Въвеждането на тол-системата ще оскъпи горивата с 3-4 стотинки

Разговорите по наредбата към новия секторен закон за петролните компании продължават

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въвеждането на тол-системата ще оскъпи горивата с 3-4 стотинки на литър. Това обяви новият председател на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев по време на конференцията по случай 20-годишнината на браншовата организация. Причината е, че цистерните също ще заплащат новите тол-такси.

Освен в очакване на тол-системата браншът се подготвя и за новата наредба към новия секторен Закон за горивата. Според министъра на икономиката Емил Караниколов трябва да има ново обсъждане на наредбата. От Българската петролна и газова асоциация обаче не виждат проблеми с нея и видяха в протакането на приемането й опит за "сепаратизъм" и риск отново да се върнат в позицията да няма закон.

Нови разговори по наредбата

Секторният закон, регламентиращ новите правила за регистрация на фирмите в бранша, трябва да влезе в сила в края на юли, като към него трябваше да бъде приета наредба. Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че в сряда предстоят нови срещи и разговори по нея. Според Живодар Терзиев обаче това ще е допълнителна загуба на време.

"Загубихме четири месеца в правене на нищо. Имам усещането, че ще загубим още два в правене на още повече нищо", заяви той. И допълни, че тя вече е била обсъждана няколко пъти, няма аргументи срещу нея и просто трябва да бъде обнародвана, което да даде началото на 3-месечния срок за регистрацията на компаниите по новия закон.

Според Терзиев страховете са повече, отколкото истинските проблеми. В края на януари от закона бяха премахнати текстовете, които притесняваха т.нар. малки търговци на горива.

По думите на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията сивият сектор на пазара на горива е между 14 и 30%, като това ощетява бюджета с 600 - 700 млн. лв. на година приходи от акциз и ДДС.

Тол-оскъпяване

Сметките към момента показват, че един товарен камион евро 4, 5 или 6, който превозва 30 хил. литра гориво, ще трябва да плати между 65 и 94 ст. на километър при преминаване по път с тол-такса. Сега компаниите заплащат за превоз 1.80 - 1.90 лв. на километър. Към тях ще се добави новата тол-такса, която на практика е нова тежест, която ще се плаща на държавата, без значение дали камионът пътува пълен или празен.

В момента тече и пререгистрация на електронните системи с фискална памет по бензиностанциите, информацията от които отива към НАП. Новото изискване в касовата бележка да има брутния си марж обаче среща несъгласието на асоциацията, като публикуването на покупните цени на едро е проблем по две направления за компаниите - има технически трудности как цената да бъде изчислена, какъв ще е ефектът върху конкуренцията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rso38392858 avatar :-|
    Boyko Botev

    От статия края на Ноември се вижда, че в момента транспортния разход е 4 стотинки. Увеличение с 50% е твърде преовеличено понеже в старата система също има разход, който не се изважда от сметките. Така че става въпрос за 1 или 1,5 стотинки.

    Нередност?
Нов коментар