🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Увеличението на капитала на "Сирма груп" се провали

Компанията не успя да набере минимума от 19.8 млн. лв. от общо планираните близо 40 млн. лв.

Със средствата компанията планираше да финансира разширението на продуктовото си портфолио
Със средствата компанията планираше да финансира разширението на продуктовото си портфолио
Със средствата компанията планираше да финансира разширението на продуктовото си портфолио    ©  Юлия Лазарова
Със средствата компанията планираше да финансира разширението на продуктовото си портфолио    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Публичното предлагане на акции от увеличението на капитала на "Сирма груп холдинг" се провали. Технологичната компания целеше да набере минимум 19.8 млн. лв., с които да финансира стратегията си за развитие, но операцията е приключила неуспешно, съобщиха от дружеството. Причината е, че не са записани и платени минималният брой акции.

Недостатъчно

В края на миналата година "Сирма груп" предложи 39.57 млн. акции с номинална и емисионна стойност от 1 лв. на брой. Минималният брой акции, които трябваше да бъдат записани и платени за успешна подписката, беше 19.79 млн. Първоначалният срок беше до 21 януари, но малко преди това той беше удължен до 15 февруари. Тогава от компанията обясниха, че причината е техническо забавяне на паричния превод по набирателната сметка от страна на голям инвеститор. Към новия краен срок обаче не са били платени достатъчно акции.

По данни на групата до 27 декември, когато изтече срокът за прехвърляне на правата, са били упражнени 21.74 млн. от общо емитираните 59.6 млн. права. Срещу 1.5 от тях инвеститорите щяха да могат да запишат по една нова акция. На аукцион са били предложени 38.82 млн. права и продадени 14.7 млн., но те са останали неупражнени.

Разходите по неуспешната емисия са малко над 42 хил. лв., включително възнаграждението на посредника по операцията Първа финансово брокерска къща. От "Сирма груп" обявиха вече и реда за възстановяване на събраните суми за новите акции, което по закон става в 30-дневен срок.

Причината за неуспеха на операцията по увеличение на капитала сега може да се търси и в по-високата емисионна цена (1 лв.) от пазарната (около 0.9 лв.). "Сирма груп" е и едно от най-ярките доказателства за летаргията, в която е изпаднала борсата в София - въпреки че компанията постоянно подобрява финансовите си резултати, работи в динамичен и перспективен сектор и е ликвидна, акциите й не се повишиха над цената от борсовият й дебют през 2015 г., когато успя да набере над 11 млн. лв.

Планове

Компанията планираше да използва набрания капитал за стратегията си за развитие, което включваше разширение на портфолиото от продукти и тяхната комерсиализация, подобряване на маркетинга и продажбите, както и реорганизация на корпоративната структура с цел намаляване на неконтролиращото участие в дъщерни дружества. Намеренията бяха част от набраните средства - 2.2 млн. евро, да бъдат платени на "Ню Юръп венчър екуити ел пи" (бившия фонд за рисково финансиране "Невек)" по сделката за покупката на останалите 26.06% от капитала на дъщерното на групата "Онтотекст". Тя беше на стойност 4.2 млн. евро, като вторият транш трябва да се плати до 15 март по договор.

Собствеността в "Сирма груп" е разпределена между създателите й и по-малки акционери, като никой не държи еднолично повече от 10%. За деветте месеца на 2018 г. консолидираните приходи се повишиха с 20% до 45.2 млн. лв., а печалбата с 61% до 5.2 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар