Facebook ще започне работа по плащания в WhatsApp

Компанията започва създаването на екип в офиса си в Лондон

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният гигант Facebook е избрал офиса си в Лондон за център на разработките си около разплащания чрез чат приложението WhatsApp, пише Financial Times. Планът е основен за разрастването на Facebook извън стриктно социалната му дейност. Компанията обяви намеренията си за разработване на възможност за онлайн разплащания по време на годишната си конференция F8 през миналата седмица.

WhatsApp има общо 1.5 млрд. активни потребители из целия свят, което я прави достатъчно голяма за тестове. Новината е добра и за самия град Лондон, за който има опасения, че ще загуби статута си на хъб за компании за финансови технологии, след като страната напусне Европейския съюз. Освен в Лондон компанията ще наеме и по-малък екип за офиса си в Дъблин.

Далеч от САЩ

Facebook избира Великобритания за новия си проект, защото приложението е много по-популярно в страната, отколкото в САЩ. Освен това в Лондон работят и много разработчици от различен произход, което е важно за фирмата, защото приложението се използва из цял свят и е особено популярно на азиатските пазари като Индия.

Миналата седмица Марк Зукърбърг, основател и изпълнителен директор на Facebook, обяви, че мобилни разплащания през WhatsApp ще са възможни на няколко пазара до края на тази година, като първоначалните тестове ще бъдат именно в Индия.

"Разплащанията са един сектор, в който имаме възможност да опростим. Смятам, че пращането на пари трябва да е толкова лесно, колкото и да изпратиш снимка", коментира той по време на конференцията F8.

Огромни последствия

Все още не е ясно как точно би ставало изпращането на пари през приложенията на Facebook, каква ще бъде ролята на банките, какви ще са международните такси и други подробности. Със своята мрежа от общо 2.7 млрд. потребители обаче компанията със сигурност ще промени индустрията, като най-вероятно, ако проектът е успешен, той бързо ще бъде клониран и сред другите приложения на компанията – Facebook, Messenger и Instagram.

По-рано през годината се заговори и за криптовалута, разработвана от Facebook за ползване вътре в приложенията на компанията. По време на конференцията F8 представителите на технологичния гигант не говориха по тази тема и все още няма потвърждение за подобни планове. В случай че такива има обаче, валутата на Facebook автоматично би се превърнала в най-масовата в света.