Vodafone купува кабелния бизнес на Liberty Global в Европа за 18 млрд. евро

Сделката за активите в Германия, Чехия, Унгария и Румъния ще увеличи значително влиянието на телекомуникационната компания на континента

Сделката ще позволи на Vodafone да се конкурира по-добре с Deutsche Telekom, най-голямата телекомуникационна компания в региона
Сделката ще позволи на Vodafone да се конкурира по-добре с Deutsche Telekom, най-голямата телекомуникационна компания в региона
Сделката ще позволи на Vodafone да се конкурира по-добре с Deutsche Telekom, най-голямата телекомуникационна компания в региона    ©  Reuters
Сделката ще позволи на Vodafone да се конкурира по-добре с Deutsche Telekom, най-голямата телекомуникационна компания в региона    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-големите мобилни оператори в света Vodafone се договори да купи активите на европейския кабелен оператор Liberty Global, съобщава Financial Times. Сделката ще бъде на стойност 18 млрд. евро и ще засили влиянието на телекомуникационната компания на Стария континент. Тя се отнася за бизнеса на американската компания в Германия, Чехия, Унгария и Румъния.

Разширяване в Европа

Сделката ще позволи на Vodafone да се конкурира по-добре с Deutsche Telekom, най-голямата телекомуникационна компания в региона, която притежава T-Mobile и има мрежа, простираща се от Холандия през Централна и Източна Европа до Гърция.

Изтеглянето на американската Liberty Global, която се контролира от милиардера Джон Малоун, идва, тъй като компанията е все по-разочарована от фрагментацията на телекомуникационния пазар на Стария континент. Придобиването също така отбелязва последния опит за консолидиране на този пазар, в който операторите се борят да компенсират ниския растеж и намаляването на източниците на приходи като роуминг и текстови съобщения.

Европейските телекомуникационни компании са принудени да похарчат милиарди евро за изграждане на 5G мрежите. Инвеститорите също така настояват компаниите да бъдат по-агресивни при търсенето на сливания въпреки огромния регулаторен риск в Европа и в световен мащаб.

Серия от придобивания

Virgin Media, която е собственост на Liberty Global във Великобритания, не е част от сделката. Викторио Колао, главен изпълнителен директор на Vodafone, каза през февруари, че в бъдеще вратата е отворена за сделка в Обединеното кралство, но германската сделка е "приоритет", защото сливането значи по-голяма конкурентоспособност срещу местния лидер Deutsche Telekom.

Покупката на германските и източноевропейските операции на Liberty Global от Vodafone е по-широко сливане на двете компании, което би обхванало и други пазари, включително Великобритания, Белгия, Полша и Швейцария. Двете компании имат припокриващи се активи в Германия, Румъния, Унгария и Чехия.

Германската сделка ще бъде изправена пред ожесточена съпротива от страна на Deutsche Telekom и местните телевизионни оператори. Въпреки че съществуващият кабелен бизнес на Vodafone не се припокрива с Unitymedia, комбинираните компании биха засилили ръста на германския пазар. Сделката вероятно ще бъде подложена на изчерпателен регулаторен преглед, който все още може да провали плана на Vodafone.

Liberty Global се съгласи да продаде австрийския си бизнес на Deutsche Telekom за 1.9 млрд. евро през декември и също така обмисля продажбата на швейцарското си поделение.

Акциите на Vodafone, чиято пазарна стойност е 56 млрд. паунда, се повишиха с 1.4%, а тези на Liberty Global се понижиха с 3.6% в началото на следобедната търговия в Ню Йорк, оценявайки бизнеса на 25.7 млрд. долара. VODL Quotes by TradingView