🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КФН одобри проспекта за увеличение на капитала на "Сирма груп холдинг"

Технологичната компания планира да набере близо 40 млн. лв.

Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за финансов надзор одобри проспекта за увеличение на капитала на "Сирма груп холдинг". Това е станало на заседанието й във вторник, съобщават от регулатора. Технологичната група ще емитира 39.57 млн. нови акции, като емисионната стойност е 1 лв. Ако бъдат записани всички книжа, ще постъпят и толкова средства в касата на компанията, а акционерният капитал ще се увеличи от 59.3 млн. лв. в момента до 98.9 млн. лв.

Най-вероятно увеличението ще се случи преди горещия летен сезон, който се счита за слаб за борсата. Процедурата донякъде съвпада и с първичното публично предлагане на "Градус", която търси над 100 млн. лв. от пазара. Посредник и по двете операции е Първа финансово брокерска къща.

Средствата от борсата ще бъдат използвани за изпълнение на стратегията за развитие на "Сирма груп" – разширение на портфолиото от продукти и реорганизация на корпоративната структура. Част от средствата ще отиде и за маркетинг и популяризиране на новите продукти на "Сирма груп".

Финансовите резултати на компанията постоянно се подобряват - общите приходи на групата за 2017 г. са били малко над 52 млн. лв., което е ръст от 25% спрямо предходната година. Нетната печалба е 6.2 млн. лв. Финансовият резултат нарасна и с почти 20% за първото тримесечие до 1.4 млн. лв.

Цената на акциите й обаче така и не кореспондира с добрите резултати – в момента те се търгуват под номинала от 1 лв. - 0.987 лв. за брой. За сравнение - при първичното предлагане в края на 2015 г. цената на заспиване на акциите беше 1.20 лв. и тогава компанията набра 11.4 млн. лв. В момента капитализацията й е малко над 58 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Всичко ще изгълтат осигурителните дружества. Особено тези, дето не им стигат хич доходите покрай свързаните лица.

    Нередност?
Нов коментар