WhatsApp разкри пробив в сигурността

Софтуерът е разработен от израелска компания и се разпространява чрез обаждания в приложението

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-популярните месинджъри – WhatsApp, обяви, че е станал жертва на пробив в сигурността, който е позволил чрез обаждания в приложението да се вкарва софтуер за следене в мобилния телефон, съобщава Bloomberg. От WhatsApp работят по отстраняване на проблема, но подчертават, че още са в началото на разследването и не знаят колко клиенти са засегнати. Софтуерът е засегнал както потребители, които са с устройства на Apple, така и такива, които са с операционна система Android.

Говорител на компанията каза, че пробивът е бил открит, докато "екипът е поставял някои допълнителни подобрения в сигурността при гласовите повиквания", както и че инженерите на WhatsApp са установили, че потребителите "може да получат едно или две повиквания от непознат номер, като по време на звъненето телефонът им бива заразен". Инженери в Лос Анджелис и Лондон изграждат преграда срещу програмата на сървърите на WhatsApp. В понеделник беше пуснат и ъпдейт за мобилното приложение на телефоните на потребителите.

"По повод пробива в сигурността на WhatsApp, потребителите е добре да знаят, че не всички приложения за комуникация са устроени еднакво. Viber поставя като приоритет защитата на данните и конфиденциалността в приложението много преди това да стане модерно. Сигурността е ключов компонент за нас, тя е част от нашето ДНК. Влагаме много повече енергия и усилия в посока протекция на чатовете и разговорите в сравнение с други подобни приложения", коментира след новината глобалният изпълнителен директор на Viber Джамел Агауа.

Източникът на вируса

Според Financial Times зловредния софтуер е разработен от израелската компания NSO, която е известна с разработката на програмата Pegasus, която може да включи камерата и микрофона на мобилен телефон, да прегледа съобщенията и електронната поща и да източи информация за местоположението на телефона, без потребителят да разбере. Хакерите са описани като "частна компания, за която е известно, че работи съвместно с правителства за доставка на шпионски софтуер". Говорител на дъщерното дружество на Facebook каза, че "не опровергава никаква информация за компанията".

NSO e предлагала тази разработка на разузнавателни служби на страни от Западна Европа и Близкия изток и я е представяла като "програма за борба с тероризма и организираната престъпност". Компанията заяви в изявление, че нейната технология се използва от правоприлагащите и разузнавателните служби за борба с "престъпността и терора".

"Тази атака носи всички белези на разработка на частна компания, която работи с правителства за доставянето на шпионски софтуер, поставящ под контрол определени функции на операционната система на мобилните телефони. Известихме редица организации за защита на човешките права и разпространихме информацията, която можем да публикуваме, за да известим гражданското общество", казаха от WhatsApp.

"Дълбоко сме загрижени относно подобни пробиви. Разследваме всички достоверни твърдения за злоупотреби и ако е необходимо, предприемаме действия", добавиха от компанията в изявление.

Приложението за съобщения се използва от близо 1.5 млрд. души по целия свят. По-рано през годината дори беше обявено, че WhatsApp ще започне работа по плащания в апликацията и това повдига сериозни въпроси относно сигурността. Новината добавя към въпроса за обсега на мощния шпионски софтуер на израелската компания, който се възползва от цифровите недостатъци, за да извлича информация от смартфоните, да контролира техните камери и ефективно да ги превърне в устройства за наблюдение с джобен размер.

Все още няма коментари
Нов коментар