🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бивш канадски инвеститор в България строи втори завод в Северна Македония

Съоръжението на Magna International за 40 млн. евро ще започне производство на пълен капацитет през 2024 г.

Magna откри първата си фабрика в Северна Македония през октомври миналата година.
Magna откри първата си фабрика в Северна Македония през октомври миналата година.
Magna откри първата си фабрика в Северна Македония през октомври миналата година.    ©  magna.com
Magna откри първата си фабрика в Северна Македония през октомври миналата година.    ©  magna.com

Канадският производител на автомобилни системи, модули и компоненти Magna International планира да построи втори завод в Северна Македония за 40 млн. евро, съобщи правителството в Скопие, цитирано от See News. През 2019 г. северноамериканският инвеститор се оттегли от България, след като продаде своята фабрика "Магна пауъртрейн Пловдив" на южнокорейската Hanon Systems.

Разрастване при съседите

Новото съоръжение в Северна Македония ще бъде разположено в Технологично-индустриална развойна зона Щип и ще започне тестово производство още тази година, а серийно такова се планира от 2024 г. Очаква се инвестицията първоначално за създаде 600 нови работни места, като броят им ще расте.

Македонските индустриални зони са завършили 2022 г. с 2300 нови работни места и над 430 млн. евро нови инвестиции, отчете македонският премиер Димитър Ковачевски при обявяването на новото съоръжение, като към октомври миналата година износът им е надхвърлил 3 млрд. евро.

Magna International вече има един действащ завод в Северна Македония, в Струга, който започна работа през октомври миналата година. Той произвежда системи за външни огледала, включително задвижващи механизми и кабелни снопове, и е доставчик предимно на европейски производители на автомобили. Първоначално в съоръжението работа започнаха 300 служители, като плановете са броят им да нарасне до 1000 до 2024 г.

Magna International е една от най-големите компании в проектирането и производството на автомобилни части и системи в света с над 65 години опит в индустрията. Глобалната ѝ мрежа включва 90 центъра в 28 държави с над 160 хил. служители. През юли-септември 2022 г. глобалните продажби на Magna достигат 9.27 млрд. долара, показва последният публикуван отчет на компанията, като растат със 17% на годишна база.

В България Magna беше собственик на завод за авточасти в Пловдив, който придоби през 2013 г. от германската Ixetic. Впоследствие през 2019 г. компанията продаде на южнокорейската Hanon целия си бизнес с продукти за регулиране на налягането на течности и контрол, част от поделението за задвижващи системи. Сделката за 1.9 млрд. долара включваше девет завода на три континента, сред тях и пловдивския.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар