"Лидл България" ще финансира безвъзмедно нови 20 социално значими проекта

Тази година са кандидатствали 380 проекта на неправителствени организации от 79 населени места

Наградените участници ще получат финансиране до 10 хил. лв. за своите проекти
Наградените участници ще получат финансиране до 10 хил. лв. за своите проекти
Наградените участници ще получат финансиране до 10 хил. лв. за своите проекти    ©  "Лидл България"
Наградените участници ще получат финансиране до 10 хил. лв. за своите проекти    ©  "Лидл България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Лидл България" ще финансира 20 проекта на неправителствени организации с общо 135 хил. лв., което компанията одобри във второто издание на инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот". Грантовата програма се изпълнява в партньорство с фондация "Работилница за граждански инициативи" и Българския дарителски форум.

"Голямата ни цел е да финансираме реализацията на добри идеи в различни региони, които ще позволят на хората по места да водят по-добър и по-пълноценен начин на живот", заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България".

Тематичните области

Началото на инициативата беше поставено през май миналата година, когато веригата обяви, че ще отделя по 3 стотинки от всеки касов бон в магазините в цялата страна и със събраните средства ще финансира проекти на неправителствени и граждански организации.

Тази година за финансиране са кандидатствали 380 проекта от 79 населени места, от които са номинирани 44. Оценяването включва три етапа. Първият е за административна проверка на изискваната документация. Следва оценка от експертно жури, а служителите на "Лидл България" имат финалната дума (третия етап) чрез гласуване.

Тематичните области са четири, като най-голям е интересът към "Образование", където ще бъдат финансирани осем проекта. В област "Култура и историческо наследство" "Лидл България" ще подкрепи пет предложения, в "Активен начин на живот" - четири, а в "Околна среда" - три. Всички одобрени проекти ще получат безвъзмездно различни суми, като максимумът е 10 хил. лв.

Според информацията на компанията 40% от одобрените идеи са в големи градове, а останалите – в малки населени места, сред които и села – Куртово Конаре, Долни Вадин, Могилица, Чупрене.

"Състезанието беше много сериозно. Сред критериите за оценка на проектите са иновативност, подкрепа за повече хора, устойчивост", коментира Илияна Николова, изпълнителен директор на фондация "Работилница за граждански инициативи".

Одобрените проекти

Сред одобрените проекти е "Мрежа училищни медии" на фондация "Гласът на децата". Доброволци от спортен клуб "Пирин-160" в Благоевград ще направят кампания сред деца и ученици за "Недопускане на пожари". Регионалното сдружение на научно-техническите съюзи в Смолян ще оборудва демонстрационен кабинет по физика и химия.

Сдружение "Образование и здраве" от Пловдив ще предложи специални и различни грижи за деца, които са боледували дълго и на които предстои връщане в училище. Сексуалното и здравно образование на тийнейджърите е в основата на проекта на фондация "Лърн" - София.

Център СТЕАМ в Шумен ще създаде открита ботаническа градина. Сдружение "Нишан" планира да използва дигитални изкуства, за да запознае децата от 10 училища в столицата с българските традиции. Варненският клуб "Приятели на морето" ще обучава млади хора да изследват живия подводен свят в Черно море.

Сдружение "Могилица" от едноименното село възнамерява да направи пещерата Типицето достъпна за посетители. Ловно-рибарското сдружение "Миджур" в с. Чупрене ще закупи съоръжения, за да могат младите хора да изследват миграционния път на птиците.

Читалище "Св. св. Кирил и Методий – 1905" във Велинград ще възроди школа за тамбура, а читалище "Л. Каравелов" в Куртово Конаре ще организира състезания по графити, пленери по дървопластика и други инициативи за младите хора.

Сдружение "Европейски пространства" в Русе възнамерява да организира кампания сред 400 ученици, за да ги запознае с "Жените в историята на Русе". Кът с разказвач на приказки за най-малките, наречен "Бебетека", ще бъде открит в читалище "Развитие 1873" в Пещера.

Сдружение "Дебют" в Кюстендил ще постави спектакъл "Античността оживява на Хисарлъка", който ще се превърне в туристически продукт. Възраждане на общностни квартални игрища в междублокови пространства в София планира сдружение "Трансформатори". Родителското настоятелство към зимната пързалка "Славия" в София си поставя за цел да популяризира фигурното пързаляне и хокея. Читалище "Съзнание – 1027" в Долни Вадин ще постави фитнес уреди на открито в парка, за да стимулира и възрастните да спортуват.

Всички проекти трябва да бъдат изпълнени в рамките на една година – до септември 2019.

Вече изпълнено

"Инициативата, която замислихме като дългосрочна, се доказва като такава именно от вече реализираните проекти", обобщи Милена Драгийска. Миналата година, която беше първа за инициативата, "Лидл" подкрепи 31 социално значими идеи с 252.7 хил. лв.

С подкрепата на компанията в Математическата гимназия в Ловеч вече са оборудвали дигитална класна стая за обучение по английски език. Българската асоциация за семейно планиране е организирала 11 прожекции с над 800 посетители по време на фестивала "(Не)възможното образование", а сдружение "Зелени Балкани" в Поморие е улеснило видеонаблюдението на Поморийското езеро и е увеличило туристите в посетителския център.

Музеят на Чудомир в Казанлък е прибавил виртуален екскурзовод към своите експонати. С участието на повече от 200 доброволци родителската организация на деца със специални потребности "Заедно за децата на Търговище" е засадила 50 тополови дръвчета и е оформила зелено пространство с пейки, масички, табели с послания, кошчета, саксии.

Учениците в пет училища в столицата са получили помагала и са участвали в практически уроци, за да се "потопят" в "Света на слепите" с помощта на фондация "Очи на четири лапи". С подкрепата на 30 доброволци рибарското сдружение "Балканика 2009" в Благоевград е изградило четири пешеходни и веломаршрути с обща дължина 50 км по западните склонове на Пирин в близост до Кресна.

Retail in Detail

В края на октомври "Регал" и "Капитал" ще съберат за поредна година представителите на бизнеса с бързооборотни стоки на форума Retail in Detail. За над 10-годишната си история той се утвърди като една от най-значимите платформи за обмяна на ценен опит, данни и информация не само за FMCG търговията и производството, но и за ритейл сектора като цяло.

Тази година във фокуса на събитието ще бъдат новите бизнес модели, които променят глобалната ритейл сцена, и отражението им както върху компаниите, така и върху клиентите. Лектори са международни експерти с глобален опит и познания, представители на водещи институции и брандове от ритейл сектора.

Retail in Detail ще се проведе на 30 октомври 2018 г. в "София ивент център". За форума можете да се регистрирате тук.