🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Билла България" с програма за намаляване на пестицидите в плодовете и зеленчуците

Контролът върху изследванията е поверен на SGS – Швейцария, и "Глобал 2000" - Австрия

Бойко Сачански представи най-новия проект на веригата
Бойко Сачански представи най-новия проект на веригата
Бойко Сачански представи най-новия проект на веригата    ©  "Билла България"
Бойко Сачански представи най-новия проект на веригата    ©  "Билла България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Билла България" въвежда програма за намаляване на остатъчните пестициди в плодовете и зеленчуците, отглеждани по проекта "Градините на Billa", в който участват над 150 градини, оранжерии и лозя на 33-ма български производители.

Програмата е разработена от австрийската неправителствена организация за опазване на околната среда "Глобал 2000" (Global 2000) и е въведена в магазините на REWE International в Австрия (Billa, Merkur, Penny). "Билла България" е първата в Източна Европа, която се присъединява към инициативата.

За сметка на търговската верига

Програмата предвижда остатъчните количества пестициди в плодовете и зеленчуците, произведени за търговската верига, да бъдат с по-ниски нива от допустимите по закон. За целта "Билла България" предоставя безплатно на земеделските стопани разработени от експерти схеми за растителна защита, които водят до минимални или нулеви стойности на остатъчни количества пестициди. Програмата се контролира от две независими организации: SGS – Швейцария, и "Глобал 2000" - Австрия.

"Пробите са за различни видове пестициди, вземат се периодично от външни експерти и се правят в акредитирани лаборатории в България и Германия за сметка на "Билла България". Става въпрос за инвестиция от стотици хиляди левове годишно, която се поема от търговската верига", коментира за "Капитал" управителят на компанията Бойко Сачански.

Прозрачност на резултатите

Резултатите от изследванията се публикуват на сайта на веригата. За по-лесна ориентация в показателите "Билла България" е въвела три кода – зелен (означава, че продуктът отговаря на критериите на програмата за по-ниски от допустимите нива на остатъчни пестициди), жълт (безвреден и допустим, отговаря на законовите изисквания, но не и на по-строгите критерии на програмата), червен (не се допуска за продажба).

"От 78 проби досега 41 са с нулево съдържание на остатъчни пестициди. Ако се повтори проба с жълт етикет, прекратяваме доставките, докато продуктът се изчисти от остатъчните пестициди", обясни Бойко Сачански. Той уточни, че за вносните плодове и зеленчуци отговорност носи централата на компанията.

"Ние контролираме плодове и зеленчуци от целия свят. Понякога е много трудно да се свържем с някои производители на другия край на планетата, но в България програмата обхваща конкретни фермери, които имат директни договори с "Билла", и ще бъдем улеснени, макар че това не е лесен проект", обобщи Курт Щокингер, представител на "Глобал 2000".

"Думата "пестициди" в масовите представи е мръсна дума и табу, така че тази програма е много смела и ние оценяваме нашата отговорност за намаляване на количествата остатъчни пестициди в плодовете и зеленчуците", заяви Цветан Хубенов, управител на фирма "Семеле", която притежава 2000 дка с ябълки и над 2000 дка със зеленчуци.

"Работя за "Градините на Billa" от 2011 г. През 2013 г. стопанството ни беше ударено от град и беше съсипано, но "Билла" ни подаде ръка и ни помогна да се възродим. Ние, производителите, и "Билла" имаме една и съща цел – доставка на качествени плодове и зеленчуци по най-краткия път", каза Стефан Цонев, управител на фирма "Грийн ту гоу" - производител на пресни подправки и салати.

Въвеждането на програмата съвпада със старта на най-новата собствена марка на веригата - "Градините на Billa", която ще обозначава българските плодове и зеленчуци, произведени специално за нейните магазини и отгледани по програмата за намаляване на остатъчните пестициди.

Все още няма коментари
Нов коментар