Опит за ГЕРБ схема в Лясковец: Общинска земя за смет

Или как кметът на града поиска да замени дълг срещу имот в полза на сметосъбиращата фирма на бившия съпруг на Десислава Атанасова

сайт на община Лясковец    ©  сайт на община Лясковец
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Община Лясковец в продължение на две години не плаща на сметосъбиращата фирма "Декра-строй"
  • Дружеството, собственост на Красимир Атанасов - бивш съпруг на Десислава Атанасова от ГЕРБ, иска като обезщетение 288 дка земя
  • Според общинския съвет схемата "дълг срещу собственост" е неизгодна заради занижени цени на терена

Бившият съпруг на председателката на парламентарната група на ГЕРБ от последните няколко парламента Десислава Атанасова - Красимир Атанасов за малко да се преквалифицира от собственик на фирма за строителство и сметосъбиране на едър земевладелец. Причината накратко: фирмата на Атанасов "Декра-строй" ЕООД, която извършва сметопочистването и сметосъбирането в Лясковец и петте села в общината не е получавала заплащане за дейността си в продължение на две години и вместо пари, предложи на общинския съвет да я компенсира с доста декари общинска земеделска земя.

Начинът, по който стана това - чрез сключване на споразумение между кмета Ивелина Гецова и собственика на фирмата в последните дни на 2022 г. и поемането на ангажимент цялата сума да се изплати за осем дни, четири от които са почивни, предизвика недоволството на общински съветници. Възникнаха и съмнения, че това е схема, при която се заменя общинска земя на занижена цена срещу дълга на общината към фирмата. Още повече, че теренът, който по направената по поръчка на кмета пазарна оценка, е определен като бракувано лозе, всъщност се оказва обработваема земеделска земя и то от фирма, за която никой в общинския съвет не знае да извършва такава дейност в имота и съответно не плаща наем на общината.

Казусът предизвика скандал между кмета и общинските съветници в Лясковец, които отказаха да разрешат сделката, а със случая ще се занимава прокуратурата и икономическа полиция във Велико Търново.

Плащане в натура

Фирмата "Декра-строй" извършва сметопочистването на община Лясковец от 2018 г. Стойността на обществената поръчка за четирите години - от 2018 до 2022 г. е 2.4 млн. лв. без ДДС, а миналата година договорът й общината беше удължен за още четири години (до 2026 г.) след нова поръчка, като цената този път е 2.67 млн. лв.

В края на миналата година кметът на общината Ивелина Гецова (ГЕРБ) и собственикът на сметопочистващата фирма Красимир Атанасов подписват договор за спогодба, според който общината признава неплатени фактури на дружеството за период от две години на стойност малко над 366 хил. лв. В сумата влиза и неустойката по неизпълнението на договора от малко под 40 хил. лв.

В спогодбата, която е подписана на 22 декември 2022 г. кметът поема ангажимент цялата дължима сума да бъде изплатена в рамките на 8 дни - до 31 декември 2022 г. Естествено в този кратък срок община Лясковец няма как да заплати тези задължения и в началото на януари 2023 г. собственикът на "Декра-строй" се снабдява със заповед на изпълнение от Районния съд в Горна Оряховица, въз основа на който е издаден изпълнителен лист за неизпълнение на подписаната спогодба от страна на общината. На 11 януари е образувано изпълнително дело при частен съдебен изпълнител (ЧСИ) като междувременно заради допълнителни съдебни разноски дължимата сума е нараснала до 401 635 хил. лв.

На 9 февруари собственикът на "Декра-строй" уведомява с писмо кмета и председателя на общинския съвет за предприетите от него действия и предлага на общината задължението й да бъде погасено чрез общински имот от 288 дка, като посочва и точно с кой имот да бъде компенсиран.

"При условие, че се съгласите да прехвърлите имота, частна общинска собственост, вместо изпълнение на паричните ви задължения към "Декра-строй" ЕООД, изразявам своята готовност образуваното изпълнително дело при ЧСИ да бъде прекратено като разноските по образуването му ще са за сметка на представляваното от мен дружество", пише Красимир Атанасов.

Скандалът в общинския съвет

Кметът Гецова внася предложението за уреждането на дълга на общината към фирмата заедно с пазарната оценка на имота първо на заседанието на постоянната комисия по бюджет и финанси. Според оценителя земята е бракувано лозе и е оценена на 382 482 лв. или 1328 лв. на декар. Оценката е изготвена от инж. Станислава Банова.

Председателят на бюджетната комисия в общината Тодор Тодоров от "Земеделски съюз Александър Стамболийски" разказа пред "Капитал", че е направил проверка на имота на интернет-сайта на Държавния фонд "Земеделие" и се е установило, че въпросният парцел е бил заявяван за финансово подпомагане в три последователни години - 2020-а, 2021-а и 2022 г. и на практика имотът не е бил изоставено лозе, както се твърди в пазарната му оценка, а обработваема земя.

Тодоров заедно с още един общински съветник дори отиват до парцела и установяват, че той представлява "угар с остатъци от отглеждане на житни култури". Председателят на комисията по бюджет и финанси е убеден, че пазарната оценка на имота е занижена, защото констатирането й като бракувано лозе е свалило стойността й с 35%.

Според Тодоров общината е щяла да бъде ощетена с около 200 хил. лв., защото реалната пазарна оценка на земята по думите му е 584 хил. лв. "Вероятността при публичен търг този парцел да получи по-висока цена от първоначално определената е огромна.", смята той. Заради съмненията си, че пазарната оценка е умишлено занижена, Тодоров е сезирал Окръжната прокуратура във Велико Търново.

"За мен няма никакво съмнение в умисъла на действията както на оценителя, така и на кмета Гецова. Да не говорим и за факта, че докладът за пазарната оценка на имота е съставен на 14.01.2023 г., т.е. няколко дни преди въобще някой в община Лясковец да е разбрал за изпълнителното производство и изпълнителния лист на "Декра-строй", а самото предложение на фирмата за сделката с прехвърлянето на имота е от 9 февруари", пише в сигнала си той. Към това Тодоров цитира кмета Гецова, която по време на заседанието на общинския съвет на 23 февруари завила, че пазарната оценка е направена без преди това тя да е сключила договор с оценителя.

Според Тодоров оценителят Банова е била зам.-кмет на Гецова от първия й кметски мандат в далечната 1999 г., когато тя се е кандидатирала за поста от СДС. В останалите пет мандата тя е избрана на поста от ГЕРБ.

Кой ни обработва земята

Председателят на общинския съвет на Лясковец от "Демократична България" Георги Петров също е убеден, че изготвената пазарна оценка ощетява общината. Според него няма как общинската администрация да не е била наясно, че тази земя се обработва, защото това трябва да се заяви в общинската служба по земеделие, а и задължение на кмета е да стопанисва общинските имоти. По тази причина той е изпратил писмо до службата и е изискал информация по казуса.

Пред "Капитал" кметът Гецова отрича да е знаела, че някой обработва общинския парцел. "По време на дебата в общинския съвет се констатира, че тази земя е започнала да бъде обработвана от земеделски производител на съседен имот. Нямаме договор с тази фирма и констатирахме, че тя е навлязла в имота без правно основание. Започнали сме процедура за изясняване на нарушителя и тази фирма ще си плати за ползването за предходната година.", каза Гецова. Тя обаче отказа да назове името на фирмата.

Според общински съветници това е фирмата "Аркус агро", която е заявила в ДФЗ, че обработва 260 дка от парцела, чиято обща площ е 288 дка.

Според Тодор Тодоров обаче след като земеделската земя е заявена за финансово подпомагане в ДФЗ, означава, че в Министерството на земеделието трябва да има регистрирани договори за наем, защото такова е изискването на закона.

Още съмнения

Освен съмненията за недостоверната пазарна оценка на общинския имот, общинските съветници дават и други аргументи за съмненията си, че сделката дълг срещу земя е схема, която би ощетила общината. Едно от тях е, краткият срок, в който кметът е поела ангажимент пред сметопочистващата фирма да изплати задълженията на общината наведнъж, с ясното съзнание, че това няма как да стане, особено в края на годината. Още повече, че четири от тези осем дни между подписването на спогодбата и поетия ангажимент средствата да се изплатят на фирмата, са почивни.

Общински съветници са категорични, че разплащането с "Декра-строй" е можело да стане при две условия. Едното е общинският съвет да одобри бърза кредитна линия с едногодишен краткосрочен кредит, с който общината да се разплати. Другото - кметът да поиска от общинския съвет да одобри промени в разходната част на бюджета на общината за 2022 г., за да се дофинансира дейността по сметосъбирането за сметка на местни приходи. И двата варианта обаче са били възможни на по-ранен етап.

Към това Тодоров прибавя и, че на 22 декември, когато кметът Гецова е подписала вече пред нотариус спогодбата с "Декра-строй", е имало заседание на общинския съвет с начален час ранния следобед, но тя не е уведомила общинските съветници за предприетите от нея стъпки.

"За мен всичко е било предварително подготвено, за да се стигне до варианта това споразумение да бъде предложено на общинския съвет за одобрение. Самият факт, че кметът Гецова е подписала договора за спогодба, по който тя е поела ангажимента да се разплати в рамките на оставащите четири работни дни от декември 2022 г. и то при категорична забрана да разплаща просрочените задължения през четвъртото тримесечие от бюджета на общината, е достатъчен индикатор за бързане да се сключи ощетяващата сделка. Тя можеше да поиска от кредитора разсрочване на плащанията, погасителен план и други механизми, но предпочете да ни предложи да дадем имота и то със съмнителна оценка", казва той.

Съветниците са виновни за дълга

Кметът на Лясковец Гецова твърди, че през управлението си в този мандат е предупреждавала, че ще се стигне до ситуацията, в която общината няма да може да покрие задълженията си към сметопочистващата фирма и е предлагала на общинските съветници различни решения, но опозиционното мнозинство в общинския съвет не е вземало под внимание това. От 17-те общински съветници в съвета, ГЕРБ има 7 и на практика решенията се вземат от опозиционните на кмета партии.

"Три години подред пиша доклади и предлагам повишаване на таксата за битови отпадъци, за да може да акумулираме средства, които да покриват нашите задължения, защото в Закона за местните данъци и такси изрично е написано, че услугата трябва да се плаща от събраните за нея такси. Общинските съветници не само че не приемаха моите предложения, с изключение на последната година, когато приеха минимално повишаване на таксата, недостатъчно да покрие огромния недостиг от средства за предлаганата услуга, но не одобряваха предлаганите от мен процедури за теглене на едногодишни кредитни линии, чрез които ние дофинансирахме недостига на средства по изпълнението на договора. Задълженията се трупаха ежегодно, фирмата изпълнител многократно отправяше искане за разплащане, включително и пред Председателя на Общински съвет, но мерки по решаване на този проблем не се предприемаха. Това е и причината да се стигне дотам дружеството да търси компенсиране на разходите по друг начин", казва д-р Гецова.

По думите й миналата година е имало предложение промилът да се увеличи с 50%, но общинските съветници са гласували сумата за такса смет да се увеличи с 25%. "Тогава това стана пак след като имаше писмо от фирмата изпълнител, че ще търси по не доброволен начин да си възстанови дължимите й от общината средства", добавя тя.

Гецова казва и, че предложението за компенсация на "Декра-строй" със земеделска земя не е нейно, а на дружеството и в случая тя е изпълнила административното си задължение да го внесе в общинския съвет, защото той е органът, който се разпорежда с общинското имущество.

"Поканих външен оценител, така както е законовата процедура, да направи предварителна оценка на имота, за да имат общинските съветници базата, върху която да решат дали да гласуват този имот да бъде даден на фирмата. Оценката е предварителна. Общинският съвет не е длъжен да я приеме, може да поиска да бъде преразгледана, може да поиска сравнителна оценка от няколко оценителя, може да не приеме направеното от фирмата предложение, внесено от мен на заседание, тъй като е органът по разпореждане на общинската собственост , а не кметът на общината", добавя тя. А по повод подписаното споразумение със сметопочистващата фирма уточнява, че то представлява съгласие за дължимите към фирмата суми от страна на община Лясковец, на база издадени, но неразплатени фактура за извършената от фирмата дейности за няколко предходни години и тя няма как да възрази на тези задължения към нея.

Очевидно обаче общинските съветници не са приели тези аргументи на Гецова, защото на сесията на общинския съвет на 23 февруари внесеното от кмета предложение за компенсирането на задълженията към "Декра-строй" с общинска земя е отхвърлено от всички общински съветници. Впечатление прави, че за него не са гласували дори съветниците от ГЕРБ.

Какво следва

Имотът сега ще бъде продаден от ЧСИ на публична продан. "Никой на този етап не може да каже дали общината щеше да бъде ощетена от замяната на този имот. Но не трябва да се забравя, че от 17 януари до момента на продажбата на имота всеки ден се начислява лихва плюс направените допълнителни разходи по изпълнителното дело", предупреждава Гецова.

Общинските съветници пък са убедени, че земята ще бъде продадена на по-висока цена от тази дадена от оценителя и с част от сумата ще покрият задълженията към сметопочистващата фирма, а останалата ще влезе в общината.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 1

    Поредната схема за ощетяване на държавата/ общината!

    Нередност?
Нов коментар