Краят на "Булгартабак"

За седем години контролираният от Делян Пеевски холдинг затвори всички производства, а държавата не вижда проблем

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

- Смъртта настъпи бързо, след като марките бяха продадени на ВАТ и износът за Близкия изток спря

- За седем години контролираният от Делян Пеевски холдинг затвори всички производства, а държавата не вижда проблем

- Приватизаторът - виенската BT Invest, вече не притежава дял и няма кой да носи отговорност за неизпълнения договор

Седем години и половина. Толкова продължи частният живот на най-големия български производител на цигари "Булгартабак". Холдингът, контролиран от депутата от ДПС Делян Пеевски, затваря и втората от големите си фабрики - тази в Благоевград. За купувача операцията "Булгартабак" беше успешна - защото продаде марките и местната дистрибуция на ВАТ за 100 млн. евро или колкото плати в нагласена приватизационна сделка, изгонила всички световни цигарени концерни с условията си за изкупуване на тютюн. А като бонус са недвижимите имоти и изтегленият през годините дивидент.

За държавата загубата на няколко производствени предприятия с над 1500 служители е пропускане на добавена стойност. А шансът да сложи неустойка на приватизатора - виенското BT Invest, клони към нула. Първо, защото то вече не притежава и една акция в "Булгартабак". И второ, държавата е демонстрирала дотук пълна благосклонност към купувача.

Угарката от холдинга

След продажбата на марките на ВАТ и загубата на износа за Близкия изток (който се връщаше като контрабанда към Турция) за последните две години бизнесът на "Булгартабак" се сви лавинообразно. През април 2016 г. бяха съкратени 400 души от "София БТ". Месеци по-късно започна и благоевградското западане: при 1040 служители при приватизацията бяха останали 200. В плевенското тютюнопреработвателно предприятие от 400 сега се водят само осем души на щат. До абсолютния край в началото на 2019 г., когато става ясно, че и 200-те души в Благоевград, останали на работа към края на миналата година, преди дни са били извикани в "Човешки ресурси", за да бъдат освободени поради липса на поръчки.

Според последния консолидиран отчет за третото тримесечие на 2018 г. въпреки придобиването на близките до Делян Пеевски "Техномаркет" и "Лодис инвест" (млечните марки "Лакрима", "Дядо Либен" и др.) продажбите на холдинга спадат с 31% в сравнение със същия период на 2017 г. и достигат 239 млн. лв., от печалба холдингът потъва към загуба от 10.7 млн. лв., а доходът на една акция е спаднал с 80% и към този период той се оценява на 1.14 лв.

Преди години "Булгартабак" беше компанията с най-голяма пазарна капитализация на борсата - над 650 млн. лв. Напоследък борсовата оценка беше 89 млн. лв. Акциите му от около 30 лв. след съкращението на работниците в края на 2017 г. се снижиха до 12.6 лв.

От "Юрий Гагарин", пловдивската фабрика за опаковки и консумативи за цигари, която все още е в орбитата на "Булгартабак" въпреки намаленото акционерно участие в нея, не коментираха как ще им се отрази затварянето на производството на един от големите им клиенти. Но и при нея потъването на борсовите котировки е синхронно от нива над 35 лв. до 17 лв., съответстващи на под 20 млн. лв. капитализация.

"Оказа се, че е много трудно за новите собственици, и мениджмънтът не се справи с този специфичен бизнес. Нямаше нови договори, "Булгартабак" остана да разчита на готови договори, готови специалисти, готови тютюни и материали и не претърпя никакво развитие освен в посока надолу. Това вече е краят", смята Юли Манойлов, председател на тютюневата секция към КТ "Подкрепа".

"В средата на годината за разлика от "КТ Интернешънъл" "Булгартабак" не купи машини за проследяване на произведените опаковки, което беше негово задължение по закон. Повторих това няколко пъти, но никоя от институциите не се заинтересува, че те не спазват задължението си и вероятно няма да работят при новите условия", коментира Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Сляпата държава

След съкращението се оказва, че собственикът на благоевградската фабрика "Булгартабак" не е уведомил нито борсата, нито Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Ако холдингът преустанови производството на цигари преди 2021 г., той ще дължи неустойка в размер на цената на придобиване от 100 млн. евро.

"Към настоящия момент АПСК не разполага с информация относно окончателно затваряне на "Благоевград – БТ". Непосредствено след първите публикации в пресата агенцията незабавно изготви и изпрати писмо до мажоритарния собственик на "Булгартабак холдинг" във връзка с изпълнението на следприватизационния ангажимент за срок от 10 години да запази основния предмет на дейност на дружеството, коментираха от Агенцията за приватизация.

Проблемът с писането на писмото е, че приватизаторът BT Invest от средата на миналата година не притежава пряко никакви акции от холдинга, а пакетите са разбити между три офшорни компании, две в Лихтенщайн и една в Дубай. Така, дори да има желание, глобата вероятно ще стигне само до празното от съдържание австрийско дружество. А на теория винаги могат да бъдат оставени един-двама работници, които и в гараж, кръстен "Булгартабак", могат да произведат по кутия на ден, и така условието в приватизационния договор да бъде отчетено за изпълнено.

От КФН също по традиция са пасивни по темата "Булгартабак" и само отбелязаха, че няма публично оповестена информация за затварянето на фабриката. Нищо, че медиите съобщиха новината, а тя със сигурност влияе на цената на акциите и е следвало да бъде обявена от собственика.

Ако същата история (загуба на 2000 хил. работни места) се беше случила на друг инвеститор в България, политическият шум щеше да е голям. Дори опитът преди година "Булгартабак" по подобен начин да закрие фабриката си в Баня Лука с едва 100 служители предизвика силен отпор от тамошните власти. Но тук пълното мълчание е оглушително, а обяснението е в това кой е собственикът.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 1
    • + 8

    Така и не разбрах защо Доган толкова години наред се противопоставяше на приватизацията на Булгартабак. Накрая го получи и какво?

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 5
    • + 6

    Ето едно добро дело, което успя да свърши Пеевски и ДПС - успяха да затрият тютюневия бизнес и да преориентират дребните производители на тютюн по родопите. Много милиони бяха потрошени за техните субсиди през годинте, които уж са за намиране на алтернативно препитане. А Пеевски свърши това бързо и дори даде някакви пари на държавата.

    Нередност?
  • 3
    zamen avatar :-(
    Чарли
    • - 1
    • + 9

    прасчо и доги заедно с тикви (да не забравяме и шиши) направиха пари за сметка на всички нас.
    Дано не видят грам полза от тези пари.

    Мръсници, сър.

    Нередност?
  • 7
    bigman_1 avatar :-|
    BGman
    • - 2

    До коментар [#3] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":

    Ти си бедна мишка нали?...смени си аватара...

    Нередност?
  • 8
    geleto avatar :-P
    Гелето
    • - 1
    • + 5

    Ако ДПС не загубят поне половината си гласове на следващите избори ще значи само едно - висша простотия и невежество на избирателите им- да им сер...т в чинията и те да продължават да си траят.

    Иначе ако погледнем по-задълбочено и философски на нещата- а ликвидираш особено вредна индустрия е наистина добро дело, независимо кой го прави

    Нередност?
  • 9
    izt21595181 avatar :-|
    izt21595181
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#8] от "Гелето":

    Какво му е доброто, дори философски погледнато, просто ще купуват вносни цигари, вместо български. Пушенето нема да се изкорени, но хилядите добре платени работни места у нас - да.

    Нередност?
  • 10
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#9] от "izt21595181":

    Доброто е че производството на тютюн беше съдба за много бедни хора и това беше използвано за контрол на тях от ДПС. С изчезване на този поминък и влиянието на ДПС неминуемо ще намалее зашото хорицата няма да са зависими от тях. Края на булгарстабак е край на комунизма в този бранш. Иначе цигари пе си се прозивеждат от модерни фирми (Кингс тобако) и тютюн ще се глада от съвременни фермери. Но това вече е реален бизнес, извън контрола на политиците и ДПС.

    Нередност?
Нов коментар