Заявеният предварителен интерес за акции на "Градус" е за поне 65 млн. лв.

По план предлагането трябва да започне на 18 юни на фондовата борса

Изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов представи дейността й и перспективите пред инвеститори
Изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов представи дейността й и перспективите пред инвеститори
Изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов представи дейността й и перспективите пред инвеститори    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов представи дейността й и перспективите пред инвеститори    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първичното публично предлагане на акции (IPO) на "Градус" ще се проведе на 18 и 19 юни, като отсега има заявки за минималното количество капитал от 65 млн. лв., при което предлагането на акции ще се счита за успешно. Интерес за покупки има както от местни институционални и ритейл инвеститори, така и от чуждестранни инвеститори, партньори на основателите на компанията Иван и Лука Ангелови в другите им бизнеси ("Бисер олива", "Сити клиник"). Това стана ясно при представянето на емисията пред инвестиционната общност в четвъртък.

Първоначално намерението на собствениците е било да използват борсата само за увеличение на капитала, но мениджърът на предлагането - Първа финасова брокерска къща (ПФБК), ги е убедил да използват формулата за емитиране на нови акции плюс продажбата на вече съществуващи, с което да се направи голямо по размер публично предлагане, което да попадне на радара на големите инвеститори и да превърне компанията в ликвидна на БФБ. Въпреки, че така акциите им ще се разводнят, на практика очакванията са Лука и Иван Ангелови да получат повече доходност, тъй като набраният капитал ще се ползва за инвестиции, които ще вдигнат бързо приходите и печалбите.

Според предварителните разчети при набиране на 100 млн. лв. капитал от борсата 20 млн. лв. ще се инвестират в бизнеса с разплодни яйца, от което приходите ще скочат с 13 млн. лв., 6.7 млн. лв. ще се вложат в разширяване на продуктовата гама от колбаси "Аз ям", от което приходите ще се вдигнат петкратно с 32 млн. лв., 4.5 млн. лв. ще отидат за нови продукти от пилешко месо, което трябва да увеличи прихода със 7.5 млн. лв. до 2020 г., а 5.8 млн. лв. - в разширяване на пазара към хотели и ресторанти, което ще доведе до подобрение с 10 млн. лв. Вложения ще има в хладилна база, транспортни средства, логистика и придобивания на марки.

При сбъдване на сценария за ръст на бизнеса компанията ще е способна да разпределя средно 5 до 7% дивидентна доходност. Ако бъде включена и в основния индекс на фондовата борса SOFIX, ще доведе до повишение на дивидентната доходност за инвеститорите в него от сегашните 1.7%.

По време на среща с потенциални инвеститори от компанията предупредиха, че предлагането ще се осъществи на IPO сегмента на БФБ (IPO аукцион), който досега не е бил използван. Препоръката е инвеститорите да се стремят да получат желания обем акции, а не да наддават за цена, тъй като избраният метод е такъв, че на финала всички поръчки ще бъдат удовлетворени на една и съща цена, за да няма някой, който е придоби акции при по-изгодни условия от друг. Ако интересът е много голям, собствениците ще предложат и допълнително количество акции за продажба. Диапазонът е определен на 1.80 - 2.35 лв. за акция, като всички поръчки извън него ще се отхвърлят.