🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Naspers се разделя на две и прави европейски IT гигант с оценка от 120 млрд. долара

Южноафриканската компания листна Prosus на борсата в Амстердам

Новото дружество ще е с пазарна капитализация от близо 120 млрд. долара и ще включва всички глобални интернет активи на компанията, включително дела й в китайската Tencent
Новото дружество ще е с пазарна капитализация от близо 120 млрд. долара и ще включва всички глобални интернет активи на компанията, включително дела й в китайската Tencent
Новото дружество ще е с пазарна капитализация от близо 120 млрд. долара и ще включва всички глобални интернет активи на компанията, включително дела й в китайската Tencent    ©  Reuters
Новото дружество ще е с пазарна капитализация от близо 120 млрд. долара и ще включва всички глобални интернет активи на компанията, включително дела й в китайската Tencent    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Naspers – най-голямата медийна група в Африка, която притежава и дял от 31% в китайския интернет гигант Tencent, раздели бизнесите си. Гигантът, който притежава и OLX (с дейност и в България), прехвърли повечето си бизнеси в новата компания Prosus, листната на фондовата борса в Амстердам. Новото дружество ще е с пазарна капитализация от близо 120 млрд. долара и ще включва всички глобални интернет активи на компанията, включително дела й в китайската Tencent, пише Financial Times.

"Нуждаехме се от пространство, за да привлечем следващите 100 млрд. долара стойност за акционерите. Всичко това се прави в полза на акционерите на Naspers, които са предимно от южноафрикански страни. Един от най-големите инвеститори е корпорацията за публични инвестиции в страната, която управлява активите на държавния пенсионен фонд", каза главният изпълнителен директор на Naspers Боб ван Дийк.

Новата компания

Prosus започна да се търгува на борсата в Амстердам в сряда, като цената на акциите й беше 76 евро, значително над референтната им цена от 58.70 евро. В следобедната търговия акциите се движеха около 74 евро. Naspers притежава 73% от новата компания след листването, като тя ще включва дяловете в руската интернет група mail.ru и индийския онлайн доставчик на храна Swiggy. Prosus не предлага дигитални услуги под собствената си марка, както правят Facebook или Alibaba например. Вместо това компанията инвестира в портфолио от глобални интернет фирми в сектори, вариращи от разплащания и финтех до доставки на храна.

"Листването на Prosus е вълнуваща стъпка напред за групата, като дава на глобалните инвеститори в технологиите директен достъп до нашето уникално и атрактивно портфолио от международни бизнеси, свързани с потребителския интернет", заяви в сряда изпълнителният директор на Naspers и Prosus Боб ван Дийк.

Тъй като Prosus ще бъде третата по големина компания на борсата в Амстердам след Royal Dutch Shell и Unilever, пасивните инвеститори в европейските индекси автоматично ще станат значителни собственици на акции на групата.

Делът в Tencent

Южноафриканската компания за пръв път купува дял в Тencent през 2001 г., като това се оказва една от най-изгодните технологични инвестиции в историята. Това я превръща и в дружеството с най-голяма пазарна стойност в Африка.

Групата притежава 31% от акциите на Tencent в Хонконг, които са на стойност над 130 млрд. долара. Самата Naspers обаче е с пазарна капитализация от 100 млрд. долара. Така делът в Tencent изкривява стимулите за инвестиране в компанията. Нарастващата стойност на Tencent повиши тежестта на Naspers до една четвърт от фондовата борса в Йоханесбург в сравнение с 5% преди пет години. Това принуди много южноафрикански инвеститори да продадат акциите си поради риска от концентрация в портфейлите им.

Европа се опитва да догони САЩ и Китай

Листването на Prosus на борсата в Амстердам разтърсва европейския технологичен пейзаж, тъй като компанията моментално се превръща в едно от най-големите технологични предприятия в региона. Според данни на Reuters единствено германската софтуерна компания SAP има по-висока оценка – приблизително 135 млрд. долара.

Европа изостава от САЩ и Китай като дом за големи технологични дружества. От 20-те най-големи интернет компании по пазарна стойност през 2018 г. нито една не е с централа в Европа, показват данни на Световния икономически форум. "Naspers вярва, че изборът на Euronext Amsterdam е и ще бъде от полза за компанията, тъй като пазарите на Euronext са едни от най-големите, най-интегрираните и доказани капиталови пазари в Европа", казва компанията в проспекта си.