НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Facebook преговаря с американските регулатори за криптовалутата си

По непотвърдена информация името ѝ ще е GlobalCoin

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Facebook започна разговори с един от най-големите регулаторни органи в САЩ - Американската комисия по търговията със стокови фючърси (Commodity Futures Trading Commission – CFTC), относно плановете си за създаване на криптовалута. Този ход показва наистина сериозните намерения на компанията за развитие в тази насока, пише Financial Times.

Председателят на CFTC Кристофър Джанкарло каза, че разговорите с Facebook са на "много ранен етап" , като целта им е да се изясни дали плановете на компанията за криптовалута ще попаднат под контрола на регулатора.

GlobalCoin

Компанията планира разработката на т.нар. stablecoin - валута, която е фиксирана спрямо долара и чиято стойност не търпи големи изменения, както се случва с традиционните криптовалути. По непотвърдени данни името ѝ ще е GlobalCoin.

Информация относно намеренията на Facebook за създаване на криптовалута се появи още миналия месец, като според BBC проектът трябва да бъде готов в първите месеци на 2020 г.

Стремежът на Facebook e да създаде нова мрежа от дигитални плащания, която ще позволи на потребителите да изпращат пари един на друг и да купуват стоки не само чрез притежаваните от компанията платформи Facebook, Instagram, Whatsapp, но и през всички канали в интернет.

Ролята на регулаторите

CFTC има контрол върху търговията с фючърси и деривати, което означава, че всички финансови инструменти, свързани с GlobalCoin, биха попаднали под надзора ѝ. По-голямата част от търговията с Bitcoin например се извършва чрез фючърси. Твърде рано е да се каже дали Facebook ще използва същия модел на търговия, за да бъде наблюдавана от CFTC.

Джанкарло допълва, че от комисията са заинтересовани да разберат повече за проекта, но могат да реагират само при официално подадено заявление от страна на Facebook.

Източници твърдят, че компанията също е водила разговори с Министерството на финансите на САЩ и с управителя на Bank of England Марк Карни. И двете институции отказват коментар по темата, съобщава Financial Times.

Главното притеснение на регулаторите е, че проектът на Facebook няма да може да се придържа към стриктните мерки срещу прането на пари.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    Време е законите против прането на пари и финансирането на тероризма да се преразгледат и да се коригират сериозно или да се премахнат.

    Тази глупост с доказване на адрес с utility bills (сметки за ток, вода, кабелен Интернет и т.н., но не и мобилен телефон) и сканиране на лични документи и даване на лични данни е време да се прекрати.

    Така не получаваме повече сигурност, а по-малко.

    Идентифицирането на клиенти и останалите елементи от театъра на сигурността е време да се премахнат, защото ефективността им е съмнителна, но създават неудобство, разходи и рискове за потребителите.

    Научете повече за вредата от театъра на сигурността като потърсите за "security theater".

    Нередност?
  • 2
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    Още по темата: потърсете "Worse than Useless: Financial Surveillance".

    Нередност?
Нов коментар