"Лидл" финансира с 200 хил. лв. 23 проекта на граждански организации

За пет години компанията е подкрепила 119 проекта в 58 населени места в страната с общо 915 хил. лв.

Групата на одобрените проекти
Групата на одобрените проекти
Групата на одобрените проекти    ©  ''Лидл България''
Групата на одобрените проекти    ©  ''Лидл България''
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

За пета поредна година "Лидл България" финансира безвъзмездно проекти на граждански организации - читалища, училищни настоятелства, неправителствени сдружения. Този път подкрепата от инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот" е с 200 хил. лв. за 23 одобрени идеи в 14 населени места. Всеки от финалистите получи до 10 хил. лв., за да изпълни идеята си за 12 месеца.

Грантовата програма е в партньорство с фондация "Работилница за граждански инициативи" и Българския дарителски форум.

В три тематични направления

В петото издание на инициативата са кандидатствали 75 проекта, разделени отново в три тематични направления: образование; култура и историческо наследство; околна среда. Тази година най-много са одобрените проекти в област "Образование" - 12, следвани от тези в "Култура и историческо наследство" - 6, и "Околна среда" - 5.

Сред избраните инициативи в област "Образование" са дигитален кът за уроци, разработка на театрална учебна програма, изграждане на класни стаи на открито. Подкрепа получават и идеите за мобилна музикална академия със специално подготвен бус, за изработване на "Жестословник" - помощно средство за деца в началното училище, за детска експериментална археологическа лаборатория, за професионално студио за звукозапис в музикалното училище "Л. Пипков" в София, за майсторски клас за начинаещи учители. "Книжен капан" в училището в кв. Долно Езерово в Бургас пък ще стимулира детското четене чрез създаване на две нови арт пространства и поредица от активности.

В област "Култура и историческо наследство" подкрепа получиха проекти за създаване на тактилни макети, които да помогнат на незрящи студенти да получат театрално образование и да посещават уъркшопове и ателиета в университета, за етнографска ученическа експозиция, за детска театрална група и организиране на фестивал на детския театър в Бяла Слатина, за младежки спектакъл в Кюстендил - съвременен прочит на творчеството на Владимир Димитров-Майстора чрез визуално изкуство, танци и театър. Финансиране получиха и идеите за промяна на парка около минералната баня в столичния кв. "Горна баня" и създаване на спектакъл "От извор", както и за заснемане на поредица от 10 късометражни филма, които да разказват за бита, културата и кулинарните традиции на 10 етноса, живеещи във Варна.

В категория "Околна среда" са подбрани проекти за изграждане на по-добра и достъпна среда в района на Смоличански водопад, за ателиета за деца, в които те да изработват прототипи на генерирани от тях идеи за пестене на енергия и рециклиране в с. Румянцево, Ловеч, за изграждане на големи и атрактивни конструкции във форма на животни за събиране на отпадъци в Сливен. Финансиране получиха и идеите за образователни дейности, създаване на филм и акции за почистване с цел опазване на колония от чапли, заселила се в центъра на Кърджали, както и за създаване на младежка зелена зона за спорт и отдих в с. Сулица, Стара Загора.

За пет години

"Ти и Lidl за по-добър живот" е определяна като най-голямата в страната грантова програма на частен корпоративен дарител за граждански организации. В досегашните пет издания търговската верига е финансирала 119 проекта в 58 населени места с общо 915 хил. лв.

"Не говорим просто за брой проекти и размер на финансиране, а за хиляди човешки съдби. Инициативата носи страхотна енергия и предизвиква ентусиазъм в местните общности, в много от които не влиза нито корпоративно, нито държавно финансиране. В нея са включени клиентите, които като пазаруват и дават повод да се формира фонд за финансиране, служителите на компанията, които гласуват за проектите, ангажирани са и партньори. Благодарение на нашата подкрепа ставаме свидетели на това как ценните граждански идеи, дори в най-малките населени места, се реализират и допринасят за това хората да водят един по-пълноценен и качествен начин на живот", коментира Милена Драгийска - главен изпълнителен директор на "Лидл България".