🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

FT: Unicredit обмисля сливане със Societe Generale

Двете банки имат поделения в България - Уникредит Булбанк и Сосиете женерал Експресбанк

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Италианската Unicredit, която е собственик на Уникредит Булбанк в България, планира сливане с конкурента си - френската Societe Generale (SocGen), съобщава Financial Times (FT), цитирайки свои източници. В България Societe Generale е собственик на Сосиете женерал Експресбанк. FT пише, че според негови източници обсъжданията са все още на ранен етап. Ако се стигне до сделката, това ще е обединение на две от най-големите европейски банки.

Дъщерната банка в България

Към момента по неофициална информация Сосиете женерал Експресбанк в България се продава в пакет заедно с поделенията на френската група в още пет държави в региона, които не са в топ 3 на съответните пазари. За основен кандидат се сочи собственикът на Банка ДСК – унгарската OTP Bank. През март тази година информацията беше за провеждане на финансов и правен анализ от страна на кандидатите. Освен унгарската банка се споменаваха и няколко инвестиционни глобални фонда.

OTP заявява открито намерението си за експанзия и покупка на банки в региона на Централна и Източна Европа от доста време, като участваше и в надпреварата за ОББ, по-рано беше спрягана и за евентуален купувач на Банка Пиреос в България.

Към момента няма официална информация на какъв етап е процесът по продажба на българското поделение на SocGen.

Уникредит Булбанк е най-голямата по размер на активите банка в страната. Сосиете женерал Експресбанк е седма. Банка ДСК е втора по големина според балансовото й число. При евентуална покупка на Сосиете женерал Експресбанк и сливането й с Банка ДСК новата кредитната институция би била с пазарен дял, близък до този на Уникредит Булбанк, но не и по-голяма от нея.

На международната сцена

Главният изпълнителен директор на Unicredit Жан-Пиер Мустие е французин, работил преди в SocGen като управляващ инвестиционното банкиране. Според източници на FT, запознати със ситуацията, Мустие развива идеята за сливането от няколко месеца. Според тях официални стъпки не са предприети, но от SocGen също проучвали възможността за сливане. Високопоставени източници от двете страни подчертават, че разговорите са на много ранен етап и динамичната политическа ситуация в Италия е отложила графика за сделка от първоначалния план с 18 месеца.

Мустие смята SocGen за идеален партньор на Unicredit, тъй като ще подсили инвестиционното банкиране на италианската банка и операциите й в Източна Европа. За френската банка едно от основните предимства от евентуално сливане би било заемането на водеща позиция в Италия и Германия както в банкирането на дребно, така и в корпоративното банкиране.

Трудности по пътя

Евентуална сделка Unicredi-SocGen би срещнала редица трудности. Освен политическите турбуленции в Италия и враждебността към чужденци, които притежават или управляват италиански бизнеси, и регулаторите може да се разтревожат от сливане на две банки, които и самостоятелно са системно важни.

Според FT сливане между двете банки е било обмисляно на няколко пъти от SocGen през последните 15 години, а в последните месеци и от старши мениджъри. Въпреки това в неделя банката е отрекла "каквото и да било обсъждане от страна на ръководството за потенциално сливане с Unicredit", пише FT. Италианската банка е отказала коментар.

Според високопоставени финансисти фокусирането на Мустие върху SocGen е било видно още от началото на миналата година по време на увеличението на капитала на италианската банка с 14 млрд. евро. Според пряко ангажирани с преговорите по време на набирането на средствата по увеличението той е казал на екипа си, че искал пазарната капитализация на Unicredit да надмине тази на SocGen. При затварянето на пазарите в петък (1 юни) Unicredit беше оценена на близо 33 млрд. евро в сравнение с 32 млрд. евро за SocGen.

Според банкери, цитирани от FT, нито една от банковите групи не би била готова да сключи сделка поне за една година напред. Преструктурирането на Unicredit, която отписва милиарди евро необслужвани кредити, и работата на Мустие в тази посока се очаква да продължат поне до средата на 2019 г.

Изданието пише още, че според анализатори SocGen също не е в позиция за каквито и да било сделки. Посочва се, че все още не е постигнато споразумение с разследващите органи за участието на банката в скандала с манипулирането на борсовия индекс Libor, в който бяха въвлечени големите европейски банки. Цената на акция на банката е спаднала с 13% през тази година до момента заради опасенията на инвеститорите от предстоящи глоби, слабото представяне на инвестиционното й поделение и замесването на името на заместник главния изпълнителен директор на банката Дидие Валет в скандала с Libor-а, който е сочен като наследник на главния изпълнителен директор Фредерик Одеа. Одеа наскоро получи нов мандат за поста, очаквайки одобрение от акционерите.

Според близки на Мустие той би бил потенциален главен изпълнителен директор на обединената група, след като е чакал за такъв пост десетилетие в SocGen. Той напуска френската банка след критики от съда във връзка с борсовите измами на Жером Кервие преди кризата.

Според запознати миналата есен Мустие е обмислял подаване на оферта за германската банка Commerzbank, но предложението е било отхвърлено от германската страна.

Ако се стигне до сделка между Unicredit и SocGen и не по-рано от посочените 18 месеца, в това време на местния пазар вече би трябвало да се е случила продажбата на Сосиете женерал Експресбанк. Ако за купувач бъде избран собственикът на Банка ДСК, поделенията на Unicredit и SocGen в България ще се разминат със сливане.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    deymus avatar :-P
    deymus
    • + 2

    "Уникредит Булбак"

    Подзаглавието е яко!

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 6

    По-добре Експресбанк да бъде купена от италианците - отколкото от квази-мафиотска структура като ОТП. В която голям акционерен дял имат разни узбекски милиардери, барабар със семейството на Орбан - надлежно скрити зад оШфорки, разбира се. Тепърва ще има Орбан да натиска за бизнес интереси в БГ.

    Колкото по-малко унгарско влияние в България - толкоз по-добре! Да си строят там своя весел националсоциалистически строй - но поне нас да оставят на мира.

    Нередност?
  • 3
    aza37565788 avatar :-|
    aza37565788
    • + 1

    Българската банка на СГ ще бъде продадена много по-скоро. Уникредит да не би да са свършили с преструктурирането, че така се облизват?

    Нередност?
  • 4
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen

    Доста сложно ще бъде това евентуално сливане.

    Нередност?
Нов коментар