🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КТБ продаде своите 6% от "Булгартабак" за едва 2 млн. лв.

Някога една от най-големите компании на борсата с капитализация 0.5 млрд. лв., днес в холдинга не е останало почти нищо

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка успяха да получат едва 2 млн. лв. за нейните 6% дял в "Булгартабак холдинг". За това говорят сделки на борсата от днес, чрез които са продадени точно 443 497 акции, колкото притежава банката. Сделките са сключени между 4.5 и 4.9 лв. за акция, но голямата част минава по най-ниската цена в диапазона.

Купувачът - неизвестен засега

До момента от КТБ не са обявили информация за сделката и кой е купувачът. Той би трябвало да стане известно най-късно следващата седмица, тъй като при прехвърляне на дял над 5% Централният депозитар разкрива страните в седмичния си бюлетин. Освен това на теория и новият собственик на дела трябва да уведоми и самата компания, и тя да разкрие информация до борсата и регулатора.

В момента "Булгартабак" се контролира от група фирми от Лихтенщайн и Обединените арабски емирства, зад които се предполага, че стои интересът на депутата от ДПС Делян Пеевски. Свободно търгуемият дял е минимален, така че вероятно и този пакет е придобит от свързана компания. Възможно е купувач да е и самият "Булгартабак холдинг". По тази схема миналата година КТБ продаде своите акции от "Техномаркет България" на самото дружество, което впоследствие ги обезсили.

Огризки от холдинг

Ефектът за масата на несъстоятелността на КТБ от сделката ще е минимален благодарение на това, че в последните години след затварянето на банката "Булгартабак" беше лишен от почти цялото си съдържание. Компанията продаде марките и дистрибуторския си бизнес на British American Tobacco, а после поетапно затвори първо софийската, а после и благоевградската си фабрики. Част от техните имоти и терени също напуснаха холдинга. При постоянните реорганизации във владенията на Пеевски под шапката на "Булгартабак" беше попаднала веригата за техника "Техномаркет", но миналата есен холдингът се раздели и с нея. Тя беше формално продадена на фирма на мениджърите й, финансирана от държавната Българска банка за развитие. Делът от почти 50% в пловдивската фабрика за филтри и гилзи "Юрий Гагарин" (която е собственик и на печатницата на вестниците на Пеевски) също беше прехвърлен на офшорно дружество.

Така към момента в холдинга влизат практически неработещите дъщерни компании основно "София БТ" и "Благоевград БТ". През последната той все още владее 50% от "Лафка маркет" (веригата будки за цигари Lafka), "Лодис инвест" (млечният бизнес под марката Lacrima и още няколко сравнително малки компании). Компанията още не е публикувала консолидиран отчет след последните трансформации. Към септември 2019 г. приходите й от продажби са 221.8 млн. лв. (при 239 млн. лв. година по-рано), но те идват в голямата си част от "Техномаркет", а печалбата спада от 10 на 3.7 млн. лв.

Така някога една от най-големите компании на борсата с капитализация от порядъка на 0.5 млрд. лв., днес "Булгартабак" се оценява от пазара и от купувача на дела на КТБ на едва 33 млн. лв.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wanderer avatar :-?
    wanderer
    • + 8

    "Сделките са сключени между 4.5 и 4.9 лв. за акция"

    Ало, прокуратурата, дреме те ли!? Да не се сетите след десет години, че акциите на Булгартабак са били ипотекирани на цена от 140 лв. за една акция?

    Нередност?
  • 2
    tssb avatar :-|
    Никола
    • + 3

    Гешев няма да види нищо нередно в продажбата,Гаранционния фонд,който е най-ощетен от тази продажба също няма да реагира.Остава само кредиторите на КТБ да заведат иск срещу синдиците за тази некадърна продажба,която ги ощетява.Явно купувачът е има информация кога и на каква цена ще се продава.Ако бяха обявили чè ще се продава,със сигурност щеше да се постигне доста по-добра цена.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 2

    Какво стана със след приватизационният контрол. Бб и ДПС не дава да се издума за това. Смешници.

    Нередност?
Нов коментар