Конкуренцията сред телекомите се е засилила през 2017 г.

Продължава спадът в броя на абонатите на мобилни телефони услуги, сочи предварителният годишен доклад на регулатора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*променена на 21 юни 2018 г.

Конкуренцията на пазарите за електронни съобщения през 2017 г. се увеличава. Това е основният извод в проекта за годишен доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за състоянието на пазара през миналата година. Проектът беше внесен в КЗК и все още не е одобрен.

Три основни играча

КРС посочва, че в България има пет предприятия, които се занимават с предоставяне на мобилни телефонни услуги, но от тях през 2017 г. на този пазар са работили само три – БТК, "Мобилтел" (вече "А1 България") и "Теленор". "Макс Телеком" е преустановила дейността си в сферата в началото на 2017 г., а "Булсатком" е предоставяла безплатни тестови достъп до мобилното си приложение Bulsatcom Voice само на определени потребители. Докладът посочва още, че продължава спадът на броя на абонатите - с 4.9%, през 2017 г., което се дължи почти изцяло на въведеното през декември 2016 г. ограничение за максимален брой от 10 предплатени карти на един потребител.

Най-голям дял на мобилния пазар по брой абонати на мобилни телефонни услуги и размер на приходи остава "А1 България", като при абонатите делът е 39.3%, а при приходите – 40.3%. На второ място остава "Теленор" с 32.9% дял при абонатите и 31.2% при приходите. На трето е БТК с пазарни дялове от 27.8% при абонатите и 28.5% при приходите. Ако се вземат приходите от всички мобилни сегменти - мобилни телефонни услуги, мобилен интернет и др., лидер по оборот е "Теленор България", сочат данните на компаниите за миналата година.

Постоянна тенденция остава намаляването на трафика в рамките на една мрежа и увеличението на трафика между различни мрежи в страната. КРС приема това като индикация за засилване на конкуренцията и по-добри условия за разговори между различните мрежи.

Пазарът на фиксирани телефонни услуги продължава да бележи спад по всички показатели – телефонни постове, изходящ трафик в минути и приходи. От общо 22-те предприятия, които предоставят фиксирана услуга, отново големите играчи са само три – БТК, "А1 България" и "Теленор". БТК задържа пазарния си дял близо до предходната година с 61.7% от целия пазар по абонати, докато "А1 България" увеличава дела си до 23.1% заради придобиването на "Близу". На трето място остава "Теленор" с 13.4%. На база оборот БТК е почти пълен монополист с 84.4% от приходите от пазара, като компанията все пак отбелязва понижение спрямо 2016 г.

Според официалните отчети на компаниите общите приходи на БТК за 2017 г. са 890 млн. лв., тези на "А1 България" са 843.3 млн. лв., а на "Теленор" - 675 млн. лв.

Интернет за всички

Броят на доставчиците на интернет услуги намалява с 14 през 2016 г. до 661 към края на миналата година. Пазарът продължава възходящото си развитие, като ръстът в приходите за 2017 г. спрямо предходната година е 3.2%. Запазва се и тенденцията за увеличаване на абонатите на интернет услуги, като увеличението е 7.7% спрямо края на 2016 г. Съотношението между броя на абонатите на фиксиран и мобилен достъп до интернет е 25 спрямо 75%, като ръстът на ползващите фиксиран достъп е 5.8%, а на мобилен – с 8.9%.

Броят на потребителите на 4G услуги се увеличава с над 60% за 2017 г., с което делът им от общия брой абонати на мобилен интернет е 49%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lnf16305916 avatar :-P
    Този е от онези
    • + 2

    Този който е избирал цветовете за графиката, далтонист ли е?!

    Нередност?
Нов коментар