🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КТБ все пак възкръсна като обезпечен кредитор на "Елит петрол"

Софийският апелативен съд постанови вписването въпреки висящия спор в Съда на ЕС в Люксембург

Активите на създаденото през 2010 г. "Елит петрол" включваха най-добрите и модернизирани 196 бензиностанции на "Петрол"
Активите на създаденото през 2010 г. "Елит петрол" включваха най-добрите и модернизирани 196 бензиностанции на "Петрол"
Активите на създаденото през 2010 г. "Елит петрол" включваха най-добрите и модернизирани 196 бензиностанции на "Петрол"    ©  Анелия Николова
Активите на създаденото през 2010 г. "Елит петрол" включваха най-добрите и модернизирани 196 бензиностанции на "Петрол"    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С необичайно бързи действия за обичайното си темпо Софийският апелативен съд (САС) се намеси в делото за несъстоятелността на "Елит петрол" и практически възкреси КТБ като заложен кредитор на контролираната от Гриша Ганчев компания. С определение от 13 декември съдебният състав, воден от зам.-председателя на САС Бистра Николова, е отменил определението, с което Видинският окръжен съд спря поисканото от синдиците на фалиралата банка вписване. То се базира на поправката на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид в Закона за банковата несъстоятелност, действаща със задна дата и даваща на синдиците права да възкресяват освободени обезпечения в периода от поставянето на банката под специален надзор до обявяването й в несъстоятелност.

Нещо повече, видинският съдия Васил Василев изпрати и преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург, с което моли за тълкуване дали новите текстове на Пеевски и компания не противоречат на правото на съюза. Именно на това основание той спира вписването, докато съдът не се произнесе. Апелативните съдии и длъжностните лица по вписванията към Търговския регистър обаче напълно са игнорирали висящия спор в Съда в Люксембург и с бързи действия възстановяват КТБ като заложен кредитор. Това създава сложен юридически казус доколкото банката към момента има залог, без да има признати вземания, тъй като кредитите на "Елит петрол" бяха погасени чрез прихващания. Те се оспорват в съда, но досега делата не са окончателно решени и синдикът на дружеството не е приел КТБ в списъка на кредиторите.

Форсирана хронология

Определението на Окръжен съд - Видин, предизвикало бурята, е от 3 октомври. Въпросното преюдициално запитване е изпратено на 15 октомври и делото в Съда на ЕС е образувано на 17 октомври. Оттогава следва относително затишие до началото на декември.

На 7 декември "Капитал" описа казуса в статия "Как в Люксембург ще четат Пеевски". През следващия уикенд последваха реакции във вестника на Пеевски "Монитор" и присъдружния сайт blitz.bg.

Още на следващия ден - 10 декември, САС образува дело по депозирана жалба от синдиците на КТБ срещу спирането на регистърното производство, чрез което банката в несъстоятелност се опитва да се върне като заложен кредитор. Делото е разпределено на съдия Бистра Николова, която от октомври 2017 г. завежда търговското отделение на САС, а през лятото на 2018 г. беше назначена за зам.-председател на съда по предложение на председателя му Даниела Дончева. Делото е разпределено автоматично на Николова като докладчик, като причината е, че във въпросния ден само тя и Дончева не се водят със 100% натовареност. Протоколът от разпределението е подписан от самата Николова.

Още 13 декември съставът, воден от Николова и включващ Милен Николов и Тодор Тодоров, се произнася с окончателно определение, отменящо това на Видинския окръжен съд. То е изпратено до Агенцията по вписванията.

И така на 17 декември в Търговския регистър КТБ е възстановена като заложен кредитор на "Елит петрол".

Аргументите на съда

В сравнително кратко определение САС не приема възраженията на синдика на "Елит петрол", според чиито списъци на кредиторите КТБ е с неприети вземания. Той изтъква, че има висящ преюдициален спор с предмет установяване на несъществуването на заложното право в полза на КТБ и съответно предпоставките за спиране на регистърното производство са налице. Обяснява, че задълженията по два договора за кредит от банката са погасени с прихващане, поради което подновяване на вписването в Търговския регистър на особените залози, учредени за тяхното обезпечаване, е неоснователно. За това дружеството има и документ от банката (от времето на квестурата й) за липса на задължения.

Според съда обаче вписването в Търговския регистър на особен залог на търговско предприятие не е елемент от фактическия състав на договора, нито е предпоставка за неговата действителност. "Същото има единствено оповестително, но не и конститутивно действие, поради което договорът за залог е породил валидни правни последици между страните още в момента на неговото сключване", гласи определението на САС. "Решението по предявения иск, дори и същият да бъде приет за допустим, няма преюдициално значение по отношение на вписването на валидно сключения договор за особен залог на търговско предприятие, тъй като същото няма да обуслови констатациите на длъжностното лице относно наличието на предпоставките по пар.5 от ЗБН за осъществяване на вписването. Доводите на ответника за погасяване на вземането по двата договора за банков кредит, както и за необходимост от удовлетворяване на заложния кредитор в рамките на производството по несъстоятелност не са относими към регистърната проверка, дължима от длъжностното лице при вписване на незаконосъобразно заличеният особен залог в хипотезата на пар.5 от ПЗР на ЗБН.", се казва още в обосновката на съдия Николова.

Така реално, въпреки че предмет на запитването е именно дали въпросния параграф 5 от ЗБН (както и 7 и 8) противоречат на европейското право, тя приема, че то няма отношение, и възкресява КТБ като заложен кредитор.

Още по-голям хаос

Така бъркотията около законодателството със задна дата придобива нови мащабни измерения. Тъй като процедурата по несъстоятелност на "Елит петрол" продължава вече с наличие на КТБ като заложен кредитор това може да пренареди масата на несъстоятелността. Нещо повече, ползвайки новите законови текстове, синдиците на КТБ могат и да се удовлетворят от нея (а дори и от други дружества, където са се озовали активи на "Елит петрол", ползвайки възможностите да се връща имущество, придобито със средства с произход банката) по друг ред.

Ако обаче Съдът в Люксембург прецени, че поправката, добила гражданственост като "Пеевски за КТБ", противоречи на европейското право, това ще направи всички тези действия нищожни. Същевременно тогава може да се окаже напълно невъзможно да се възстанови предишното статукво. За следващите година-две (обичайните срокове за разследване на такива казуси в Люксембург) синдиците на КТБ теоретично може да влязат във владение на активи, да ги осребрят и дори да се разплатят с гарантираните вложители.

А това ще породи въпроса и как и от кого ще бъдат обезщетени евентуални пострадали лица. Още повече че казусът не се ограничава само до "Елит петрол", вече има вписани възкресени обезпечения и по партидите на други кредитополучатели на КТБ.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavlik5 avatar :-@
    pavlik5
    • + 7

    Като чета за КОЙ ми иде да изкарам шмайзера .

    Нередност?
  • 6
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 5

    Ти да видиш. Аз поне не знам САС някога да се е произнасял само за 3 дни!! И особено пък за търговско дело. Което идва да покаже, че #КВИК вече истерясва от нетърпение да гепи и последните останали апетитни парчета от баницата КТБ.

    Това зам.-шефката да си разпредели делото сама на себе си ми напомня за един друг случай отпреди година-и-нещо, когато шефката на съда (Дончева) иззе директно дело от друг съдия. И да - делото пак беше свързано с КТБ, и да - материалният интерес беше за над 100 милиона. Случайно, нали? Още повече, че другият талант в съдебния състав - Тодор Тодоров - е 100% креатура на другаря Гроздев и неговите "здрави традиции" в търговското отделение на САС. Янева тука пасти да яде... Гроздев (а сега и тази г-жа зам.-шефката) достигнаха нови висоти в търгашеското правораздаване. А над тях е само ВКС, нали, пък и не всяко дело успява да стигне до ВКС, да бъде допуснато по същество.

    Та в общи линии, хареса ли си #Лакомото твоя бизнес, пиши го бегал. Няма съд, няма дявол. Даже и чужд съд не мож те спаси, както се вижда по-горе. А за нашия си "конституционен" съд даже не си струва и да говорим. Той отдавна е на СМС-подчинение на #дебелите - а когато не ги пази (тях и интересите им) от гражданите, е зает да на пази всичките от джендърите.

    Едно нещо само не мога да разбера за фирмите, засегнати досега от незаконни действия на длъжностните лица в Агенция по Вписванията. Не са ли ви обяснили вашите адвокати, че срещу тази поредна агенция на #ДП могат да бъдат заведени искове по ЗОДОВ? И то - за колосални суми? Какво още ма***та си чакате, за да го направите? Или се надявате да попаднете на някое ДЛР, което да не е на заплата при #ДП? Няма да попаднете на такова - както виждате, те са готови да прегазят и Съда в Люксембург, само и само да бъде Волята Корпулентова.

    #закривай #бойка #дп #сотир

    Нередност?
Нов коментар