Арабаджиеви: След арест - продажба

Арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиеви са продали "Виктория палас" в Слънчев бряг. Фирмата купувач се свързва с Красимир и Николай Маринови, по-известни като братята Маргини.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиеви са продали "Виктория палас" в Слънчев бряг.
  • Фирмата купувач не е известна в туристическия сектор, но се свързва с Красимир и Николай Маринови, по-известни като братята Маргини.
  • Самата тя се рекламира, че управлява още два хотела в курорта - "Синята перла" и "Златната перла".

Не е лесно да се прави бизнес, докато държавата те разследва за организиране на престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. И след екстрадиране от Испания те държи под арест в София.

Насред този сюжет дойде новината, че Ветко Арабаджиев е продал една от перлите в хотелската си корона - петзвездният хотел "Виктория палас" в Слънчев бряг. Цената на сделката е 50 млн. лв., като това я прави най-голямата в туризма за сезона. Купувач е "С.Б. Роял Хотелс", на пръв поглед непопулярна в хотелиерския сектор компания. Информацията около нейната собственост обаче води следите към основателите на групировката СИК Красимир и Николай Маринови, по-известни като братята Маргини, както и към третия брат от фамилията - Димитър, който не е показвал пряко присъствие в престъпния свят.

Да се лишиш от перлата

Облаците над фамилия Арабаджиеви се сгъстиха през август миналата година, след като прокуратурата извърши спецакция в два от хотелите й - столичния "Маринела" и пловдивския "Марица", както и домовете на семейството. Впоследствие публиката научи за милиони в куфари, сейфове и кутии за обувки и пачки, изскачащи отвсякъде.

Собственикът на хотел "Маринела" Арабаджиев е в ареста от началото на май, след като отказа да се върне доброволно в страната и беше задържан през март в испанското градче Кабрера дел Сол заедно със съпругата му Маринела, която върви по същия път на екстрадиция, но малко по-бавно. Малкият син на Арабаджиеви, Вълчо, също е обвиняем за пране на пари и доскоро беше с мярка за неотклонение задържане под стража, променена в парична гаранция от половин милион лева.

Така започна и мълвата, че Ветко Арабаджиев може би ще започне да се освобождава от част от хотелите си.

Сделка за 50 млн. лв.

Според документите в Имотния регистър "Виктория палас" в Слънчев бряг е в активите на дружеството "Виктория груп корпорейшън", която пък е еднолична собственост на "Виктория груп сървисис лимитед", регистрирана на Сейшелите. Обичайно за бизнеса на Ветко и Маринела Арабаджиеви е крайната собственост да е концентрирана в офшорки. Всъщност като действителен собственик на компанията, както и на много други на фамилията, наскоро е деклариран не някой от тях, а Петрос Економидес. Въпреки това през ноември 2018 г. паралелно с действията на прокуратурата срещу Арабаджиеви НАП през териториалните си дирекции е започнала да налага възбрани върху част от активите на "Виктория груп корпорейшън".

Сделката за хотела е от средата на май тази година. DBank разрешава да се извърши частично заличаване на особения залог на търговското предприятие с капитал близо 111 млн. лв., и по-специално по отношение на конкретния хотел. Обектът е на 30 метра от брега на морето и е сред гигантите в Слънчев бряг - с 485 двойни стаи, 42 мезонета, 16 единични стаи, 42 студиа.

Материалният интерес, заявен в имотния регистър по сделката, е за 50.3 млн. лв., като обаче колко е крайната цена е трудно да се каже. Новият собственик "С.Б Роял Хотелс" поема и 23 млн. лв. дълг към Българо-американска кредитна банка. В сайта за резервации Booking.com вече е обявено, че хотелът има нов мениджмънт.

Верига от три перли

Компанията "С.Б. Роял Хотелс" и към момента твърди за себе си в интернет, че е създадена през 2017 г. и управлява три хотела на Слънчев бряг с повече от 600 стаи. Капиталът на дружеството купувач на "Виктория палас" е 10 хил. лв. То е собственост на родения през 1991 г. Мартин Димитров Маринов. Най-малко известният от тримата братя Маргини е средният - Димитър Маринов, който за разлика от братята си не беше известен в подземния свят, макар и според регистрите през 90-те да е бил управител на клона на СИВ в гр. Сливница. Според източници от пазара Мартин Маринов е син на средния Маргин - Димитър Маринов.

За фамилията се знае, че има интереси в туризма. През миналото лятото, в разгара на акциите срещу шума в морските курорти, Валери Симеонов в телевизионно интервю спомена Маргините пет пъти, изреждайки наематели и концесионери на плажове: Обзор – плаж "Север", "Поморие-юг", "Поморие-централен", Бургас – Северен плаж, и Слънчев бряг-централен.

Хотелите не остават на заден план, като явно в момента този бизнес е в подем. Димитър Маринов е управител на дружеството "Симс", придобило няколко имота от "Слънчев бряг" АД.

Освен перлата на Арабаджиеви другите два хотела, които S.B.Royal Hotels Sunny Beach управлява, са "Синята перла" и "Златната перла". "Синята перла" е четиризвезден и разполага с 98 стаи и апартаменти за самостоятелно настаняване. Разположен на самия плаж в Слънчев Бряг в началото на централната пешеходна алея (на мястото на бившето популярно заведение от 90-те "Калигула", което се свързваше с Милчо Бонев - Бай Миле, в далечното минало това е сторант "Орфей"). "Златна перла" пък има 31 бутикови стаи и се намира на по-тихо място, в северната част на Слънчев бряг, на минута от плажа.

Връзките с Маргините

Длъжник по сделката за "Виктория палас" заедно със "С.Б. Роял Хотелс" е "Юнивърс къмпани", като в партидата на дружеството в имотния регистър фигурират прехвърляния на имоти от комплекс "Калигула" през дружеството "Холидей БГД", където мажоритарен собственик е вдовицата на Бай Миле - Силвия Панагонова. "Холидей БГД" всъщност приватизира ресторант "Орфей" (Калигула) в средата на 1999 г. срещу 300 хил. долара.

Името на "Юнивърс къмпани" изскочи през 2010 г. покрай сигнал до прокуратурата, НАП и финансовото разузнаване, че преподаватели в свищовската академия "Д. А. Ценов" са прали пари на тогава обвиняемите Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргин. Управител и миноритарен собственик на "Юнивърс къмпани" тогава е ректорът на академията Величко Адамов, като обаче разследването потъва и така и не се стига до съд. В сигнала са посочени и още редица огледални дружества с връзки с фамилия Маринови, контролирани от различни свищовски преподаватели. Една от тях е "Самек инвестмънт". Тя е мажоритарен собственик на "Ка ел проджект сървисиз". Малко преди сделката за хотела на Ветко Арабаджиев на 30 април компанията ипотекира в полза на БАКБ сградата (или поне част от нея) на "Джеймс Баучер" 87.

Предишното име на "Ка ел проджект сървисиз" е "Бета трейдинг корпорейшън". Изпълнителен директор на "Ка ел проджект сървисиз" и днес е един от свищовските доценти - Васил Захариев. До 2011 г. фирмата, както и "Юнивърс къмпани", са сред акционерите на пенсионната компания "Бъдеще", която тогава се счита, че е под контрола на Маргините.

В миналото "Бета трейдинг корпорейшън" сключва няколко големи сделки с небезизвестната компания "Интергруп енд партнърс", която движи бизнеса с горива на групировката СИК. Основатели на фирмата са Младен Михалев - Маджо, Румен Николов - Пашата и шефът на футболен клуб "Славия" Венцислав Стефанов. По-късно във фирмата като съдружници влизат Красимир Маринов - Големия Маргин, Милчо Бонев - Бай Миле, и Дмитрий Минев - Руснака. За известно време управлението й се извършва от Стоил Славов, който е убит при бомбен атентат в същата сграда на "Джеймс Баучер" през 2003 г. (Милчо Бонев - бай Миле беше разстрелян в бившия хотел "Славия", заедно охраната си от преоблечени като полицаи убийци през юни 2004 г., няколко месеца по-късно и Димата Руснака беше убит от снайперист на бул. "Витоша" в София )

Хотелска история в премеждие

Бизнес биографията на Ветко (рождено име Вълчо) и жена му Маринела е истинско отражение на годините на прехода. Не липсва нищо от това да бъдеш "кредитен милионер" преди 1996 г., през приватизационните сделки до съдружието с "Мултигруп".

Хотелиерският бизнес на Ветко Арабаджиев е най-популярната част от бизнес начинанията му. Арабаджиев се нарежда на второ място сред хотелиерите на морето като брой стаи с над 3000 броя, изпреварени единствено от курорта "Албена".

Всичко започва през 1996 г. в Пловдив с хотел "Марица". Основните хотелски активи на Арабаджиев са концентрирани в черноморския комплекс Елените, като след неуспешен опит да го приватизира през 1998 г. и след обжалване в съда през 2002 г. той успява да се споразумее със спечелилото РМД "Елените инвест" и да влезе в курорта. Там той има шест хотелски комплекса и вили.

Междувременно през 1999 г. през дружеството си "Виктория инвестмънт" Арабаджиев приватизира хотел "Чайка" в Слънчев бряг. Сега комплексът "Чайка бийч резорт" се състои от три хотела - "Чайка", "Аркадия" и "Метропол". Част от морския бизнес е и "Хасиенда бийч" в Созопол. В ски курорта Пампорово той притежава едноименния хотел.

Перлата в хотелиерския бизнес обаче е бившият столичен хотел Kempinski, който беше купен в края на 2014 г. и прекръстен на името на съпругата на Ветко - "Маринела".

Чрез дружеството им "Красива Марица" Арабаджиеви са съдружници в "Прайм ДС" и с други емблематични за региона инвеститори - "Галакси пропърти груп" на основателите на "Винпром Пещера" Атанас Петров и Антон Щерев. Това дружество през 2007 г. купи терена на пловдивската Сточна гара за 14 млн. лв., а две години по-късно продаде по-голямата част за 50 млн. лв. Той бе купен от фонда от ЮАР NEPI Rockcastle за над 17 млн. лв., като планът е да построи най-големия мол в града.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izt21595181 avatar :-|
    izt21595181
    • - 16
    • + 1

    Защо държавата винаги требва да разсипва работещ бизнес? Ако има нарушения да си платят, да им вземат всички къщи, коли, спестявания, злато, но нека продължат да работят. Да държат по затвори и арести опасни за обществото лица, които ще нападнат, убият, изнасилят, а не бизнесмени.

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 5
    • + 8

    До коментар [#1] от "izt21595181":

    "Държавата" са едни бивши момчета с дебели вратлета, които едно време са "застраховали за спокойствие" улични търговци. Сега правят същото, но със средствата на държавата и с по-богати личности. Най-показателен е примерът с Гриша Ганчев. Опъва се човекът, прибраха сина му. Явно си плати, защото вече нищо не се чува. В момента същото се разиграва с Арабаджиеви и с Баневи.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 9

    Знае ли някой, дали работата не е била:

    Предложение за продажба -> Отказ -> Телефонно обаждане "Удри!" -> Второ предложение за продажба -> Съгласие

    Нередност?
  • 4
    iavorski avatar :-|
    iavorski
    • - 1
    • + 10

    Абе верно ли има хора които плащат за да си "почиват" в подобно кичозно ЕПК натъпкани като сардели?

    Нередност?
  • 5
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 4
    • + 12

    Годината е вече 2019-та, но някакси силно напомня на началото на 90-те от миналия век - мутри, рекет и прокуратура, която е собственост на процъфтяващата мафия. Всичко това гарантирано от Бойко Борисов (вече 3 мандата)!

    Нередност?
  • 6
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 1
    • + 3

    Малеей, ама това си е директна връзка с Баце.
    Човеко ще вдигне кръвното, ей!
    Що ги правите тия работи вие пък сега.
    Ако пък вземе да се обърне палачинката и тия дето му пуснаха прякора с оня голям и жълт плод го вдигнат на балон, ще трябва да се изнася на свински тръс към Белград при Цецо Мустако и накрая пак вас ще изкарат виновни че сте вдигнали джабулата, като навремето с КТБ-то.

    Нередност?
  • 7
    gogodif avatar :-|
    Георги Чобанов
    • - 1

    Ще му трябват пари за адвокати.Горкият човечец.

    Нередност?
  • 8
    mrhide avatar :-P
    MrHide
    • + 1

    Ех още 2005та напираха братята да го купят. Най-накрая успяха. Да им е честито!

    Нередност?
  • 9
    plp38512865 avatar :-|
    Radoslav Ralinov
    • + 1

    До коментар [#2] от "kratun.ko":

    Елементарно гуугълване и ти излиза какво става с Гриша Ганчев и синът му..
    Статия от преди 1-2 месеца:
    https://nova.bg/news/view/2019/04/15/247187/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BC%D1%83-%D1%81%D0%B5-%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8

    Това че ти не си пропуснал новини или избирателно си решил да не се позаинтересуваш не значи, че "някой" си е платил и е излезнал.

    Нередност?
  • 10
    penetrating avatar :-|
    penetrating
    • + 1

    Историята на прехода е все още в "прехода" ...

    Нередност?
Нов коментар