🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Aeternity инвестира до 100 хил. долара в четири блокчейн стартъпи

Второто издание на програмата Starfleet приключи след едномесечен процес на избор

Общо осем компании достигнаха до финалното представяне в "София тех парк". Четири от тях - Homeport, Abend, Cryptic Legends и Cryptotask, влизат в програмата на Aeternity Ventures
Общо осем компании достигнаха до финалното представяне в "София тех парк". Четири от тях - Homeport, Abend, Cryptic Legends и Cryptotask, влизат в програмата на Aeternity Ventures
Общо осем компании достигнаха до финалното представяне в "София тех парк". Четири от тях - Homeport, Abend, Cryptic Legends и Cryptotask, влизат в програмата на Aeternity Ventures    ©  Aeternity
Общо осем компании достигнаха до финалното представяне в "София тех парк". Четири от тях - Homeport, Abend, Cryptic Legends и Cryptotask, влизат в програмата на Aeternity Ventures    ©  Aeternity
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Блокчейн компанията с българско участие Aeternity обяви втория набор от компании, които ще получат финансиране чрез инвестиционното звено на фирмата Aeternity Ventures. За последния етап от тазгодишното издание на акселераторската програма Starfleet се класираха четири блокчейн стартъпа, които ще получат финансиране до 100 хил. долара. Все още не са ясни конкретните суми, които ще бъдат изплатени на четирите стартъпа. Те ще бъдат обявени след допълнително обсъждане от екипа на Aeternity Ventures.

Условието за компаниите беше техният продукт да се развива върху самата платформа на Aeternity. Парите от акселераторската програма ще бъдат изплатени в криптовалутата на фирмата, но в договорите със стартъпите няма да има задължение те да не могат да ги обърнат в традиционна валута. Освен финансовия стимул компаниите ще прекарат и половин година в акселераторската програма на Aeternity Ventures.

Общо осем компании достигнаха до финалния рунд от едномесечния процес по избиране на компании, а четири ще получат инвестиции. От тях една е българска – Homeport, която работи в сферата на ефикасно събиране на данни от космически сателити през децентрализирана система. Останалите победители са сръбско-малтийската Cryptic Legends, германската Abend и хърватската Cryptotask. Осемте финалиста, които представяха проектите си в "София тех парк", бяха от различни точки на света – Венецуела, Германия (три проекта), Иран, Хърватия и Сърбия.

Това е втората вълна инвестиции от регистрираната в Лихтенщайн Aeternity, която събра 35 млн. долара през 2017 г. чрез дарителска кампания (вместо ICO). При първата, през юли 2018 г., фирмата инвестира през Aeternity Ventures 1.3 млн. долара в девет проекта, сред които и два български – TRADExSocial и NOBLE.

Българският проект

Homeport е компания за събиране на данни от космически сателити чрез блокчейн технология. Фирмата се стреми да се справи с проблема със събирането на информация от общо над 2000-те сателита, които са в орбита днес. През следващите пет години се очаква тази бройка да достигне 25 хил. сателита, което изисква по-мащабно решение на проблема.

Homeport позволява на станциите на Земята, които събират данни, да се обединят в децентрализирана мрежа. Подобно на всички останали проекти в програмата, продуктът на компанията е базиран върху блокчейн платформата на Aeternity. Компанията трябва да има работещ продукт през 2020 г.

Останалите победители

Германската Abend е проект за по-лесни физически разплащания, насочени конкретно към индустрията на събитията – фестивали и клубове. За момента фирмата разполага с над 4000 партньорства в билетната мрежа и маркетинга.

Хърватската Cryptotask е блокчейн платформа за наемане на работници на свободна практика (фрийлансъри). Основната добавена стойност на компанията е механизъм за бързо решаване на спорове между работодатели и фрийлансъри.

Сръбско-малтийската Cryptic Legends разработва видеоигра, базирана върху блокчейн платформа.

Все още няма коментари
Нов коментар