"Градус" планира да разпределя 90% от печалбата си за дивидент

Производителят на птиче месо и яйца търси още един лост за повишение на инвеститорския интерес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ръководството на "Градус" ще предложи 90% от печалбата да се разпределя за дивидент след листването на борсата. Това съобщиха от компанията, която произвежда пилешко месо, яйца и колбаси. Информацията идва в момент, в който процесът по одобряването на проспекта за първично публично предлагане (IPO) в Комисията за финансов надзор (КФН) напредва.

На заседанието си на 8 май ръководството на регулатора е изпратило писмо с искане "за корекции на документите и допълнителна информация във връзка с потвърждаването на проспект за първично публично предлагане на акции, които ще бъдат издадени от дружеството", става ясно от решението на КФН. Това означава, че скоро може да има одобрен проспект, а акциите на компанията да се пуснат за продажба преди летния сезон, който се счита за слаб за капиталовия пазар и не е много препоръчителен за IPO.

Със заявката за дивидент "Градус" очевидно търси още един лост за привличане на инвеститорското внимание, макар че голяма част от него би се върнала и в досегашните акционери и създатели. "Смятаме, че това е справедливо и ще е от полза за големите и малките акционери, като се надяваме те да се съгласят на тази стъпка. Имаме основания да смятаме, че това ще се оцени от потенциалните инвеститори в предстоящото публично предлагане", казва в съобщението до медиите Ангел Ангелов, представител на "Градус". Компанията обяви в началото на февруари амбициозния си план да набере над 100 млн. лв. от фондовата борса чрез увеличение на капитала. Толкова голяма сума последно привлече Първа инвестиционна банка през 2007 г. - 107 млн. лв., но в момент на силен растеж и големи потоци към фондовата борса.

Сега "Градус" ще се конкурира за парите на инвеститорите и с още две дружества - "Фонд за недвижими имоти България" и "Сирма груп холдинг", вече обявиха, че ще увеличават капиталите си с по 38 и 40 млн. лв., макар при тях да се очаква да се включат и старите акционери.

По закон търговските дружества нямат задължение за разпределяне на дивидент с изключение на тези със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), като при тях е поне 90%. "Поемането на ангажимент за разпределяне на дивидент не е установена практика на българския капиталов пазар, но "Градус" е готово на такава стъпка, тъй като спецификата на бизнеса и на средата го позволява", коментираха от компанията и още, че "тази корпоративна политика гарантира максимално доближаване на акционерите на "Градус" до финансовите резултати на всяко от дъщерните дружества".

За миналата година приходите на компанията са 245.8 млн. лв., а печалбата е почти 40 млн. лв. От ръководството заявяват, че са готови да поемат ангажимента с дивидента от 2019 г.

Намерението на толкова голяма компания като "Градус" да излезе на борсата е положително и ще е тест за интереса на инвеститорите и към самия фондов пазар.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Градус пределено привлекоха интересът ми като потребител.

    Нередност?
Нов коментар