Реалният добив от златното находище край Крумовград започна

Преработвателната фабрика ще достигне пълния си капацитет до три месеца

Крайният продукт на предприятието е златен концентрат
Крайният продукт на предприятието е златен концентрат
Крайният продукт на предприятието е златен концентрат    ©  Цветелина Белутова
Крайният продукт на предприятието е златен концентрат    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Дънди прешъс металс (ДПМ) Крумовград" е започнала търговско производство на златен концентрат от участъка "Ада тепе" в Източните Родопи. Това съобщи канадският собственик на Dundee Precious Metals (DPM). Произвежданият от компанията концентрат вече е с параметри, които позволяват той да бъде търгуван, макар че все още не е сключен договор за продажба.

Над прага

Минно-обогатителният комплекс край Крумовград започна да добива руда в средата на миналата година, а през март 2019 г. бяха произведени първите тестови количества концентрат. Към 8 юни компанията е започнала търговско производство, като за период от 30 дни е постигнала над 60% от проектния капацитет за преработка и извличане на метала от рудата. През този едномесечен период заводът е показал, че може да постигне близо 100% от проектния си капацитет, а през юни извличането на полезния компонент е продължило да расте над праговото ниво, съобщиха от DPM. Очаква се пълният капацитет да бъде достигнат през третото тримесечие, т.е. до края на септември.

По думите на президента и главен изпълнителен директор на канадската компания Рик Хаус, цитиран в официалното прессъобщение, това бележи нова глава за DPM, която ще позволи значителен ръст на производството на злато и на свободния паричен поток. Канадската компания е собственик и на "Дънди прешъс металс Челопеч", която оперира златната мина край града.

Проектът

Инвестицията в проекта край Крумовград ще бъде между 164 и 166 млн. долара, което е по-малко от първоначално планираните 178 млн. долара капиталови разходи, съобщиха още от DPM. Към края на май са били приключени 99.99% от строителните работи на обекта.

През тази година компанията очаква да произведе между 55 и 75 хил. тр.у. злато под формата на концентрат от "Ада тепе". Експлоатацията на мината се очаква да продължи 8 години, като през това време ще се добиват средно по 85 хил. тр.у. годишно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tonyz avatar :-?
    tonyz

    Това прави около 2644 кг. на година или греша.

    Нередност?
Нов коментар