🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финтех компаниите променят банковия сектор във Великобритания

Стартиращи фитнех компании влизат в пряка конкуренция с традиционните банки на Острова

Лондон е отправната точка на голям брой стартиращи компании в света на финансовите технологии
Лондон е отправната точка на голям брой стартиращи компании в света на финансовите технологии
Лондон е отправната точка на голям брой стартиращи компании в света на финансовите технологии    ©  Reuters
Лондон е отправната точка на голям брой стартиращи компании в света на финансовите технологии    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лондон е отправната точка на голям брой стартиращи компании в света на финансовите технологии. Базираната в Берлин N26 e поредната, която ще се състезава както с местните играчи във финтех индустрията, така и с банковите институции с вековна история в Обединеното кралство, пише Quartz.

Предизвикателството

Валентин Щалф, главен изпълнителен директор и съосновател на N26, казва, че компанията му е най-бързо развиващата се мобилна банка на европейските пазари. Представянето й на висококонкурентния британски пазар ще бъде ключов тест. Дебютът на платформата там се очаква през ноември.

Подобни иновации в банковия сектор не са новост. Лондон вече е дом на Curve, Monzo, Revolut, Starling. Някои от тях растат бързо – N26 всеки ден има над 5000 нови клиенти, а Revolut – над 7000.

Компаниите обаче се различават в услугите, които предлагат. Revolut за момента функционира като предплатена карта (която изисква по-малък потребителски ангажимент), докато Monzo и Starling имат пълноценни банкови лицензи. Един от основните фактори за успех на подобни платформи е те да спечелят достатъчно доверието на клиентите, за да са готови да депозират средствата си в подобни онлайн институции. Все още не е ясно дали стартиращите компании са постигнали достатъчен напредък в този аспект.

Рисковете

Все пак рискът за утвърдените банки е, че новата вълна финтех компании ще създадат следващото поколение банкови потребители. N26 има повече от 1.5 млн. клиенти, които генерират над 1 млрд. евро всеки месец като обем на транзакциите. Платформата е лицензирана от ЕС и работи на 17 европейски пазара.

Щалф казва, че целта на компанията му е да събере всички услуги на едно място и приложението му да се използва за всичко - "от плащания до спестявания и застраховки". "Ключът на успеха е в редовното взаимодействие с клиентите чрез смартфоните им", смята той.

Конкуренцията

Застрашават ли новото поколение финтех компании установените банки? Те успяха да направят банковите услуги "интересни" за по-младите потребители, докато установените банки са смятани за скучни и с лошо обслужване на клиентите. И въпреки това потребителите все още им се доверяват. След десетилетие на скандали и държавни спасителни мерки обаче те имат основание да обмислят алтернативи на банковите институции.

Старите банки могат също да научат нови трикове. Royal Bank of Scotland например планира да започне дигитална услуга за даване на кредити, наречена Bó. Трансформацията на банковия сектор във Великобритания може да е знак за нещата, които идват и на други пазари.

Все още няма коментари
Нов коментар