"Сирма груп холдинг" приключи сделката за дела на NEVEQ в "Онтотекст"

Софтуерната компания ще плати на два пъти общо 4.2 млн. евро за 26% от капитала

Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерната компания "Сирма груп холдинг" е приключила сделката за изкупуването на дела на фонда New Europe Venture Equity (NEVEQ) от дъщерната й "Онтотекст". Това се разбира от писмо на компанията към Българската фондова борса (БФБ), където се търгуват акциите на "Сирма". Сумата от 4.2 млн. евро е разделена на две – един транш от 2 млн. евро, който е бил платен на 5 октомври, и един транш от 2.2 млн. евро, който трябва да бъде платен не по-късно от 15 март 2019 г. Като обезпечение за сумата "Сирма груп холдинг" ще заложи 8.195 млн. акции с номинална стойност 1 лв.

Новината, че фондът за рисков капитал NEVEQ ще излезе от "Онтотекст", бе обявена през март, също в съобщение до БФБ. Купувачът на миноритарният дял от 26% , "Сирма груп холдинг", е на практика компания майка на "Онтотекст", която е основана през 2000 г. от Атанас Киряков като технологична лаборатория към "Сирма". През 2008 г. се отделя в самостоятелна фирма, като тогава привлича и финансиране от NEVEQ. Няма официални данни каква е била тогава инвестицията, но според запознати е около 2 млн. евро под формата на капиталовложение за разрастване на дружеството чрез придобиване на дялове.

Обратно към "Сирма"

"Онтотекст" изготвя семантични технологии, които се използват от издатели и създатели на съдържание за улеснено класифициране и препоръчване на информационно съдържание. Сред клиентите на компанията са BBC, Financial Times, научни издателства като Oxford University Press, IET, John Wiley and Sons и Springer Nature. През есента на миналата година компанията разработи и дигитален асистент за проверка на факти, наречен Hercule.

За 2017 г. компанията е отчела приходи 9.4 млн. лв. и 2.35 млн. лв. печалба. Излизането на NEVEQ от "Онтотекст" е третият подобен ход на фонда за последните две години, след като през 2016 г. той продаде дела си в българско-американската FinAnalytica и акциите си във Vayant Travel Technologies. Втората бе закупена изцяло от американската PROS Holdings срещу 35 млн. долара.

"Сирма груп холдинг" е една от най-големите български софтуерни компании. Създадена е през 1992 г. и към днешна дата обединява различни технологични специализирани фирми като "Сирма солюшънс", "Онтотекст" и др. През 2015 г. направи едно от най-успешните първични публични предлагания на акции на технологична компания на БФБ, като привлече 11.5 млн. лв. Има офиси в различни държави, като продава на местните пазари. Според консолидираните данни в Търговския регистър групата има приходи общо 52 млн. лв. за 2017 г. и печалба 6.2 млн. лв. За полугодието приходите продължиха да се повишават - с 30% до 29 млн. лв., а печалбата е нагоре с 60% до 2.76 млн. лв. спрямо година по-рано.

Все още няма коментари
Нов коментар