🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френската Sanofi купува американската Kadmon за 1.9 млрд. долара

Това е второ придобиване на фармацевтичната компания за един месец

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Френският производител на лекарства Sanofi обяви, че ще купи американската биофармацевтична компания Kadmon Holdings за 1.9 млрд. долара. Сделката беше обявена един месец след като компанията съобщи, че ще придобие и друга американска биотехнологична фирма - Translate Bio, срещу 3.2 млрд. долара, съобщава Reuters.

От Sanofi заявиха, че са предложили 9.50 долара за акция в брой на Kadmon, а бордовете на директорите на двете компании единодушно са одобрили сделката. Предложената от Sanofi цена представлява 79% премия спрямо цената от 5.30 долара за акция на Kadmon във вторник.

"Придобиването подкрепя стратегията на Sanofi да продължи да увеличава основните си лекарства и незабавно ще добави Rezurock (белумосудил) към портфолиото си за трансплантации", се казва в съвместното изявление на двете компании. Това е лекарство за възрастни и пациенти над 12 години с хроничното заболяване "присадка срещу хост" (cGVHD). То беше одобрено през юли от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA).

"Проектите на Kadmon включват потенциални лекарства за имунни и фиброзни заболявания, както и имуно-онкологични терапии", съобщават компаниите.

Sanofi е под натиск да засили разработките си на лекарства и в същото време се стреми да преодолее неуспехите в надпреварата за ваксини срещу коронавирус.