Novartis купува бизнеса с лекарства за очи на Takeda за 5.3 млрд. долара

Швейцарската фармацевтична компания разнообразява портфолиото си от офталмологични медикаменти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Novartis купува бизнеса с производство на лекарство за очи на японската Takeda Pharmaceutical Co за над 5.3 млрд. долара. Става дума за медикамента Xiidra, създадено за хора, страдащи от синдрома на сухите очи. Със сделката швейцарската фармацевтична компания разнообразява портфолиото си от офталмологични лекарства, предвиждайки голям пробив на пазара с Xiidra, съобщава Reuters. Takeda от своя страна се опитва по този начин да намали дълга си.

Novartis направи няколко сериозни придобивания през последната година, разшири портфолиото си и се фокусира върху търговията с лекарствата, отпускани с рецепта.

Какво се очаква

Очаква се сделката да приключи през август, като в нея е включен трансферът на 400 служители на Takeda. Според анализатори на банка Vontobel те са маркетинг екип, който ще бъде даден на Novartis не само с цел продажбата на Xiidra, но и за промотирането на друг, очакващ регулаторно одобрение очен лекарствен продукт, предназначен за лечението на дегенерацията на макулата - RTH258.

"Въпреки цялостната конкуренция ние смятаме, че Xiidra се отличава от останалите. Пазарът е достатъчно голям, за да може продуктът да достигне статута на блокбъстър, който да оправдава цената му", каза пред Reuters Штефан Шнайдер, анализатор във Vontobel.

С продажби над 400 млн. долара за 2018 г. и одобрен на пазари като САЩ, Канада и Австралия, новият продукт на Novartis е конкурент на Restasis, капки за очи срещу същия синдром, на американската компания Allergan.

Израелският производител на генерични лекарства Teva има подобна на Restasis версия в Канада и планира да пусне същата и в САЩ. Същото възнамерява и холандската Mylan, но е в очакване на разрешаване на правни проблеми.

Xiidra все още няма получено европейско регулаторно одобрение.

Стратегията на Takeda

За Takeda това е първата продажба на актив от компанията, след като придоби Shire през януари (самото лекарство е създадено от компанията). С поредица от сделки японският производител на лекарства се стреми да се бори с изтичащите патенти на своите лекарства и да поднови каналите си за доставки.

Най-големият японски фармацевтичен производител има за цел да се освободи от активи на стойност 10 млрд. долара, за да намали дълга си. "Ние работим за стратегическо опростяване и оптимизиране на портфолиото ни, като същевременно се стремим към бързо намаляване на дълговете", каза в изявление главният изпълнителен директор на Takeda Кристоф Уебер.

Потенциалът на Xiidra

"Близо 34 млн. американци страдат от синдрома на сухите очи. Сълзите не успяват да овлажнят очите им достатъчно и състоянието може да стане болезнено. Възможно е да доведе до увреждане на зрението", обясняват от Novartis.

Xiidra получи регулаторно одобрение от САЩ през 2016 г. под крилото на Shire и беше определено като най-доброто лекарство на компанията.

Пол Хъдсън, главен изпълнителен директор на Novartis, споделя, че вижда Xiidra като "добре позиционирано лекарство с блокбъстър потенциал", носещо над 1 млрд. долара годишни продажби.

Все още няма коментари
Нов коментар