T-Mobile придобива Sprint за 26.5 млрд. долара

Обединената компания ще се съсредоточи върху изграждането на 5G мобилната мрежа в САЩ

Обединената компания ще разполага с приходи на стойност 74 млрд. долара и около 70 млн. абонати.
Обединената компания ще разполага с приходи на стойност 74 млрд. долара и около 70 млн. абонати.
Обединената компания ще разполага с приходи на стойност 74 млрд. долара и около 70 млн. абонати.    ©  Reuters
Обединената компания ще разполага с приходи на стойност 74 млрд. долара и около 70 млн. абонати.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Големите компании в САЩ, предлагащи мобилни услуги, намаляват до три.

T-Mobile придобива Sprint за 26.5 млрд. долара в сделка, която ще предостави възможността на телекомуникационните оператори да изградят безжична мрежа от ново поколение в САЩ, догонвайки лидерите Verizon Communications и AT&T, съобщава Bloomberg.

Едва 5 месеца след като компаниите направиха нов неуспешен опит за сливане, сключването на настоящата сделка е изненадващ край на серия дълги преговори между Deutsche Telekom, германският собственик на T-Mobile, и SoftBank Group, която контролира Sprint. Sprint се опита да поеме T-Mobile за пръв път преди повече от три години. Тъй като тогавашното правителство на САЩ изрази загриженост по отношение на конкуренцията, Sprint се отказа от проекта.

Сделката намалява до три големите компании, предоставящи мобилни услуги в САЩ, като се очаква това допълнително да засили държавните регулации в бранша.

Обединената компания

"Ще имаме въздействие върху Америка", заяви Джон Леджър, ръководителят на T-Mobile, който ще заема позицията на главен изпълнителен директор на новата компания. Конкурентите като AT&T, Verizon и Comcast според Леджър ще трябва да потърсят отговор на придобиването поради факта, че основната цел на обединените компании е да заемат водещото място в разработването на 5G мобилната мрежа в Америка, което за момента представлява твърде сериозна инвестиция, за да бъдат направени сериозни усилия в тази насока.

Оперирайки под името T-Mobile, обединената компания ще разполага с годишни приходи на стойност 74 млрд. долара и около 70 млн. абонати. За сравнение, Verizon, най-големият американски оператор, е отчел приходи за 88 млрд. долара през миналата година и разполага с 211 млн. абонати, а AT&T, вторият по големина доставчик на мобилни услуги, е реализирал годишни приходи от 71 млрд. долара и притежава 78 млн. абонати.

Условията

Сделката оценява Sprint на 26.5 млрд. долара, като цента на сделката ще бъде платена чрез акции на T-Mobile, заявиха от компаниите в свое изявление. Договорните условия оценяват всяка акция на Sprint на 0.1025 от акциите на T-Mobile, или на около 6.62 долара, изчислено върху цената на акциите на T-Mobile от петък. В самото начало на преговорите акциите на T-Mobile се търгуваха значително по-евтино, но новината за подновяването на преговорите завиши цената им, съответно увеличавайки стойността на придобиването.

Според условията на сделката Deutsche Telekom ще притежава дял от 42% в обединената компания, докато SoftBank ще разполага с 27%. Останалите 31% ще се държат от по-малки акционери. Майк Сиверт от T-Mobile ще заеме поста на президент и главен оперативен директор на компанията, а председателят на германския телеком Тим Хътджес ще заема същата позиция и в обединеното дружество. В борда ще компанията ще бъде включен главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон.