🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фонд, свързан с "Химимпорт", придобива "Къмпинг Градина" за 3.5 млн. евро (обновена)

Листваният в Лондон Black Sea Property, който през октомври 2017 г. купи бившата централа на "Биохим", финансира новата си сделка с увеличение на капитала

Black Sea Property плати 10.5 млн. евро за построената през 1912 г. емблематична сграда на столичната ул. "Иван Вазов" 1
Black Sea Property плати 10.5 млн. евро за построената през 1912 г. емблематична сграда на столичната ул. "Иван Вазов" 1
Black Sea Property плати 10.5 млн. евро за построената през 1912 г. емблематична сграда на столичната ул. "Иван Вазов" 1    ©  Надежда Чипева
Black Sea Property плати 10.5 млн. евро за построената през 1912 г. емблематична сграда на столичната ул. "Иван Вазов" 1    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Листваният в Лондон фонд Black Sea Property, който индиректно се свързва с групата "Химимпорт", ще вложи до 3.5 млн. евро за да придобие къмпинг "Градина" до Созопол. Средствата са набрани чрез увеличение на капитала на фонда, записано в по-голямата си част от досегашните акционери. Това, както и намерението за покупка на имот по българското Черноморие, става ясно от съобщение на купувача до инвеститорите от 19 декември 2017 г.. А самата сделка за 100% от капитала на дружеството "Къмпинг Градина" вече е финализирана с договор от същата дата и отразена в Търговския регистър. Реална смяна на контрола няма, като и досега ваканционния имот се свързваше косвено с "Химимпорт".

През октомври 2017 г. фонда придоби някогашната централа на ТБ "Биохим" от Уникредит Булбанк срещу 10.5 млн. евро чрез дъщерното си дружество "БСПФ България". Покупката беше финансирана отчасти с увеличение на капитала на фонда и отчасти с кредит от банката продавач на имота.

Морска инвестиция

В съобщението за успешното приключване на увеличението на капитала само се посочва, че следващият актив, в който Black Sea Property ще инвестира, вече е избран. "В случай че инвестицията не бъде приключена, което е малко вероятно, бордът на директорите ще търси възможности за алтернативни инвестиции", се посочва в документа.

Тази сигурност очевидно е била напълно оправдана и още в същия ден има подписан договор между дъщерното на Black Sea Property "БСПФ проджект 1" и досегашния собственик - "Сънрайз клуб". В прикаченото копие на документа в Търговския регистър цената е заличена, но в съобщението на фонда се казва, че смятат да използват нетните постъпления от увеличението - около 3.5 млн. евро, за тази цел. Паралелно със сделката капитала на "Къмпинг Градина" е увеличен от новия собственик с 6.6 млн. лв., които вероятно ще отидат за погасяване на кредита от дъщерната на "Химимпорт" Централна кооперативна банка.

Без съществена промяна

Реална смяна на контрола няма, тъй като и досега контролът над имота се свързваше със същата група не само по линия на обслужващата финансова институция. Най-големият в България къмпинг "Градина" беше приватизиран през 2000 г. от контролираната от Николай Банев "Хелио тур-с". Заради ненапълно платена цена и глоби Агенцията за приватизация завежда дело, което като крайно през 2012 г. печели и го продава чрез съдебен изпълнител. Така къмпингът е придобит от близкия до "Химимпорт" "Холдинг Нов век" срещу 1.7 млн. лв. В края на 2013 г. той е прехвърлен на "Сънрайз клуб", което от 2009 г. е наемател на едноименния ваканционен комплекс, собственост на "Болкан енд сий" АДСИЦ. Цената на сделката тогава е 5 млн. лв., като тя е финансирана с десетгодишен кредит от ЦКБ при 5% лихва. В добавка банката отпуска на "Сънрайз клуб" и овърдрафт за оборотни средства с лимит до 16.8 млн. лв. А двете дружества са заложени в банката, като са оценени на 1.2 млн. лв. ("Сънрайз") и 3.36 млн. лв. ("Градина").

Собственик на "Сънрайз клуб" по време на сделката е варненския социално слаб гражданин Галиан Терзийски, а през май 2014 г. дружеството (заедно къмпинга и заемите) е прехвърлено при цена 5 хил. лв. на Гълъбин Борисов. Тогава справка на "Капитал" в LinkedIn профила му показа, че от 2009 до 2013 г. е началник на охраната на "Проучване и добив на нефт и газ" - дъщерна компания на "Химимпорт". А преди това от април 2004 г. до май 2009 г. е бил началник на мобилните охранителни групи на "Тим" ЕООД. Охранителната фирма сега е пререгистрирана в ЕАД, което е собственост на "Инвест кепитал мениджмънт" (с предишно име "Тим клуб"). В него съдружници са изпълнителните директори на "Химимпорт" Иво Каменов и Марин Митев.

Със средства от собствениците

Увеличението на капитала на Black Sea Property за финансиране на сделката е с 352.8 млн. нови акции по 0.01 евро всяка. Също както и предишното, в по-голямата си част то е записано от част от настоящите инвеститори – Mamferay Holdings и "Нео Лондон капитал". Като нов акционер влиза управляващото дружество "Капман асет мениджмънт", което след увеличението има 8.27%.

Най-голям акционер остава регистрираната в Кипър компания Mamferay Holdings. Тя е собственост на имотния консултант на Black Sea Property "Феникс капитал холдинг". Вписванията при "Феникс" се правят от Велислава Балтова, която също е съдружник в "Прайм лега консулт", член на борда на "ЦКБ риъл истейт фонд", и прави вписвания и на редица компании от групата, включително на самата "Химимпорт". А в управлението на компанията влизат дългогодишни служители на "Прайм лизинг" – бившата компания на Erste "Имморент", която беше купена със заем от ЦКБ от близка до холдинга компания. Mamferay е участвало с 1.08 млн. евро в новото увеличение на капитала и делът му вече е 29.76%.

Над половината от средствата в увеличението идват от "Нео Лондон капитал" – 2.12 млн. евро. Дружеството влезе като акционер в Black Sea Property през октомври. Сега участието му се увеличава от 17.5% до 29.31%. "Нео Лондон капитал" наскоро излезе на фондовия пазар в България, като набра близо 10 млн. лв. при борсовия си дебют, а като големи инвеститори влязоха близки до "Химимпорт" компании и фондове.

Управляващото дружество "Компас инвест", което допреди увеличението притежаваше 23.78% от акциите на Black Sea Property, не е участвало в записването на новите книжа и делът му пада до 17.17%. Компанията няма формални връзки с "Химимпорт", но сред най-големите инвеститори във взаимните й фондове са пенсионните фондове от групата – "Съгласие" и "ЦКБ-Сила".

Доскорошният най-голям акционер в листвания в Лондон фонд – "Номоканон 2000", не е участвал и в това увеличение на капитала, като от Black Sea Property съобщават, че след него компанията вече не е пряк инвеститор, но има непряко участие от 2.56% чрез дела си от 8.76% в "Нео Лондон капитал". "Номоканон 2000" е собственост на Владислав Донев, но името му периодично се появява в сделки около "Химимпорт".

Според инвестиционната стратегия на Black Sea Property фондът има интерес към проблемни жилищни проекти в големите български градове (София, Пловдив, Варна и Бургас), които са завършени или са през завършване и могат да генерират приходи в рамките на 12 месеца от първоначалната инвестиция; към търговски сгради, главно в София, с възможности за подобряване на заетостта чрез активно управление на актива; към хотели и ваканционни имоти с възможности за подобряване на дейността и оптимизиране на разходите; както и към вложения в компании в затруднено положение или проблемни активи, които се нуждаят от преструктуриране и имат потенциал за растеж.

*Статията е обновена на 8 януари в 16:30 ч. с информацията, че обектът на сделката е къмпинг "Градина".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cezar_cezar avatar :-|
    есе
    • - 2
    • + 7

    Не виждам нищо скандално и странно, даже напротив. Нека има нови инвестиции, страната има нужда от такива. Днес точно гледах една графика за инвестициите на Балканите и има доста какво да се желае за България.

    Нередност?
  • 2
    ddoobbaa avatar :-|
    dobadoba

    Иха, Градина за 3(три) милки.
    Дай Боже всекиму!..

    Нередност?
  • 3
    greyjoy avatar :-P
    modus operandi
    • - 1
    • + 3

    Фондът "Black Sea Property" е купил property на Черно море. Голяма работа.

    Нередност?
  • 4
    a_v_a avatar :-|
    A V A

    Ако търсите СКАНДАЛНИ новини и ГОЛЕМИ работи - пробвайте в други издания.

    Нередност?
  • 5
    ivan_ko9 avatar :-|
    ivan_ko9
    • + 1

    Едно от райските места, но тъй като е неподдържано и уж евтино, всякаква измет се събира да "летува"... По плажа тампони и презервативи а из горичката наоколо и спринцовки. Трагедия! Натъквал съм се на подобни картини ежедневно през изминалата ми почивка там.
    http://e-burgas.com/uploads//2016/09/14192005_10207306870089725_7443221816731546071_n_1472736172.jpg




    Нередност?
  • 6
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • + 1

    Сделката... от единият джоб в другият.

    По интересното е защо правят тези еквилибристики за да скрият кой стои зад сделката? Страх ги е от съдебната власт, че ще попитат "откъде са парите"?

    Нередност?
Нов коментар