристи са румънските, руските и тези от България. Нетната печалба за 2017 г. е малко над 18 млн. лв. и се повишава с 13.6%.

През тази година от компанията очакват ръст на нощувките с 6%, като се предвижда и увеличение на средния приход на една нощувка. Акциите на компанията се търгуват на фондовата борса, а капитализацията й е 250 млн. лв. За последните 12 месеца се е понижила с малко над 2%.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 12

    Албена е най-логичният избор за почивка на българското черноморие - публична българска компания, добре поддържан комплекс с достатъчно зеленина и реални условия за почивка.

    Нередност?
  • 2
    pjc50313869 avatar :-|
    pjc50313869
    • - 4
    • + 8

    До коментар [#1] от "vzoran":

    И така, и не е така... за чист, зелен, уреден и поддържан комплекс - 2 мнения няма. Ясно е, че тук таргетът е семейства с деца, които търсят спокойствие, чиста вода, голям плаж и не на последно място - сигурност. Албена притежава всичко това, безспорно. Но все пак, за мен цените в хотелите са си меко казано абсурдни. За суми от такава величина, човек може да намери 4-5 звездни хотели почи по цялото средиземноморие! Най-новият им хотел, Парадайз блу (влизал съм само във фоайето) изглежда уникално, факт. Но айде вижте му цените и пак да си говорим :)
    Останалите хотели за мен са стари и имат нужда от сериозно реновиране.

    Нередност?
  • 3
    primerno avatar :-|
    primerno
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "pjc50313869":

    Нямам представа какви цените са ти обявили, но през немските туроператори цените не изглеждат толкова високи (като за 5 звезден хотел). От 25.06 до 30.05 около 550 евро на човек, с включен полет и полупансион.
    https://www.holidaycheck.de/ho/angebote-hotel-paradise-blue/a90e5b8c-61f7-4b6d-a568-efb6e5a1fec9/package?_offer=adults:2,departureDate:2018-06-25,duration:5,returnDate:2018-06-30

    Нередност?
  • 4
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • - 1
    • + 4

    Цените са секира само за българи, аз редовно запазвам на познати през немски сайтове на половин цена.

    Малко се пулят рецепцията, но всичко е точно. :)

    Също и пакети за Банско със карта за лифта е на половин цена през македонски или албански туроператори.

    Чудесата на българския туризъм. :)

    Нередност?
Нов коментар