🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Naspers ще раздели бизнесите си в две компании, една от които ще листне в Европа

Стойността на новото дружество ще е над 100 млрд. долара

Изпълнителният директор на Naspers Classifieds Мартин Скепбауър
Изпълнителният директор на Naspers Classifieds Мартин Скепбауър
Изпълнителният директор на Naspers Classifieds Мартин Скепбауър    ©  Цветелина Белутова
Изпълнителният директор на Naspers Classifieds Мартин Скепбауър    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Naspers – най-голямата медийна група в Африка, която притежава и дял от 31% в китайския интернет гигант Tencent, обяви, че ще раздели бизнесите си. Компанията, която притежава OLX, ще прехвърли повечето си бизнеси в нова компания, която ще бъде листната в Европа, съобщава Financial Times.

Плановете

Листнатата на борсата в Йоханесбург компания обяви, че новото дружество ще бъде оценено на повече от 100 млрд. долара и ще дебютира на борсата Euronext в Амстердам най-рано през втората половина на годината. За да се случи това обаче, ще бъде необходимо и одобрението на регулаторните органи в Южна Африка.

Очаква се Naspers да притежава 75% от новата компания след листването, като тя ще включва дяловете в руската интернет група mail.ru и индийския онлайн доставчик на храна Swiggy.

Новата компания, която още е неназована, ще създаде "най-голямата в Европа интернет група по стойност на активите", казаха представители на Naspers, като допълниха, че ще има и вторично листване в Йоханесбург.

Делът в Tencent

Южноафриканската компания за пръв път купува дял в Тencent през 2001 г., като това се оказва една от най-изгодните технологични инвестиции в историята. Това я превръща и в дружеството с най-голяма пазарна стойност в Африка.

Понастоящем групата притежава 31% от акциите на Tencent в Хонконг, които са на стойност над 130 млрд. долара. Самата Naspers обаче е с пазарна капитализация от 100 млрд. долара. Така делът в Tencent изкривява стимулите за инвестиране в компанията. Нарастващата стойност на Tencent повиши тежестта на Naspers до една четвърт от фондовата борса в Йоханесбург в сравнение с 5% преди пет години. Това принуди много южноафрикански инвеститори да продадат акциите си поради риска от концентрация в портфейлите си.

"Освен че отваря бизнеса за по-широка категория инвеститори, листването в Амстердам цели да намали теглото на компанията на фондовата борса в Йоханесбург, което според нас ще ни помогне да увеличим максимално стойността за акционерите с течение на времето", каза главният изпълнителен директор на Naspers Боб ван Дийк.

Според условията на сделката, обявена във вторник, Naspers ще продължи да контролира пряко своите южноафрикански фирми, включително групата за електронна търговия Takealot и други медийни активи. "Виждаме голяма възможност в Южна Африка. Ние сме един от най-големите технологични инвеститори в страната", каза Ван Дийк.