🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството ще търси концесионер на плажа "Елените" за 20 години

Предстои конкурс и за част от централния плаж на "Градина"

   ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството ще направи опит да намери концесионер на плажа в курорта Елените за следващите 20 години, след като договорът с предишния стопанин на ивицата - компания, свързана със собственика на курорта Ветко Арабаджиев, беше развален преди година. Отделно от това ще се търси кой да стопанисва и част от централния плаж на "Градина".

Новите конкурси ще се проведат, след като беше въведена нова формула за изчисление на концесионната такса, която вече ще отчита и прогнозните приходи от едно плажно място.

Нови процедури

В сряда на свое заседание правителството реши да бъдат открити процедури за 20-годишни концесии на два плажа на Южното Черноморие. Единият от тях е този в курорта "Елените", като кандидатите за него ще могат да наддават при минимално концесионно възнаграждение от 146 хил. лв. без ДДС. Плаж "Елените" до миналата година се стопанисваше под наем от компанията "Фри трейд 79", която е регистрирана в сграда, в която е и седалището и на няколко фирми от групата на бизнесмена Ветко Арабаджиев, който е и собственик на курорта "Елените". През 2018 г. обаче туристическото министерство реши да развали договора заради нарушения. Самият Арабаджиев е в ареста по обвинения в данъчни престъпления и пране на пари.

Сега концесионер ще се търси и за друг плаж - малката ивица "Градина - Централен" - част 2, за която е определена минимална концесионна цена от над 55 хил. лв. без ДДС.

Нова формула за таксите

Концесиите за тези два плажа, които предстои да бъдат обявени от туристическото министерство, ще бъдат сред първите, за които трябва да се приложи нова формула за изчисление на концесионните такси. През ноември правителството прие промени, според които вече ще се взема предвид прогнозните приходи от едно плажно място. В момента определеният базов приход за сезон е 225 лв., като тази сума ще може да се променя в зависимост от инфлацията. Фактор, който влияе на цената, ще бъде и броят на леглата в хотелите, които са в радиус от 3 км от отдавания плаж, както и броят на плажните места.