НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Първият къмпинг за СПА туризъм се изгражда до Велинград

Обектът ще работи целогодишно и се очаква да бъде открит през лятото

В новоизграждащия се къмпинг във Велинград ще има обособени зони за приготвяне на храна, пране на дрехи, санитарни помещения, както и собствен СПА център
В новоизграждащия се къмпинг във Велинград ще има обособени зони за приготвяне на храна, пране на дрехи, санитарни помещения, както и собствен СПА център
В новоизграждащия се къмпинг във Велинград ще има обособени зони за приготвяне на храна, пране на дрехи, санитарни помещения, както и собствен СПА център    ©  Александър и синове
В новоизграждащия се къмпинг във Велинград ще има обособени зони за приготвяне на храна, пране на дрехи, санитарни помещения, както и собствен СПА център    ©  Александър и синове
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първият в България къмпинг за СПА туризъм се изгражда до Велинград и се очаква да бъде открит през лятото. Инвеститор в обекта е местната строителна компания "Александър и синове". Новият къмпинг ще разполага със собствен СПА център с минерална вода, зони за кемпери, каравани и палатки, детски кътове, както и различни сервизни помещения за пране на дрехи, приготвяне на храна и др. Той ще бъде върху терен от 6 дка, като планът е на следващ етап да бъде разширен.

Нов къмпинг

Къмпингът се изгражда в района на специализираната белодробна болница на изхода на Велинград в посока Юндола. Теренът е на инвеститора "Александър и синове", през него минава река и е заобиколен от гора. От дружеството не съобщиха каква е стойността на планираната инвестиция.

Различното при този къмпинг е, че той ще бъде единственият в България, който ще има СПА център, захранван с минерална вода. За целта вече е изграден 4 км собствен водопровод, разказа управителят на компанията Георги Даскалов. Според решение на общинския съвет на Велинград от миналата година водопроводът е свързан с находището "Каменица" в града, а от процедура за ново водовземане се вижда, че разрешеният годишен воден обем ще бъде над 25 хил. куб.м.

В новия къмпинг, който ще се казва "СПА къмпинг Велинград", ще има зона за кемпери и каравани с 35 паркоместа, малка зона за палатки, санитарни помещения, съблекални, оборудвани помещения за пране на дрехи, зала за хранене, барбекю, оборудвани зони за приготвяне на храна, както и два детски къта на открито и на закрито.

Изграждащият се СПА център пък ще включва малък вътрешен басейн, сауна, парна баня, солна стая, както и открити басейни за възрастни и за деца, които ще могат да се ползват целогодишно.

По план строителните дейности трябва да приключат през пролетта, а къмпингът да отвори врати за посетители през лятото след приключването и на различни административни процедури.

Целогодишна дейност

Бъдещият "СПА къмпинг Велинград" вероятно ще бъде и един от малкото в България, които работят целогодишно, а заради термалната вода гостите ще могат да ползват външните басейни през всички сезони. За целта паркоместата за кемпери и каравани са наполовина озеленени и наполовина насипани с чакъл и валирани, което ще позволи ползването им при дъжд и сняг. "Обиколихме различни къмпинги в Европа, от които заимствахме идеи. Но като цяло термален къмпинг с минерална вода е рядко срещано дори в Европа", коментира Георги Даскалов.

По думите му компанията е решила да инвестира в къмпинг туризъм, тъй като неговата аудитория се увеличава силно през последните години, както от българи, така и от пътуващи до различни дестинации чужденци. На втори етап могат да бъдат пуснати между 40 и 50 нови паркоместа за каравани и кемпери, но това ще се случи при наличие на интерес.

Според данни на Националния туристически регистър в България има 38 къмпинга, над 80% от които са по Черноморието. Информация на Евростат показва, че страната е на едно от последните места в ЕС по реализирани нощувки от туристи в къмпинги, но броят им отчетливо расте за последните пет години. Така например нощувките в къмпинги през 2016 и 2017 г. надминават съответно 53 и 55 хил., докато в периода между 2012 и 2015 г. броят им се движи между 21 и 37 хил.

Общият брой нощувки, реализирани в къмпинги през 2016 в ЕС, е над 250 млн., което представлява дял от 13% във видовете настаняване, сочат данните на статистическата служба. Най-голям дял от тях са реализирани във Франция - над 76 млн., както и във Великобритания - над 49.2 млн.

Кой е инвеститорът

Дружеството "Александър и синове" е семейна компания, основана във Велинград, с основен предмет на дейност- строителство. Дружеството има склад за строителни материали и се занимава със строителство на жилищни и търговски сгради. Компанията управлява и семейният хотел "Свети Георги" във Велинград.

Собственик на капитала на "Александър и синове" е Здравка Даскалова, а приходите за 2017 г. са 409 хил. лв., сочат данните в Търговския регистър.