🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фермерските продукти от овче, козе и биволско мляко ще се продават в цялата страна

Промени в наредба предвиждат да отпаднат териториалните ограничения за търговия с малки количества

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Териториалните ограничения за продажба на фермерски продукти от овче, козе и биволско мляко да отпаднат. Това предвижда проект за промени в Наредба №26 от 2010 г. на земеделското министерство за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Предложенията са изпратени за нотификация в Брюксел и са публикувани на сайта на Европейската комисия. Мнения по тях могат да бъдат изразени до 11 март т.г.

От фермата

Проектът предвижда продуктите от овче, козе и биволско мляко да могат да се доставят от фермите до обекти за търговия на дребно или до мобилни хладилни витрини на територията на цялата страна. Сега продажбите на фермерски млечни продукти са ограничени само в областта, където е регистриран животновъдният обект, или в една от съседните.

С новите предложения се увеличават и таваните за директна доставка на малки количества сурово овче или козе мляко, свързани с броя на животните. До 200 се увеличават овцете и козите в малките ферми, в които 60% от млякото може да се продава директно на крайни потребители. При средните стопанства, имащи лимит от 50% на месечния млеконадой, животните се увеличават от 200 на 500, а при големите ферми - с лимит на млякото от 40% месечно, овцете и козите може да са над 500, а биволите – над 100.

Режимът за работа по Наредба 26 е максимално облекчен: земеделските стопани подават заявление в областните дирекции по безопасност на храните и след проверка на място фермата се вписва в регистър и получава правото да продава директно. Обикновено помещенията са малки, оборудването е просто, основните работещи са собствениците, а готовите продукти се изследват периодично в акредитирани лаборатории според ангажиментите, записани в програми за самоконтрол.

За ограниченията

Земеделски производители и неправителствени организации отдавна настояват за отпадане на териториалните ограничения за директни продажби на малки количества фермерски продукти.

Д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биоселена", цитира думите на д-р Пол Бос, ръководител на Инспектората по храните в кантон Берн, Швейцария: "Ако една храна е добра да се продава в магазин в Швейцария, тя е добра да се продава в целия свят. А ако не е добра, не може да се продава нито в Швейцария, нито никъде другаде."

Ограниченията за директните продажби на продукти от краве мляко обаче ще останат и след приемането на промените в наредбата и те ще продължат да се предлагат както и досега - само в същата или в една съседна административна област.

Последната проверка

В края на декември 2018 Българската агенция по безопасност на храните извърши 762 проверки на пазарите в страната. Проверяващите са взели и 68 проби от продукти, продавани по Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход - месни заготовки, кисело мляко, сирене, кашкавал, извара и яйца. Продуктите са подложени на изпитвания по показатели за безопасност. Установена е само една несъответстваща проба от сурово краве мляко, взета от млекомат, става ясно от сайта на агенцията.
Все още няма коментари
Нов коментар