НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Френската камара отличи пет иновативни фирми в България

Русенската "Прототипи и специални машини" взе голямата награда за подобрен мотоциклет

Първите награди за иновации на френската камара бяха раздадени на церемония в сряда
Първите награди за иновации на френската камара бяха раздадени на церемония в сряда
Първите награди за иновации на френската камара бяха раздадени на церемония в сряда    ©  ФБТИК
Първите награди за иновации на френската камара бяха раздадени на церемония в сряда    ©  ФБТИК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френско-българската търговска и индустриална камара раздаде първите си годишни награди за иновации. Отличени бяха фирми в четири категории - "Иновация", "Високи постижения", "Корпоративна социална отговорност" и "Стартъп", а пета компания получи специалната награда на журито.

Наградените

Голямата награда за иновация беше връчена на русенската компания "Прототипи и специални машини", която е собственост на живеещия в България френски гражданин Силвен Асалит, за създадения от нея мотоциклет с т.нар. автоматична подвижна вилка с променлив ъгъл. Машината е направена на базата на мотоциклет от 1988 г., който е рециклиран от екипа, като изобретението й позволява да остане стабилна на различни терени.

В категорията "Високи постижения" беше отличена софийската "Технофай" за разработената от нея облачна платформа за обработка на данни от самолетите в реално време чрез централизирано приложение. Това скъсява престоя на самолетите на земята и намалява разходите на авиокомпаниите.

За корпоративна социална отговорност наградата получи "НАОС България" (собственост на френската NAOS) за подкрепата й за образователни дейности за деца, болни от рак, по време на болничния им престой.

В категорията "Стартъп" беше отличена стартиращата фирма "Насекомо". Тя е създадена от френско-български екип в началото на тази година, а проектът й е за трансформация на хранителни отпадъци в протеини за храна на животни. Фирмата вече има 18 служители, а първите доставки са планирани за януари догодина.

Специалната награда беше дадена на Лозаро-винарски комплекс "Даробас" и управителя й Цветко Стоименов за успешна промяна на бизнес модела. След като градушка унищожава 90% от лозята на компанията в Средногорието, тя бързо се преоборудва с линия за производство на плодово вино, като по този начин не само създава нов продукт, но и успява да излезе на печалба.

Конкурсът

Инициативата се организира за първа година, като целта е да даде възможност на членовете на камарата да представят постиженията си за 2018 г. Компаниите сами подават кандидатури и посочват критерии, които са относими към техния сектор, с идеята да се даде достъп до конкурса на всякакви по размер и националност фирми - стартиращи, малки и големи български, френски или международни компании. Номинациите се оценяват по тяхната оригиналност и качество от 7-членно жури, което включва предприемачи, представители на посолството на Франция, на индустрията и на университетските среди.