Блокчейн платформата æternity основава фондации в България и Лихтенщайн

Целта им ще бъде стимулиране на научноизследователската дейност в блокчейн технологиите

Никола Стоянов, изпълнителен директор на Aeternity Ventures, ще бъде председател на борда на директорите и на българската фондация
Никола Стоянов, изпълнителен директор на Aeternity Ventures, ще бъде председател на борда на директорите и на българската фондация
Никола Стоянов, изпълнителен директор на Aeternity Ventures, ще бъде председател на борда на директорите и на българската фондация    ©  Цветелина Белутова
Никола Стоянов, изпълнителен директор на Aeternity Ventures, ще бъде председател на борда на директорите и на българската фондация    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Блокчейн платформата с българско участие æternity обяви учредяването на две фондации, в България и Лихтенщайн, които ще предоставят финансова помощ и съдействие за разработки, изследвания и образователни инициативи в сферата на блокчейн технологията.

Фокусът на българската фондация ще пада върху подпомагането на блокчейн проектите, които се развиват на Балканите, докато фондацията, базирана в Лихтенщайн, където е регистрирана и самата Aeternity, ще е насочена към международно финансиране на проекти и образователни инициативи. "Приемайки кандидатури от отделни хора, екипи и проекти с идеална цел, фондациите ще се стремят да дадат тласък за развитие на една активна и стабилна блокчейн екосистема", се казва в прессъобщение на компанията.

С насока образование

В България ще работи æternity Foundation Bulgaria, чийто основен фокус ще бъде установяването на партньорства с университети и други институции с образователна дейност и програми в България и на Балканския полуостров. Фондацията ще предлага стипендии и ще предоставя възможност на блокчейн ентусиасти да получат квалификация, за да стартират кариера като специалисти в блокчейн пространството. Според компанията целта е да се образоват професионалисти извън сектора на технологиите за ползите и потенциала на блокчейн и по този начин да се осигури устойчив растеж в индустрията.

"Фондацията има вече сключено партньорство със "СофтУни" и като резултат има реализиран курс за блокчейн начално ниво. Раздадохме в допълнение 10 безплатни стипендии за този курс на желаещи да се запознаят с технологията. Партньорството продължава и през тази година", коментираха пред "Капитал" от æternity. Фондацията си поставя като цел и насърчаването на растежа на регионалната екосистема, като промотира прогреса, постигнат на Балканите, на глобално ниво.

"С увеличаване на интереса към блокчейн технологията расте и нуждата от повече хора, които да имат нужното знание, за да участват в изграждането на проектите. На Балканите има изключително голям потенциал и фондация "æternity България" цели да позиционира този потенциал и експертиза върху световната блокчейн карта", коментира Никола Стоянов, директор бизнес развитие в æternity и изпълнителен директор на æternity Ventures, инвестиционното крило на компанията. "Щастлив съм, че имаме възможността чрез стипендии и партньорства с образователни институции да подпомогнем развитието на блокчейн екосистемата и да привлечем все по-голям брой ентусиасти." Стоянов ще бъде и председател на борда на директорите на фондацията в България.

Инвестиции в проекти

Фондацията в Лихтенщайн ще разполага с по-сериозен капиталов ресурс, като ще се съсредоточи главно върху научноизследователска дейност. Тя ще предоставя стипендии на избрани проекти до 1 млн. швейцарски франка, които обаче ще бъдат изплатени в криптовалути. Фондацията ще разпределя средства и за разработването на децентрализирани приложения, както и подкрепа и промотиране на културни инициативи в блокчейн екосистемата.

Компанията вече подпомага на различни проекти в блокчейн сферата, като през юли 2018 г. æternity Ventures инвестира общо 1.3 млн. долара в девет проекта, сред които три от България – TRADEx Social, NOBLE и Weidex.