🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чешки милиардер може да стане новият собственик на Metro

Германският антитръстов регулатор разреши потенциално придобиване на веригата от милиардера Даниел Кретински

Metro, която развива бизнес и в България, е най-големият търговец на дребно в Германия и се нарежда на четвърто място в Европа
Metro, която развива бизнес и в България, е най-големият търговец на дребно в Германия и се нарежда на четвърто място в Европа
Metro, която развива бизнес и в България, е най-големият търговец на дребно в Германия и се нарежда на четвърто място в Европа    ©  Reuters
Metro, която развива бизнес и в България, е най-големият търговец на дребно в Германия и се нарежда на четвърто място в Европа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ритейл гигантът Metro скоро може да се окаже с нов собственик. Това предполага разрешението на германския антитръстов регулатор за потенциалното придобиване на веригата от чешкия инвеститор и милиардер Даниел Кретински. По негова молба органът е проверил дали плановете му за закупуване на дял 25-35% в компанията от биха били осъществими, съобщава Reuters.

Съгласно германското законодателство обаче покупката на дял, който е по-голям от 30%, е обвързана със задължително предложение за придобиване и на останалите акции. Притежаваната от Кретински и словашкия инвеститор Патрик Ткач Global Commerce вероятно ще финансира евентуалното търгово предложение, споделят източници на Reuters.

Как започна всичко

През август 2018 г. инвестиционната група Haniel обяви, че ще продаде 7.3% от акциите си в Metro на инвестиционния посредник на Кретински и словашкия инвеститор Патрик Ткач за неразкрита сума. Тогава стана ясно, че условията на сделката им позволяват да придобият и останалия дял от 15.2% на Haniel чрез кол-опция. В същото време Haniel е и най-големият акционер на Metro с дял от 22.5%, който се оценява на 977 млн. евро. Освен това Ceconomy, която притежава 10%, реши да се присъедини в продажбата на дела си от веригата на инвестиционна група, водена от чешкия милиардер.

Metro, която развива бизнес и в България, е сред най-големите търговски вериги в Германия и света. Резултатите ѝ обаче са нестабилни през последните години, най-вече заради голямото дългово бреме.

През 2017 г. Metro раздели бизнеса си на две - едната новообразувана самостоятелна компания пое бизнеса с търговия на едро и хранителни продукти, докато другата - Ceconomy, се съсредоточи върху търговията с потребителска техника.

В България "Метро Кеш енд Кери България" е на трето място в сектора по приходи с оборот от 830 млн. лв. за 2017 г. Неотдавна компанията беше глобена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с 14.97 млн. лв. заради рекламен клип, съдържащ внушения срещу конкурента ѝ "Лидл България".

Кой е чешкият милиардер?

Даниел Кретински започва кариерата си през 1999 г. като адвокат в словашката J&T, впоследствие се отделя като самостоятелен играч. Собственик е и на медийната група Czech News Center, която публикува най-четения чешки вестник – таблоида Blesk. Държи и над 40% във футболния клуб "Спарта Прага".

Състоянието му се оценява на 2.6 млрд. долара от Forbes към август миналата година. През 2017 г. чешкият милиардер взима решение да продаде 31% от енергийната компания EPH (Energeticky & Prumyslovy Holding) за 1.6 млрд. долара на австралийската група Macquarie, но продължава да разполага с мажоритарен дял. EPH държи над 50 компании в различни европейски държави.

Повече за Даниел Кретински четете в седмичния брой на "Капитал"

Все още няма коментари
Нов коментар