"Аркус" е увеличил печалбата си с над 50%

През 2017 г. военният завод в Лясковец е работил на пълен капацитет, а приходите са нараснали с 9%

Заводът в Лясковец произвежда основно боеприпаси от среден калибър и взриватели
Заводът в Лясковец произвежда основно боеприпаси от среден калибър и взриватели
Заводът в Лясковец произвежда основно боеприпаси от среден калибър и взриватели    ©  Юлия Лазарова
Заводът в Лясковец произвежда основно боеприпаси от среден калибър и взриватели    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на специална продукция "Аркус" е увеличил печалбата си с близо 51% през миналата година. Това става ясно от консолидирания отчет, който компанията публикува на борсата като емитент на облигации. Заводът в Лясковец е работил на пълен капацитет, което е донесло над 9% ръст на приходите. Заради силното търсене на боеприпаси и оръжия дружеството вече четвърта поредна година отбелязва по-високи продажби. Подобна тенденция има и при другите военни заводи, включително държавните, но техните резултати за 2017 г. още не са обявени.

Повече продажби

Нетните приходи от продажби на "Аркус" отново нарастват, като за миналата година надвишават 154 млн. лв. (виж таблицата), показва консолидираният отчет. Групата включва основното предприятие "Аркус" в Лясковец, 100% от ОК "Олипм" - Омуртаг, който произвежда отливки и нестандартно оборудване, и 55.15% от капитала на "Медицински център "Аркус медикъл". Увеличение има и при разходите (с 9% до 145.8 млн. лв.) главно заради по-високите разходи за материали.

Като ограничаващ фактор от компанията отчитат липсата на квалифицирана работна ръка в региона и на достатъчно кадри за производство въобще. В същото време има натиск за увеличаване на работни заплати, като тази тенденция се очаква да се запази. Цените на суровините и материалите са нараснали заради увеличеното търсене и въведените санкции в някои страни или спряното производство в страни с вътрешни конфликти. Силната конкуренция в сектора пък води до отказване на заявки от традиционни поддоставчици, което принуждава компанията да търси нови схеми за доставка при по-високи цени и по-тежки условия за плащане, се посочва още в доклада.

Мерките, които дружеството е взело, е привличането на други лицензирани търговци, с което е намалило текущите си ангажименти по финансиране на дейността чрез аванси, замяната на някои доставчици, както и инвестиции в механизация и автоматизация на ключови технологични процеси, с което е увеличило капацитета си. Според отчета на "Аркус" през миналата година в завода са инвестирани 3.4 млн. лв. Компанията е въвела също диференцирано заплащане и така е успяла да увеличи персонала с 10%. Средно през миналата година заетите в предприятието в Лясковец са били 2398 души, а общо персоналът на групата е 2495 души. Средната месечна заплата е нараснала от 821 лв. на 876 лв. през 2017 г. Компанията е успяла да изпълни договорите си, а увеличеният обем на производство е довел и до по-голяма печалба и намаляване на кредитната експозиция, пише в отчета.

Трета година на печалба

Това е третата поредна година, в която печалбата на дружеството расте, достигайки 5.4 млн. лв. От отчета става ясно, че резултатът би бил по-висок, ако суровините и материалите не бяха поскъпнали. Неблагоприятно влияние са оказали отрицателните курсови разлики, лихвите и таксите.

След като през 2016 г. повиши печалбата си близо четири пъти, миналата пролет "Аркус" използва 1.8 млн. лв. от нея, за да увеличи капитала си със собствени средства до 27.4 млн. лв. Остатъкът от резултата беше отнесен във фонд "Резервен" и дивидент не е раздаван.

В края на миналата година компанията погаси напълно и емисията си корпоративни облигации. Дълговите книжа бяха издадени през 2011 г. с падеж в началото на 2018 г., като общият обем на емисията беше 10 млн. евро.

Продукти и пазари

Заводът в Лясковец произвежда основно боеприпаси от среден калибър и взриватели, които формират съответно 83% и 16% от продукцията. Продажбите на стрелково оръжие имат незначителен дял.

Основните пазари на компанията са Азия (68%), Европа (16%), Африка и Близкия изток (10%). Продажби има също в Северна Америка (4%) и България (2%). През 2017 г. компанията е успяла да засили присъствието си в Близкия изток. Запазила се и тенденцията за увеличаване на доставките за страните от Европа и Северна Америка, като според ръководството потенциалът за развитие на тези пазари е значителен.

Мажоритарен собственик на дружеството със 74.32% е "Аркус България" (останалите акции са на физически лица). То от своя страна е собственост на над 1300 акционера, като малко над 50% държи Дочо Караиванов, а 37% има изпълнителният директор Банко Банков.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • + 5

    Типично предприятие на съветски възпитаници /посочените като собственици на основната маса акции/- изстискват се последните възможности на 40-годишното оборудване и се разчита на масова ръчна работа. Производственият процес се крепи на знанията и уменията на 50+ годишните майстори и работници; никакви нововъведения; няма и минимални усилия за създаване на нови кадри.

    Нередност?
Нов коментар