Анонимен сигнал сезира прокуратурата за картел при "Гражданска отговорност"

Жалбата идва в момент, когато държавата иска да наложи на застрахователите "Данък градушка" в полиците "Автокаско"

Анонимният сигнал до прокуратурата може да се превърне в удобен повод за репресия над застрахователите, които трябва да преглътнат въвеждането на компонент "Градушка" в полиците за "Автокаско"
Анонимният сигнал до прокуратурата може да се превърне в удобен повод за репресия над застрахователите, които трябва да преглътнат въвеждането на компонент "Градушка" в полиците за "Автокаско"
Анонимният сигнал до прокуратурата може да се превърне в удобен повод за репресия над застрахователите, които трябва да преглътнат въвеждането на компонент "Градушка" в полиците за "Автокаско"    ©  Георги Кожухаров
Анонимният сигнал до прокуратурата може да се превърне в удобен повод за репресия над застрахователите, които трябва да преглътнат въвеждането на компонент "Градушка" в полиците за "Автокаско"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сигнал от частно лице до главния прокурор Сотир Цацаров иска разследване на картел при застрахователите заради актуализираните цени на "Гражданска отговорност". Писмото е внесено на 27 декември, с копие до Комисията за финансов надзор (КФН) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На този етап няма информация дали държавното обвинение ще се сезира по искането, което идва половин година след оповестеното становище на финансовия регулатор, че цените на задължителната застраховка в България са ниски, не покриват рисковете, поемани от компаниите, и това може да застраши финансовата стабилност на сектора. А иначе органът, който единствен следи картелите, е КЗК.

Какво пише в писмото до Цацаров

В изпратения до медиите сигнал името на подателя е заличено, но става ясно, че това е частно лице, възползващо се от гражданското си право да сезира органите на реда при предполагаема нередност. Според него има картел или договорено вдигане на цените сред застрахователните компании, предлагащи задължителната полица "Гражданска отговорност", считано от 2008 година, когато антимонополният орган засече подобна практика сред 15 компании и им наложи глоби. Като доказателство, че съгласуването на цените продължава, анонимният подател посочва изявления на председателя на браншовата асоциация Светла Несторова, че застраховката може да поскъпне и до хиляда лева. Те бяха направени пред депутатите в парламента през септември, когато се набелязваха спешни мерки за запазване на стабилността на сектора, заплашен от източване на ресурс заради тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) за обезщетенията при катастрофа със смъртен случай.

Другият странен аргумент на подателя е, че застрахователите са лъгали за рисковете от фалити, тъй като разликата между приходите и разходите им за осемте месеца на миналата година била над 500 млн. лв., което според източника на сигнала било чиста печалба. Това също е силно подвеждащо, тъй като до формирането на нетен резултат компаниите имат да заделят резерв за щетите, които са в процес на обработка, да формират технически резерви за следващия период, да попълнят капитала си и т.н.

Така например, ако се погледне финансовият отчет на най-големия играч на пазара на "Гражданска отговорност" "Лев инс" за 2017 година, ще се види, че след всички тези операции той завършва на малка загуба от 181 хил. лв. А колко точно е спечелил секторът за 2018 година ще се види след няколко месеца, когато излязат годишните отчети на компаниите.

Въпрос за цена

Сигналът, с който се сезира главният прокурор, идва в момент, когато цените на задължителната застраховка се вдигнаха от около 200 лв. на 330 лв., което според застрахователните експерти вече е достатъчно, за да подсигури финансовата стабилност на сектора. Тя бе под въпрос до преди половин година, когато КФН излезе с анализ-предупреждение, че увлечени в състезание за привличане на клиенти с ниски цени, при високите нива на щетимост компаниите рискуват да понесат значителни загуби. Последва плавна актуализация на тарифите, които от години са сред най-ниските в Европа.

Сега секторът е ударен и от проект на държавата, според който застрахователите ще са източник на финансиране на предприятието си за борба с градушките, като въведе компонента "Градушка" в полицата "Автокаско". Това разбираемо среща отпор от страна на бранша, тъй като е несправедливо и би оскъпило застраховката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis

    Е, нали няма да плачем за застрахователите сега. Погледнете някой онлайн калкулатор за гр. отговорност и ще видите с колко се различават цените на различните застрахователи. А колкото до доклада на КеФеНе, даже от тази статия се вижда колко струва - щом Лев инс за малко да излязат на нула, то парите определено стигат и със сигурност нищо не налага увеличение на премията с близо 40%.

    Нередност?
Нов коментар