"Каменица" се завърна в Пловдив с крафт пивоварна за 2 млн. евро
Компанията ще предлага само на място пет вида наливна бира и храна
Михаил Ванчев
Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
"Каменица" откри своята "Пивоварница" на мястото, където през 2015 г. собствениците на компанията затвориха старата бирена фабрика и изнесоха производството в Хасково. Още тогава обаче те заявиха намеренията си да запазят духа на старата пивоварна на Пловдив, създадена през 1881 година. Останалата и по-голяма част от терена на преместената пивоварна - 30.5 дка, беше продадена през есента на 2017 г. на частни инвеститори (братът на пловдивския кмет и "Сиенит") за над 13 млн. лв. и върху тях ще изградят огромен комплекс с жилищна част, офиси, магазини и спортно-развлекателни съоръжения.
След две години работа и около 2 млн. евро стартова инвестиция "Пивоварница Каменица" ЕООД ще произвежда годишно около 1200 хектолитра бира от новите марки "Хоп Троп Неипа", "Спайс Вайс", "Brew-нетка тъмна", "Тепейл ейл" и "Чилзен Пилзен". Комплексът има площ 3500 кв.м, а в него работят 40 души с различни специалности – пивовари, готвачи, ресторантьори.
В комплексът има 180 места вътре и 120 отвън. "Много важно бе за нас да запазим духа на бирената фабрика, като създадем айляшка обстановка отвън. Пловдивчани знаят какво значи това и точно за бохемски настроените любители на ръчно приготвена бира направихме амфитеатър, където всеки може да седне направо на бетоновите стълби и да се наслади не само на крафт бира, но и на развлеченията, за които сме приготвили сцена пред амфитеатъра", разказа Антон Карлов, изпълнителен директор на "Каменица" и управител на "Пивоварница Каменица" . Той каза, че с изнасяне на голямото производство на бира в Хасково "Каменица" е станала по-ефективна компания заради намалените разходи за логистика и заради възможностите за нови инвестиции в индустриалната зона.
Кой прави бирата
Инсталацията за бира в "Пиповарница Каменица" е разположена на два етажа - на първия са двата медни казана с вместимост по 1000 литра всеки, в които стартира производственият процес. "От поставянето на суровините в тях до завършването на процеса изминава общо около 1 месец. За производството се грижим общо трима пивовари. Целта ни е да направим добре разпознаваеми наливни бири, които да се изпиват веднага и да не се ползват стабилизатори", коментира пивоварът Иван Карагьозов.
Той описва вкусовите качества на петте марки наливна бира така: "Хоп Троп Неипа" е сухо-охмелена, но не прекалено горчива; "Спайс Вайс" е традиционна вайс бира, но с добавени вкусове и тукашни подправки: чубрица и сминдух; "Brew-нетка тъмна" е тъмната бира от асортимента, леко сладка и с дъх на кафе; "Тепейл Ейл" е горчива, карамелена и плодово екзотична; "Чилзен Пилзен", както говори името й, е пилзен бирата в "Пивоварница". Всичките видове бира са създадени по традиционните стилове в пивоварството. Главен готвач в ресторанта ще е Карстен Рабе – с над 20 международен години.
3 коментара
Ще се престраша и ще ги пробвам но мнението ми за ширпотребата на Каменица вече го казах и то не е в нейна полза.
Ще я опитам, ха наздраве.
Реклами...
А работните места... те са в ...ряката..
Крафт бира САМО от малки производители..
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.