🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втора свързвана с Пеевски офшорка се оказа собственост на адвоката му

През Doreco Limited и българското "Дореко комерс" преминаваха съществени активи, понякога и в директни сделки с депутата

Адвокат Александър Ангелов
Адвокат Александър Ангелов
Адвокат Александър Ангелов    ©  Надежда Чипева
Адвокат Александър Ангелов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Освен собственик на Viafot Limited, която три години води война с Емилиян Гебрев за овладяването на "Дунарит", адвокат Александър Ангелов е притежавал и на друга ключова офшорка, свързвана от години с депутата Делян Пеевски. Това е Doreco Limited, която директно или през дъщерното си "Дореко комерс", през годините често се появяваше около сделките на политика от ДПС и в различни моменти притежавала и финансирала различни фирми, свързвани с него. Включително от миналата година тя е собственик и на прословутия хотел "Берлин" в Бояна, считан за неформална щаб-квартира на Пеевски.

Информацията за реалния собственик на Doreco идва от изтекли документи от Panama Papers, публикувани от сайта "Биволъ", който отскоро има достъп до тях. Сега "Дореко комерс" е прекръстено на "Ди Ар Си инвест" и от средата на миналата година има нов собственик - регистрираното в ОАЕ Media-Plex Limited. Предвид, че за 2017 г. компанията отчита близо 90 млн. лв. приходи, за смяната на контрола би трябвало да е поискано одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, каквото заявление и съответно решение липсват.

Къде "Дореко" се преплита с Пеевски

Най-пряката връзка между депутата и компанията е, че през пролетта на 2016 г. той продаде на "Дореко комерс" директно притежавания си дял от 18% в пловдивската фабрика "Юрий Гагарин". Освен това "Дореко" е и кредитор на официално притежаваното от Пеевски "НСН инвестмънт", чрез което той беше собственик в медийните си компании и за кратко и в "Техномаркет". През есента на 2016 г. беше поискано и получено разрешение от КЗК веригата за гехника да бъде прехвърлена в дубайската TGI Middle East Fze - също считана за фирма на Пеевски. Това беше фирмата, придобила от депутата друго него пряко участие - това в "Булгартабак". Сега TGI се казва TI Holding и е собстввеник на Media-Plex, а съответно и на Ди Ар Си.

Още от преди това обаче под шапката на Doreco са няколко компании, свързани с Пеевски и цигарените му операции. "Дореко комерс" е собственик на "Принт трейдинг", което под предишното си име "ИПК Родина 1" беше инвеститорът в прочутата нова печатница за изданията на семейството на депутата. Нейното строителство беше финансирано през "Партнер лизинг" с пари от КТБ, като останаха около 100 млн. лв. необслужвани задължения. Затова и сградата беше продадена от съдебен изпълнител и придобита от друго свързвано с Пеевски дружество - "А.Е. Бест съксес сървисес".

Освен това Doreco Limited е акционер и в още няколко дружества. "Дореко секюрити" е компанията, в която като управител е назначен бившият началник на Националната следствена служба Бойко Найденов, за когото Цветан Василев твърди, че е бил кандидат на Пеевски за главен прокурор и е намерил "тих пристан в "Булгартабак". Doreco Limited е собственик и на рекламната агенция на "Булгартабак" "Сода комюникейшънс" и "БГ бизнес солюшънс", което внедрява управленски системи и сред клиентите му личат почти всички компании, свързвани с Пеевски. Последната през април 2016 г. е продадена на сингапурското BG Business Solutions PTE, което е собственост на дубайското TGI Middle East FZE.

В последните две години под шапката на "Ди Ар Си инвест" се озоваха няколко компании с атрактивни имоти. Едно от тях е "Бояна клуб", в което се оказаха мистериозно приватизираният от старозагорски младежи дипломатически клуб в елитния квартал на столицата, както и други съседни имоти. Сделката беше финансирана именно със заем от "Дореко". Друго дъщерно дружество - "Витоша ризорт", е собственик на известния хотел "Берлин". Освен това "Ди Ар Си" може да се похвали и с още няколко компании с имоти, придобити от различни физически лица като "Миа билд", "Ню проджект инвест" и "РСС дивелъпмънт".

Според последния отчет на компанията към 2017 г. тя е отпуснала заеми на повечето от настоящите и бишите си дъщерни си дружества (сред тях производителя на млеката Lacrima и зеленчуковата борса в Пазарджик), но също има 8 млн. лв. за "Благоевград БТ". Същевременно обаче дружеството е и получило от цигарената фабрика 17.5 млн. лв. търговски заем, като същата сума то е отпуснало на неизвестно с какво занимаващата се създадена през 2015 г. компания "Авиа трейд".

Краят на Doreco

Вече офшорната Doreco не играе роля. След няколко рокади сега "Ди Ар Си инвест" е собственост на дубайското Media-Plex Limited, което на свой ред е собственост на TI Holding FZE. То сега е миноритарен акционер в "Булгартабак холдинг", а преди години беше и мажоритарен. Когато дубайската компания придоби контролния дял в цигарения холдинг, от решението на КЗК стана ясно, че неин собственик е Prest Trade (също с дубайска регистрация), което пък еднолично се владее от неназовано физическо лице.

По информация на "Капитал" това е бил тогавашният изпълнителен директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков, който се приема за изключително близък до Пеевски. Това се потвърждава и от документ, датиран към ноември 2013 г., публикуван от "Биволъ", който е подписан от Чолаков като директор на TGI.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Slick avatar :-|
    Slick
    • + 5

    Не държава, а кочина. Такава си я харесваме явно, защото не виждам да има протестиращи на жълтите павета.

    Нередност?
  • 2
    tanas2 avatar :-P
    Танас
    • + 1

    Все пак сме в Година на Свинята според Китайският календар и си викам нЕма ли барем един банкет да има е така за адет де!!!

    Нередност?
Нов коментар