"Магна пауъртрейн Пловдив" вече е собственост на корейската Hanon Systems

Приключената глобална сделка е за общо девет завода за 1.2 млрд. долара

В завода в Пловдив работят близо 500 души
В завода в Пловдив работят близо 500 души
В завода в Пловдив работят близо 500 души    ©  Георги Кожухаров
В завода в Пловдив работят близо 500 души    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на автомобилни компоненти "Магна пауъртрейн Пловдив" вече има нов собственик - южнокорейската Hanon Systems. Българската компания е част от глобална сделка за общо девет завода на канадската Magna, която беше приключена в края на март. Цената на транзакцията е 1.35 трлн. вона (1.2 млрд. долара).

Гигант за 7 млрд. долара

Magna се разделя с глобалния си бизнес с продукти за регулиране на налягането на течности и контрол, който е част от поделението й за задвижващи системи. То включва девет завода на три континента - Европа, Северна Америка и Азия, с общо 4100 служители. С прибавянето им към групата на Hanon се създава глобален гигант с комбинирани приходи за 2018 г. от 6.9 млрд. долара.

Hanon Systems е глобален доставчик за автомобилната индустрия и работи в областта на системите за управление на топлина и енергия. Компанията има 40 завода в Азия, Северна Америка и Европа и 16.5 хил. служители. Технологиите на Magna могат да бъдат приложени както в модели с двигатели с вътрешно горене, така и в хибридни и електрически автомобили. От корейския гигант заявиха пред местния The Korea Times, че сделката ще укрепи позициите му в областта на е-мобилността.

"По този начин Hanon Systems ще може да отговаря на нарастващите изисквания на автопроизводителите за електрически системи за управление на енергията. Така ще разширим клиентската си база", заяви Йон Йео-еул, председател на управителния съвет на Hanon Systems.

Трети пореден собственик

Hanon Systems е третият поред чуждестранен собственик на "Магна пауъртрейн Пловдив". Българското дружество беше основано от германската Ixetic през 2007 г., а производството започна през 2009 г. През 2013 г. групата беше придобита от Magna заедно с пловдивския завод. За последната отчетена засега година - 2017, "Магна пауъртрейн Пловдив" отчита оборот от 232 млн. лв., а заетите през миналата година са достигнали почти 500 души.

Все още няма коментари
Нов коментар