"Аркус": Изстрел във висините

Оръжейният производител от Лясковец увеличава продажбите с 35% през 2016 г.

Малкото кредитиране ограничава инвестициите в предприятието, чийто основен акционер е Банко Банков
Малкото кредитиране ограничава инвестициите в предприятието, чийто основен акционер е Банко Банков
Малкото кредитиране ограничава инвестициите в предприятието, чийто основен акционер е Банко Банков    ©  Капитал
Малкото кредитиране ограничава инвестициите в предприятието, чийто основен акционер е Банко Банков    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Приватизираното преди 18 години предприятие за три години вдига приходите си три пъти.
Настоящата 2017 ще е още по-силна за дружеството, а от мениджмънта съобщават, че вече работят по задачи за догодина.

Създаден преди малко над 50 години, заводът в Лясковец "Аркус" изживява своя апогей. Малко "стари" компании могат да се похвалят, че за три години приходите им са се удвоили, а печалбата е шест пъти по-висока. Причината за съжаление е мрачна - растящи военни конфликти по света. Скокът не е единичен - само за три години продажбите на най-големите пет оръжейни завода в страната са нараснали тройно до 1.4 млрд. лв. в края на 2016 г. Резултатът е постигнат въпреки специфичните за индустрията трудности по осигуряване на финансиране за производството и намирането на инвестиции за подмяна на остарялото оборудване.

Прозорец към случващото се в индустрията открехва представянето на оръжейния завод "Аркус" в град Лясковец - един от малките на върха в сектора, за който публичната информация е малко по-достъпна, защото представя отчети в качеството си на емитент на облигации. За миналата година предприятието е постигнало продажби за 132 млн. лв. и печалба от 3.5 млн. лв. Ако се движи по план, настоящата 2017 ще е още по-силна за дружеството, а от мениджмънта съобщават, че вече работят по задачи за догодина.

Оръжия без рози

Наследник на бивше държавно предприятие, приватизирано през 1999 г. от работническо- мениджърското дружество "РМД Аркус", което купи 55% от акциите срещу 12 млн. долара, "Аркус" произвежда основно боеприпаси за средно и малокалибрено огнестрелно оръжие (85% от продажбите за 2016 г.), взриватели (15% от продажбите) и по-малко бройки стрелково оръжие (под 1% от продажбите). Почти цялата продукция се изнася директно или през търговски посредници, основно за Азия (65%), Европа (15%), Африка и Близкия изток (15%).

За една година ръстът на приходите му е над 35% при 83% средно за най-големите пет дружества в бранша, което показва изоставане от темпото на по-големите. Делът му в общите продажби пада до под 10% при дял от над 14% преди три години. Това е показателно, че под приятните числа на увеличаващо се като обем производство и растящи продажби се крият и някои трудности, които пречат на "Аркус" да се представя още по-добре.

"Отрицателно въздействие оказва липсата на основна кредитна институция поради ограниченията за кредитиране от ресурсните банки с чуждестранни собственици на фирми от военнопромишления комплекс. Това влияе особено при издаването на банкови гаранции при участие в търгове", пише в мениджърския доклад за дейността на "Аркус" през миналата година. Действително финансирането се превърна в ключова трудност за сектора след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г. Дотогава тя бе основният кредитор на оръжейниците, имайки предвид рестрикциите, които чуждите банки имат към индустриии като тази. Постепенно обаче предприятията в сектора започнаха да се финансират от държавната Българската банка за развитие (ББР), както и от други банки с местни собственици. "Към момента нямаме проблем в това отношение. Има български банки, с които сме в добри отношения и ни финансират, стига да имаме сделка или договор с клиент", каза в телефонен разговор Банко Банков, който е изпълнителен директор на предприятието от 26 години и е основен акционер.

Авансовите плащания от поръчители също са възможност, която заводът ползва, за да привлича оборотен капитал. По-труден за разрешаване обаче е въпросът с намирането на ресурс за инвестиции, от каквито в оръжейното производство има силна необходимост. Морално остарялото оборудване в заводите е енергоемко и ресурсоемко. За да могат да се поемат поръчки по натовски стандарти, с което да се спечелят още пазари, е нужно да се въведат сертифицирани инсталации в производството.

"Има необходимост от значителен финасов ресурс за инвестиции с цел разширяване на капацитета за производството - сгради, машини, съоръжения, инструменти и технически разработки", пише в отчета на "Аркус". Там се вижда, че за 2016 г. инвестициите са били в размер на 1.8 млн. лв., а планираните за тази година вложения са пак за толкова. "В бъдеще предвиждаме инвестиция от порядъка на 2 млн. лв. собствени средства, а при възможност за кредитиране ще бъдат и в по-голям размер", пише още в отчета.

Дружеството се финансира средно на 7-8.5% лихва, а сред задълженията му са облигационната емисия за 11 млн. евро, която падежира през януари догодина, и банков кредит за 11.2 млн. долара, който падежира през октомври.

Още предизвикателства

Трудност, с която "Аркус" има да се справя, видно от бележките в отчета му, е натоварването на мощностите с производство предимно на едно определено изделие, за което има поръчка. Тази тенденция на монопродуктивност води дотам, че предприятието на практика не поддържа цялата си стокова гама, което да му позволи да атакува всичките пазари, към които се цели.

"Сега сме с четири пъти по-голяма номенклатура в сравнение преди 27 години", коментира директорът Банко Банков, което разкрива потенциала пред "Аркус", ако се намери разрешение на проблема с монопродуктивността. Банков заяви, че вече се работи по плана за 2018 г., като за настоящата мощностите са вече заети с изпълнението на поръчки.

Динамиката в цените на суровините и необходимостта от намиране на нови доставчици също е предизвикателство за "Аркус". За да компенсира поскъпването на материалите, дружеството е търсило съдействие от български и европейски производители за необходимите материали, суровини, детайли, като идеята е да замени традиционните си доставчици с по-конкурентоспособни. Към 2016 г. основните снабдители са от България, Сърбия, Украйна и Швейцария, за които отиват над 10% от разходите на предприятието.

Вторият по големина разход за оръжейния производител е този за възнаграждения, който през миналата година е надхвърлил 21.6 млн. лв. заради наемането на повече хора. През миналата година средносписъчният брой на заетите е бил 2224 души при 1998 през 2015 г. Според отчета средномесечната заплата в завода е 821 лв. при 753 лв. предходната година. Мениджърският състав традиционно си разпределя тантиеми в добавка на възнагражденията, като за 2016 година ръководството е получило общо 525 хил. лв. с добавките. "Рязкото увеличение на необходимостта от количествен и качествен състав на работната сила при дефицит на свободна работна ръка с необходимата квалификация в региона води до натиск върху размера на трудовото възнаграждение в условия на конкуренция от други производители. В резултат на това имаме непропорционален ръст на работната заплата спрямо производителността на труда", отчитат от "Аркус". Поръчайте Вашия К100 »

На хартия или PDF

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • + 5

    Освен морално остарялото оборудване, морално остаряло е и управлението на компанията. Кара се по инерция от някогашния комбинат "Енчо Стайков". Типичното за съветските възпитаници - парите веднага, максимума от благинките на Запада; работягите да се оправят както и докогато могат. Лакърдиите от отчета са парадност. Зад тях са липсите на работно облекло, купуването от работниците на елементарни инструменти /отверки, клещи/, за да могат да си вършат работата, нездравословните и опасни работни участъци...
    Колкото до дежурното оплакване за непропорционален ръст на работната заплата спрямо производителността - освен мерцедесите и всичко останало е с пари, другари зрели комсомолци.

    Нередност?
  • 2
    disclosure avatar :-|
    disclosure
    • + 1

    "Рязкото увеличение на необходимостта от количествен и качествен състав на работната сила при дефицит на свободна работна ръка с необходимата квалификация в региона води до натиск върху размера на трудовото възнаграждение в условия на конкуренция от други производители. В резултат на това имаме непропорционален ръст на работната заплата спрямо производителността на труда", отчитат от "Аркус".
    Гюнсуратлък от най-нагъл тип!!

    Нередност?
Нов коментар